Gears of War 3 bevat namelijk een nieuwe modus, ‘Beast mode’. Hier kruip je in de huid van een willekeurig ras uit het Gears-universum en krijg je golf na golf aan computergestuurde tegenstanders voor je kiezen.

Nieuwe vijand

De Gears-serie is echter net zo geliefd vanwege de sterke singleplayer. Gears of War 3 biedt een aantal nieuwe elementen die de ervaring vers maken en het bloed sneller door de aderen laat pompen. Opvallend is de Lambent, een virus dat in het diepste van de planeet waarop de reeks zich afspeelt leeft en nu naar boven komt. Opeens hebben zowel de mensheid als de Locust er een vijand bij en dat maakt gevechten nóg spannender.

De Lambent schieten gedurende gevechten als grote bomen uit de grond, waar vervolgens kleine monstertjes uit schieten die op jou en je teamgenoten afrennen. De grote tentakels die op elk moment uit de grond kunnen schieten, zien er werkelijk spectaculair uit en houden de gevechten ook spannend: op elk moment kan er namelijk een aanval van de Lambent komen, die vervolgens zowel je teamgenoten als de Locust aanvallen.

Trappen en granaten

Gelukkig heb je er zelf wat aanvallen bij gekregen die het leven wat makkelijker moeten maken. Zo kun je over een schuilplek heen springen en een keiharde trap uitdelen aan een vijand die er achter staat. Een andere nieuwe move de mogelijkheid om een granaat op een vijand te plakken, die vervolgens naar één van zijn metgezellen rent en zorgt voor een regen van rondvliegend vlees. Daarnaast draag je een nieuw wapen bij je dat nog uit de tijd voor de eerste Gears stamt. De oorlog tussen de mensheid en de Locust bereikt namelijk zijn hoogtepunt en door de chaos moet Marcus qua wapens pakken wat hij pakken kan. Dit nieuwe wapen heeft geen kettingzaag, maar een groot bajonet, waarmee je op een vijand af kunt stormen om hem neer te steken. Het maakt de actie van Gears of War des te bruter.

Locust die geïnfecteerd zijn door de Lambent veranderen in veel sterkere monsters dan dat ze voorheen waren. Zo lijkt de Beserker in de demo haast onsterfelijk te worden. Snel schakelen Marcus en zijn lotgenoten de Hammer of Dawn in, terwijl ze achter de beschermende muren van een veilige locatie vluchten en de deuren achter zich dichtgooien. Net wanneer ze veilig denken te zijn, springt de Lambent Beserker, nog nasmeulend van de Hammer of Dawn, over de muur. De demo, die overigens ook op de persconferentie van Microsoft getoond werd, is klaar.

Wat verder opviel tijdens de demo is dat de game zeer kleurrijk is. Waar het eerste deel nog vrij eentonig was qua kleuren en het tweede deel al een verbetering vormde, zit deel drie echt vol met felle kleuren. Volgens Cliffy B. moesten Gears 1 en 2 de sfeer van respectievelijk herfst en winter uitstralen en draait het derde deel om de zomer. Dat lijkt nu al gelukt. Verder krijgen we in Gears of War 3 meer te horen over de vader van Marcus. Het zijn allemaal minimale details, maar we zuigen het liefst zoveel mogelijk informatie op over deze game. We kunnen niet wachten tot we het laatste hoofdstuk uit dit gewelddadige sciencefictionverhaal kunnen doorspelen.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3