Ghostbusters: The Videogame was tijdens de fusie van Vivendi en Activision een van de titels die bij het oud vuil gezet werd. Atari veegde Ghostbusters schoon en liep er blij als een kind mee weg. Een van de geruchten die de ronde deed over het schrappen van Ghostbusters was dat de game geen 'sequel potentie' zou hebben. Of dit nu het geval is of niet staat los van het feit dat Ghostbusters er erg veelbelovend uitziet.

Ghostbusters: The Videogame speelt zich twee jaar na de gebeurtenissen van de film Ghostbusters II af. De Ghostbusters zijn inmiddels gecontracteerd door New York om bij elke paranormale gebeurtenis in actie te komen. Ze zijn zelfs zo populair dat er een speciaal evenement voor ze is georganiseerd in het natuurhistorisch museum van New York. Tijdens dit evenement wordt per ongeluk een bovennatuurlijke gebeurtenis in werking gezet, waardoor alle bovennatuurlijke wezens uit hun tot dan toe slapende toestand ontwaken. Het kan er zelfs tot leiden dat New York compleet overspoeld wordt met spoken. Who you gonna call? Ghostbusters!

Tijdens een korte demonstratie en speelsessie met het spel hebben we een goede indruk gekregen van wat Ghostbusters ons in juni gaat bieden. Uitdagende gameplay vol verhitte gevechten met spoken en ander bovennatuurlijk geteisem, typerende Ghostbusters-humor, een uitgebreid arsenaal aan apparatuur om op bovennatuurlijke wezens te jagen en de terugkeer van de Stay Puft Marshmallow Man.

Je begint het spel als het nieuwe lid van de groep. Je bent aangenomen om alle prototypes te testen die Egon ontworpen heeft, voordat de Ghostbusters er zelf mee aan de slag gaan. Voor je het weet moet je als volleerd teamlid mee op pad om de Ghostbusters bij te staan in hun jacht om New York te ontdoen van alle bovennatuurlijke wezens. Uiteindelijk verplaatsen de gevechten zich zelfs naar de geestenwereld.

In een korte demonstratievideo kregen we een stukje van een level in de geestenwereld te zien. In dit level loop je door een lange gang met, zover je kunt zien, spiegels aan de muur. De geest kan tussen deze spiegels heen en weer bewegen en je op elk ongewenst moment aanvallen. De situatie is op meerdere manieren op te lossen. Optie één is dat je probeert om de geest te vangen wanneer hij zich laat zien. Optie twee is om alle spiegels kapot te schieten met je protonstraal, zodat hij zich nauwelijks meer kan verplaatsen. De tweede optie lijkt hierbij de voorkeur te hebben, dingen stuk maken blijft immers wat we graag doen in games.

Destructieve omgevingen zijn een belangrijk element in deze game. Vrijwel alles dat je ziet, kun je kapotschieten. Vaak is dat ook nodig, omdat sommige geesten bezit kunnen nemen van objecten, om deze vervolgens naar je hoofd te slingeren. Andere spoken verstoppen zich weer onder een object. Met je PKE-meter kun je bovennatuurlijke krachten opsporen. Als je vlakbij een geest bent, gaan de antennes omhoog staan en slaat de meter uit.

Zodra een geest zich zichtbaar maakt, kun je de protonblaster pakken en proberen de geest in je straal te vangen. Eenmaal gevangen in je straal geeft de geest zich niet gemakkelijk over. Je zult dan ook echt je best moeten doen om de geest in bedwang te houden en af te peigeren, zodat je hem in je spookvanger kunt opsluiten. Het is net of je een grote vis aan je lijn hebt hangen. Je moet trekken, slingeren en uiteindelijk ook de geest tegen de omgeving heen en weer beuken.

Er is behoorlijk wat variatie tussen de bovennatuurlijke wezens. Sommigen zul je kapot moeten schieten met je protonstraal, terwijl je anderen alleen maar kunt vangen. Je hebt verschillende apparatuur tot je beschikking om dit te bewerkstelligen. Buiten de bekende protonstraal waarmee je geesten in bedwang houdt, kun je protonpijlen afschieten die behoorlijk wat schade veroorzaken. Je krijgt verder een slijmmachine waarmee je klodders slijm af kunt schieten. Hiermee kun je bepaalde geesten langzamer maken, zodat ze makkelijker te vangen zijn. Een ander vangmiddel dat gedemonstreerd werd, zag eruit als een groene slijmsliert dat als een elastiek werkt. Je schiet de sliert bijvoorbeeld naar een geest en vervolgens schiet je het uiteinde van de sliert vlak voor je voeten op de grond. De sliert zal vervolgens de geest naar je toetrekken, zodat het hij een makkelijke prooi voor je wordt. Als je de sliert op twee losstaande objecten schiet, worden deze naar elkaar toe getrokken.

