In Guitar Hero Warriors of Rock is namelijk meer te doen dan enkel op de gebruikelijke manier de ene riff na de andere af te slachten. Ditmaal bevat de carrièremodus daadwerkelijk een verhaal dat er toe doet. In deze modus vertelt de voice-over van Kiss-bassist Gene Simmons het verhaal over de Demigod of Rock. De Demigod wordt verslagen door een kwaadaardig monster dat hem direct opsluit, zijn krachtbron – de Legendary Guitar – verstopt en zo rock ’n roll vernietigt. Vervolgens is het aan jou om in verschillende levels, die worden weergegeven als vakjes op een landkaart, bekende rocknummers te spelen en zodoende de Demigod of Rock te bevrijden.

Carrière

Wie nu al met z’n ogen rolt: blijf er nog even bij. Ook al klinkt deze vernieuwing wat corny, in de praktijk is de carrièremodus wel degelijk interessant. Het voornaamste voordeel dat het doorlopen van een verhaal met zich meebrengt, is dat je het gevoel hebt dat je speeltijd ergens voor dient. Je maakt vorderingen, speelt nieuwe krachten vrij en komt dichter bij een einddoel, de eindbaas. Kortom, je bent niet alleen maar bezig met het verbeteren van je eigen Guitar Hero-kwaliteiten, maar je ziet ook in de game terug dat je steeds verder komt. Zo heeft elk hoofdstuk en optreden een geheel eigen muzikaal thema.

Het personage dat je kiest beschikt bovendien over speciale krachten en kan na een helse transformatie de ultieme versie van die kracht inzetten. Neem bijvoorbeeld Johnny Napalm. Als deze hanenkamrocker transformeert, gebruikt hij bijvoorbeeld zijn Embodiment of Speed, wat inhoudt dat er te allen tijde minstens een dubbele multiplier geactiveerd is. Het zijn van die kleine tweaks die de bekende gameplay eindelijk wat meer om het lijf geven.

Guitar Hero: Warriors of Rock kent dus een interessante nieuwe hoofdmodus die eindelijk meer inhoud dan slechts het afwerken van diverse tracklijsten kent. Ook in de quickplay-modus heeft de game wat meer te bieden. Dit is voor een groot te danken aan de rijke muziekhistorie van Guitar Hero. Wie nog oude nummers heeft liggen, kan deze allemaal opnieuw spelen. Hier is echter een leuke twist aan gegeven. Net als in Guitar Hero 5 zullen de nummers van dertien verschillende uitdagingen zijn voorzien. Je moet bijvoorbeeld een specifiek aantal punten in de Star Power-modus scoren of ervoor zorgen dat je lang genoeg aan de whammy bar (het tremolo) hangt.

Oude wijn in nieuwe kruiken

Aangezien de nummers van voorgaande Guitar Hero-titels te importeren zijn, zullen in totaal meer dan 500 nummers beschikbaar zijn. Tel hierbij op dat elk nummer van dertien uitdagingen voorzien is en je kan niets anders dan stellen dat Warriors of Rock enorm veel content te bieden heeft. Toegegeven, omdat het hier voornamelijk bekende nummers betreft is het oude wijn in nieuwe kruiken, maar die nieuwe kruiken doen wel weer prima dienst om het geheel vers te laten aanvoelen. En je hoeft tijdens een feestje ook niet langer van schijfje te wisselen. Dubbele winst!

Verder zijn er nog een paar aardige noemenswaardigheden, waaronder de mogelijkheid om je gitaar aan te passen met de zogenaamde clip-on. De gameplay zelf verandert misschien niet, maar dat je je gitaar kunt pimpen maakt van Guitar Hero meer dan simpelweg een muziekgame. Of wat te denken van het speciaal door Dave Mustaine (Megadeth) geschreven nummer Sudden Death, waarbij de ontwikkelaar Mustaine verzocht het ‘zo moeilijk mogelijk’ te maken? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de terugkeer van de Party Play- en Competitive-spelmodi.

De Guitar Hero-franchise stond de afgelopen jaren stil. Wat leuke toevoegingen zorgen niet gelijk voor een compleet nieuwe game, maar er is op z’n minst sprake van een frisse wind. Onder het motto ‘beter laat dan nooit’ kijken we met verse moed weer uit naar deze nieuwste telg in de Guitar Hero-serie. Dat is toch alweer even geleden.

Al het nieuws live vanuit 

Los Angeles: Gamer.nl/E3