Hoewel er van besturingsproblemen helemaal geen sprake meer is op Xbox 360 en PlayStation 3, blijven toetsenbord en muis een heerlijk alternatief. Hoewel je op PC ook kunt spelen met controller, is dat natuurlijk niet waar de 'echte' PC-gamer voor kiest. Toen wij onlangs op bezoek gingen bij Rockstar merkten we dat elkaar overhoop knallen met de klassieke PC-besturing erg lekker gaat.

Toch wisten een aantal tegenstanders mij meerdere keren met de controller overhoop te schieten, zelfs spelers die me niet konden zien. De verklaring was snel gevonden: het automatische miksysteem uit de spelcomputerversies is in iets afgezwakte vorm overgenomen. Hierdoor zijn de spelers met een controller meer opgewassen tegen de spelers met muis en toetsenbord. Fijn dat het erin zit, maar nog fijner dat het uitgezet kan worden bij de serveropties, want soms voelt dit toch wat oneerlijk.

Eigenlijk valt er verder weinig te zeggen over de multiplayermodus van Grand Theft Auto IV wat niet allang gezegd is. Je hebt dezelfde spelmodi, dezelfde omgevingen en dezelfde wapens. Maar er is wel één heel belangrijke verandering die deze multiplayer toch een stuk beter maakt dan die van de spelcomputers: 32 man.

GTA IV is op PC met z'n tweeëndertigen te spelen en dat doet het spel goed. Spelen in de grote omgevingen van Liberty City is leuk met zestien man op de spelcomputer, maar het is soms wel wat rustig. Als je in de volledige stad speelt, dan zou een mannetje of honderd het beste zijn. We begrijpen dat dit technisch nog niet haalbaar is, dus zijn we vooralsnog erg tevreden met 32. De verdubbeling van het aantal spelers zorgt namelijk direct voor meer actie.

En niet alleen meer actie, maar ook meer veelzijdige actie. Teams die goed samenwerken kunnen van alle flanken aanvallen. Vier man van voren, vier man in de ene auto, vier man in de andere auto en het laatste kwartet zou van achteren kunnen komen. In een vergelijkbaar scenario op de spelcomputers kun je alleen de twee auto's vullen. Het feit dat je met twee keer zoveel personen kunt spelen op de PC, maakt de multiplayer een stuk beter.

Wanneer er 32 man aanwezig zijn in een server, wordt de hoeveelheid verkeer en voetgangers wel teruggeschroefd omdat je anders echt een monster-PC nodig hebt om de game te draaien. Over het algemeen draaide de game tijdens onze speelsessie in ieder geval erg goed. We speelden met mensen in München, Londen, Toronto en New York en uiteraard hadden we soms last van lag, maar dat viel erg mee. De game draait bijzonder goed met 32 spelers van alle uithoeken van de wereld. Bovendien bouwt Rockstar een functie in de game die mensen met verbindingsproblemen na een bepaalde tijd uit de game zet, om het zo voor de rest ook leuk te houden.

Een andere leuke toevoeging waarover we het al eerder hebben gehad is de video editor, die het ook doet in de multiplayer. Tijdens een potje Turf War met alleen raketwerpers kwam een politiewagen op ramkoers op me af. Raket vlak voor de bumper en het brandende wrak vloog vlak langs mijn hoofd. Zulke vette momenten kom je vaak tegen in de multiplayer van GTA IV. Ram op de F2-knop en de actie is opgeslagen om later opnieuw te bekijken vanuit verschillende camerapunten. Het feit dat je de video's vervolgens gemakkelijk kunt knippen en plakken (meer uitleg vind je in deze impressie), gaat er vast voor zorgen dat er allerlei maffe filmpjes zullen verschijnen. Mensen gaan de meest bizarre dingen doen zodat ze het later kunnen laten zien aan anderen. Rijden met een stapel auto's, vanuit een helikopter in zwembaden springen, enorme ontploffingen maken en al die andere ongein wordt nog een stuk leuker, omdat je het eenvoudig kunt opnemen en delen. Dit zorgt er mogelijk voor dat de multiplayerpotjes zelf ook net een tikkeltje geschifter worden. Mensen zullen niet meer puur voor de winst spelen, maar de creativiteit in zich boven laten komen.

Dat Grand Theft Auto IV een must-have is op PlayStation 3 en Xbox 360, wisten we al. Het moest raar lopen wilde dit niet ook voor de PC-versie gelden. De multiplayer heeft maar een paar kleine verbeteringen, maar die hebben een behoorlijke impact. Met name het feit dat de game met 32 man gespeeld kan worden, maakt een enorm verschil. De toch al erg goede multiplayer op de spelcomputers wordt daardoor een stuk beter. De PC is daardoor het beste platform om de Grand Theft Auto IV-multiplayer op te spelen.