Grafisch spat alles van je scherm af. Op de PlayStation3, Xbox 360 en PC ziet het er grafisch likkebaardend goed uit. De omgevingen zijn gevarieerd en zien er realistisch uit. De makers hebben het Ghostbusters-gevoel goed over weten te brengen en de authenticiteit straalt dan ook van het scherm. De hele game is gemaakt in samenwerking met de originele castleden van de twee Ghostbusters-films. Hierdoor klopt elk element en elk detail met het Ghostbusters-universum.

De Wii-versie heeft een wat meer cartoonesk stijltje. De ontwikkelaars hebben hiervoor gekozen om de mate van schade die je aan de omgeving toe kunt brengen te behouden. Voor de rest zal de Wii-versie niet onderdoen voor de next-gen versies. Ghostbusters is op de Wii niet online met vrienden te spelen, maar wel in splitscreen. Zo kun je bijvoorbeeld onderling wedstrijden houden wie de meeste schade toe kan brengen aan de omgeving. Aan het eind van een missie krijg je een stempel, die de mate van schade die je veroorzaakt hebt aangeeft.

Online hebben de PC- en next-gen versies verschillende modi, waarvan een aantal tijdens de demonstratie bekend zijn gemaakt. Helaas werden er nog geen verdere details over de verschillende modi vrijgegeven. Bekend is al wel dat Ghostbusters in coöperatieve modus te spelen is met vier personen. Je kunt met drie vrienden elk de controle over een van de Ghostbusters nemen en gezamenlijk verschillende missies afwerken. Je kunt niet samen het verhaal doorspelen, maar krijgt afzonderlijke opdrachten die losstaan van het verhaal. Buiten een coöperatieve modus zal het spel een Survival-modus kennen, waarin je samen met andere spelers golven van bovennatuurlijke wezens moet afslaan. Deze modus heeft recentelijk bewezen populair te zijn in games als Gears of War 2 en Call of Duty: World at War.

Een modus die waarschijnlijk voor veel hectiek gaat zorgen is de Destruction-modus. Hierbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk schade te veroorzaken binnen een vastgesteld tijdslimiet. Verder is er nog een Artefact-modus, waarin een belangrijk object beschermd moet worden. Het is hierbij nog niet duidelijk hoe deze modus zich verder af zal gaan spelen. De laatste online modus waarover gesproken werd, is de Slimer-modus. Het is hierin de bedoeling om zoveel mogelijk Slimers te vangen.

De speler krijgt online de gelegenheid om de Ghostbusters-ervaring zo persoonlijk mogelijk in te stellen. Alle apparatuur is aan te passen aan de wens van de speler. Het spel zal online ook power-ups kennen, maar hierover werd niets losgelaten door de makers.

Enig puntje van kritiek wat we tot dusver hebben kunnen ontdekken, is de manier waarop de speler rent. Je kunt niet goed bijsturen als je weg probeert te rennen van een horde wezens. Hierdoor loop je het risico om ingesloten te worden tussen een groep vijandige wezens en de omgeving. Dit kritiekpuntje mag de pret echter niet drukken en we hebben dan ook met plezier door het demolevel gespeeld. Vooral de hernieuwde ontmoeting met de Stay Puft Marshmallow Man deed oude herinneringen opborrelen. Het is jammer dat hij niet langskomt om gezellig oude herinneringen op te halen.

We moeten nog tot 19 juni geduld hebben voordat Ghostbusters in de winkel ligt. Tot die tijd is het goed het geheugen weer op te frissen door de films nog eens te kijken, en tevens te proberen de themesong weer uit je hoofd te leren. “Who you gonna call? Ghostbusters! Tuhtuhutuhutuhu tututututuh tuhtuhutuhutuhu, Ghostbusters!”