GameShops in Amsterdam - GameOver | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Maandenlang heb je uitgekeken naar die ene game. Geen blad, website of ander medium gemist, alles gelezen en gezien. De recensies hebben je overtuigd en twee jaar na de aankondiging kun met een gerust hart je favoriete game in huis halen. Maar naar welke gamewinkel ga je toe om het spel te kopen? Kies je voor een bekende keten als de Free Record Shop of ga je voor de specialistische gameboer?

Om een kijkje te nemen in de keuken van de gamewinkels ging Gamer.nl op stap in de hoofdstad. Wetende dat we nooit tot een objectief oordeel over de winkels kunnen komen, willen jullie graag meer vertellen over de winkels in een soort sfeerimpre ie. Wat voor mooie verhalen hebben we gehoord, hoe steken de verschillende winkels in elkaar en wat viel ons op? In de vierdelige serie ‘Gameshops in Amsterdam’ pa eert vandaag als eerst de GameOver de revue.

Door Jaap van Nes en Frans Coehoorn

Wellicht heb je als Amsterdam-bezoeker al een keertje langs de GameOver gelopen. De winkel ligt op nog geen twee minuten loopafstand van Amsterdam Centraal en zit nog voor het begin van de grote winkelstraat (Nieuwendijk) in een klein steegje. Van buiten wordt het idee van de winkel direct duidelijk: retro games en -consoles. Allerlei oude consoles (SNES, Amiga en ga maar door) hangen speels in de etalage en bij binnenkomst lijkt de winkel nog het meest op een platenzaak. Er pompen wat beats door de kleine toko heen en je hebt direct het idee dat je hier niet de nieuwste Xbox 360-titels op kunt pikken.

We lopen wat door de zaak heen en zien dat het a ortiment Dreamcast, PS One en GameBoy games van respectabel aantal is. In de ruimte staan een paar mensen te turen naar de consoles en games, meer dan de helft van de mensen komt puur een kijkje nemen. Er lopen echter ook mensen met een doel de zaak binnen. De GameOver is namelijk niet alleen een zaak waar je games kunt kopen: je kunt er ook oude games inruilen.

Achter de toonbank staan twee rustige verkopers die de vragen van de bezoekers in de winkel met gemak behandelen. Eén van de bezoekers loopt direct op de ka a af en legt een smak aan games op de toonbank. De eigenaren beginnen een beetje te snuffelen en na een klein minuutje en een paar klikjes op de computer wordt er een prijs genoemd. De jongeman van pak hem beet vijfentwintig jaar knikt en begint door de winkel te struinen. Zonder precies te weten wat er allemaal gebeurt, volgen we de man. Hij loopt op het hok met Dreamcast games af en kijkt gefascineerd naar allerlei 2D fighting games uit Japan.

Nadat de man geholpen is, stappen we zelf op de eigenaars af om ons voor te stellen en te vragen naar het concept van GameOver. De GameOver bestaat nog niet enorm lang en is, hoe onromantisch, puur uit commercieel oogpunt ontstaan. De eigenaar van de zaak had voordat de GameOver opgericht werd een winkel met DVD’s en CD’s. Toen de man als test zijn verzameling GameGears in de uitverkoop deed en zag dat deze in no-time over de toonbank vlogen, gingen de oogjes op dollarstand. De GameOver ontstond en alle CD’s, DVD’s en ander gameonwaardig materiaal werd in een hoekje geschoven. Doordat de eigenaar van de zaak vaak in Japan te vinden is, weet GameOver veel spullen te scoren die in Europa normaal gesproken niet beschikbaar zijn. Zo staan op een plank achter de toonbank een aantal speciale Gameboys die nergens in Europa te koop zijn geweest.

Eén van de twee verkopers vertelt dat de GameOver totaal geen reclame maakt. De winkel heeft door z’n prestigieuze consoles een redelijke cultnaam opgebouwd en is ook buiten de hoofdstad -en zelfs wereldwijd- bekend. De verkoper duikt achter de ka a en toont ons kort later een 100% retro Atari Vision. Met een grote glimlach vertelt hij dat de console ooit eens opgedoken is op een grote Amerikaanse retroconsole website en dat het apparaat zo bijzonder is dat hij wanneer ‘ie opgeknapt is, zo’n 2.500 euro oplevert. Dit opknappen gaat echter wel wat tijd nemen, dus wordt de console weer netjes in een doos geschoven en onder de ka a verstopt.

 

 

Al pratende met de verkoper, valt één ding gigantisch op: de tatoeage aan de binnenkant van z’n arm. Waar de gemiddelde tattoo-junk z’n rug laat beschilderen met een draak, heeft de verkoper het logo van Atari op zich laten schieten. Van een afstandje lijkt het net een verkeerd getatoeëerde Agent 47. Belangstellend vragen we waar de tatoeage vandaan komt. “Atari heeft in 1972 het allereerste, echte computerspel uitgegeven: Pong. In 1972 ben ik zelf geboren en ik vond dit spel, dat feitelijk de vader aller games is en waar alles uit voortgevloeid is, een mooi symbool voor het leven. Iedereen zoekt z’n eigen mark en dit is mijn identiteit”. Lang gamet de verkoper echter nog niet. “Nu zo’n vijf jaar denk ik. Trouwens, als je echt bizarre tattoos wilt zien, moet je mijn collega eens vragen!”. Kan het nog gekker dan? Blijkbaar, want zijn college heeft op z'n arm de letters SEGA laten tatoeëren en is ook in het bezit van een echte Shenmue-plakstikker. Echte gamefreaks!

Zo staande in de GameOver vallen ons verschillende dingen op. Allereerst is de winkel overzichtelijk ingericht (naar console) en staat bijna alles achter slot en grendel. De verkoper vertelt dat men ooit de gelegenheid gaf om zelf op oude consoles te spelen, maar dat ook dit tegenwoordig achter een stukje glas moet. “Ze sloopten letterlijk alles. Binnen no-time was er niets meer van de consoles over, tja dat gaat aan je hart en is ook niet goed voor de financiën.”

Het tweede dat ons opvalt, is het publiek. Jong en oud is in de winkel te vinden en ook lang niet alle bezoekers vallen direct onder het stereotype ‘gamende nerd’. De verkoper vertelt dat de winkel inderdaad door jong en oud bezocht wordt. Zo kent hij een oma die helemaal wild wordt als ze Mario zit te spelen. Bij het springen van Mario springt ze zelf mee, geweldig. Een ander mooi verhaal is een jongen die een aantal jaar geleden de winkel binnenkwam met het idee een hedendaagse console te kopen. Uiteindelijk ging ‘ie met een Atari weg en komt hij nog steeds om games te ruilen en te kopen.

Zo langzamerhand hebben we het idee een goede indruk van de winkel te hebben. Het personeel weet veel van games, de nadruk ligt op retro met een ruilkarakter en de sfeer in de winkel is goed. Je wordt niet aangestaard als je alleen maar even komt kijken en kunt gerust wat nostalgie opsnuiven door je ogen langs de rekken te laten gaan. Dus ben je geïntere eerd in oudere games en consoles, dan raden we de GameOver je absoluut aan. Al is het alleen al om iemand met een SEGA tattoo op z’n onderarm te zien!

GameOverAdres: Ha elaersteeg 12 (tegenover Centraal Station)

Telefoonnummer: 020 - 6247841

Website: GameOver.nl
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou