Ditmaal kun je de missies volgen maar natuurlijk ook weer gewoon vrolijk door de stad huppelen en alles op je pad vernietigen. Daarvoor krijg je de beschikking over genoeg hulpmiddelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Uzi, M16, Molotov Cocktail en ga zo maar door. Natuurlijk kun je ook gewoon iemands hoofd inslaan met een honkbalknuppel.

Natuurlijk kan je niet ongehinderd een stad vernietigen, want dit zal zelfs de meest donutlievende politieman opvallen. Net als in deel 2 blijft dit niet bij een aantal politie auto's, maar wordt ook het SWAT team ingezet. Daarnaast kan zelfs de FBI opgeroepen worden en in de ergste gevallen wordt het legerapparaat ingezet om jou te stoppen. Uiteraard moet je dan wel erg veel op je kerfstok hebben. Maar dat moet geen probleem vormen. De AI van deze partijen is ook een stuk beter geworden. Zo kun je ze niet zomaar platrijden met je zojuist gejatte brandweerwagen, maar zullen ze wegduiken en proberen je banden aan gort te schieten en zo zijn er veel meer van deze details.

Een belangrijk aspect van Grand Theft Auto is natuurlijk het stelen van voertuigen. En in een stad zijn genoeg voertuigen te vinden. Je kunt weer op dezelfde manieren de voertuigen overnemen. Sleur de bestuurder uit de auto en rijdt ze nog even plat om te voorkomen dat de politie gebeld wordt, of begin gewoon op de wagens te schieten en ze rennen zelf al weg. Er rijden 50 verschillende soorten auto's rond, plus nog 18 'speciale' voertuigen. Zo zijn er weer brandweer auto's en ijscokarren. Ook kun je weer het openbaar vervoer nemen, er rijden namelijk treinen en veerboten die je naar de andere kant van de rivier kunnen brengen en dat is iets wat altijd handig is tijdens een wilde achtervolging.