Preview

Gears of War 4 - De singleplayer

Tikkeltje cynisch

Geschreven door Ron Vorstermans op

Gears of War 4 oogt tot dusver vooral als een best-of. Een collectie van de voorgaande games, zonder af te wijken van hun kern en zonder innovatie buiten de al gebaande paden om. In een korte presentatie horen we meer over wat we kunnen verwachten in de singleplayermodus.

We zagen ‘m al in zitten in een wankele stoel in de E3-trailer, maar in deze presentatie zien we ‘m daadwerkelijk rondlopen: Marcus Fenix staat zijn zoon JD bij in zijn zoektocht om de ontvoerde moeder van een van zijn teamgenoten terug te vinden. Het landhuis van de Fenixjes blijkt tijdens de presentatie die we krijgen al snel niet enkel het toneel voor ouderlijk advies. Terwijl drones van de COG, zogeheten DeeBee’s, in grote ballen uit de lucht storten, grijpen JD, Marcus, Kait en Del naar hun Gnashers en Lancers.

Gears of War 4

We schrijven 25 jaar na Gears of War 3. De Locust zijn vervangen door de Swarm en vader is in de hoofdrol vervangen door zoonlief, maar verder is er niet veel veranderd in het Gears of War-universum. The Coalition geeft zelf ook toe niet op verandering uit te zijn. En dat betekent dat je nog altijd roadierunnend op dekking dan wel vijand afrent, al dan niet met getrokken spinnende kettingzaag.

Terwijl we JD door het landhuis zien denderen op zoek naar een veilige uitweg, gebeurt er overal wel iets. DeeBee’s storten door het dak naar binnen en ontploffen na een paar headshots in een orgie van olie, er breekt brand uit, teamgenoten schreeuwen elkaar commando’s en verwijten toe. Enkel opmerkelijk is dat het level dat we getoond krijgen bijster lineair is, zelfs voor Gears of War-begrippen, met weinig mogelijkheden om te flanken. Verder is dit precies het Gears of War zoals we ons dat herinneren.

Gears of War 4
Gears of War 4
Gears of War 4

Cynisch en nors

Als JD, Marcus en de twee teamgenoten eindelijk de buitenlucht bereiken en het ouderlijk huis van een afstandje zien afbranden, nemen ze na wat confrontaties met de DeeBee’s dekking in een tuinhuisje. Een storm, die volgens The Coalition dynamisch is en zich dus iedere speelsessie weer anders gedraagt, dient zich aan. Tijd voor The Coalition om het cynisme van Marcus te illustreren. Terwijl het tuinhuisje langzaamaan lijkt in te storten, verbiedt Marcus het team om weg te gaan. Dit tuinhuis, zijn tuinhuis, houdt stand.

Herhaaldelijk verzoekt het team Marcus om te gaan, maar vaders houdt vol: dit tuinhuisje houdt stand. Als er uiteindelijk niet meer dan twee muren overeind staan, gaat hij dan toch overstag. Uiteraard begeleid met cynisch commentaar van JD.

Wat Gears-fans fijn zullen vinden om te horen, is dat het contact tussen de hoofdpersonages nog even donker is als altijd. Marcus is volgens The Coalition met de jaren zowel grijzer als norser geworden, en JD is er tijdens de presentatie absoluut niet op uit de band met hem te sterken. Verwacht vooral veel denigrerende referenties naar een gemankeerde jeugd en tongue-in-cheek-grapjes over de slechte relatie tussen vader en zoon.

Gears of War 4

Gears of Weer

De presentatie die we krijgen is heel kort, eigenlijk te kort. We zien de nieuwe, reeds onthulde wapens, we zien het nieuwe team dat het moet opnemen tegen een nieuwe vijand en we zien planeet Sera scherper en kleurrijker dan ooit tevoren. Verder dienen we de singleplayer zelf in te vullen, en in dat geval zijn we net als Marcus Fenix toch een beetje cynisch. Gears of War 4 oogt tijdens de presentatie als een degelijke third-person shooter, maar wel als exact de third-person shooter die het met Gears of War 3 achterliet. Weer roadierunnen, weer cover zoeken, weer active reloads.

Natuurlijk, het zou veel raarder zijn als het vierde deel van al die zaken afstand zou nemen en de steunpilaren van de serie omver zou zagen (wel toepasselijk), maar om nou te stellen dat we nog steeds even warm van diezelfde gameplay worden als tijdens de onthulling van het eerste deel? Nee, The Coalition staat eigenlijk voor een zware taak. Het moet Gears of War 4 op een nieuwe consolegeneratie relevant houden zonder afstand te kunnen nemen van de (weliswaar vermakelijke) gameplay. Hopelijk kan het verhaal, de multiplayer en de hernieuwde Horde-modus daar nog een belangrijke rol in spelen.

Gears of War 4 ligt op 11 oktober in de winkels voor Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ubisoft: 'Nintendo NX is totaal anders dan andere consoles' Systeemeisen Titanfall 2 bekendgemaakt
4

Reacties op: Gears of War 4 - De singleplayer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 24 september 2016 23:41
  Hoe zit dat nou?

  Als ik de Xone retail versie koop ktijgbik dan een downloadcode voor de PC?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 25 september 2016 21:47
  @AllSeeingFish ja denk dat je hem in je inbox krijgt op je xbox maar als je de pc versie koopt krijg je een code voor de xbox one

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xymie

  • 26 september 2016 08:53
  @AllSeeingFish Play Anywhere werkt alleen met digitale games. Ze hangen aan je account. Als je een retail versie koopt kun je hem alleen spelen op het device waar je hem voor koopt.

  Ik kan geen linkje posten, maar google maar eens op Xbox play anywhere, het staat duidelijk uitgelegd op xbox.com.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 26 september 2016 20:14
  @Xymie

  Bedankt, het is niets voor mij meestal betaal je digitaal 60/70 euro terwijl ik een retail voor 50 koop om vervolgens voor 35/40 euro te verkopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.