Preview

Forza Motorsport 6

Veel voer voor virtuele racevirtuozen

Geschreven door Joe van Burik op
Na het arcade open wereld-racefeest dat Forza Horizon 2 heet, mogen we dit jaar weer het circuit op in het waarheidsgetrouwere Forza Motorsport 6. Naast de ‘introductie’ van features zoals nacht en regenval stuurt ontwikkelaar Turn 10 de franchise met dit deel richting het gebied van eSports, zo ontdekten we op Gamescom.

Laten we beginnen met wat cijfers: Forza Motorsport 6 is de achtste game in de Forza-reeks (waarvan twee Forza Horizons) in tien jaar en wordt visueel gekenmerkt door een resolutie van 1080p, met zestig frames per seconde. Je kunt rekenen op 450 auto’s, 26 circuits met diverse lay-outs en multiplayerraces met maximaal 24 man. Volgens ontwikkelaar Turn 10 ben je zeker meer dan zeventig uur kwijt aan de carrièremodus, die opgedeeld is in tientallen autosportscenario’s. En al die cijfers zijn even indrukwekkend als saai!

Want als er één ding op te merken is aan de Forza-franchise, dan is het wel de steriliteit waar de spellen maar niet aan lijken te ontsnappen. Toegegeven, de Britse studio Playground zat vorig jaar op het juist spoor met Forza Horizon 2, grotendeels dankzij een prachtig uitgevoerde dag- en nachtcyclus én regenval, waardoor de game aandeed als een aaneenschakeling van even feestelijke als dramatische roadtrips door Zuid-Europa. Wat hebben we daar geweldig van genoten!

Stap terug

Logischerwijs draait hardcore-racewederhelft Forza Motorsport 6 weer om afgezette circuits in plaats van een open wereld, maar de duisternis en neerslag zijn meegekomen uit de editie van vorig jaar. Hoewel, niet helemaal: tijdens de Gamescom legt Turn 10-frontman Dan Greenawalt in eigen persoon uit hoe zijn studio de technologie van Playground heeft doorontwikkeld tot een hoogwaardige simulatie van nacht en regen. De keerzijde van die doorontwikkeling: de dynamiek is eruit gehaald, waardoor je altijd óf droge óf verregende races hebt en er nooit op hoeft te rekenen dat je de zon zult zien opkomen of indalen.

Hoezeer de ontwikkelaars ook benadrukken dat de regen en duisternis in Forza 6 zeer geavanceerd zijn, zonder dat de resolutie en framerate in het gedrang komen, het gebrek aan een dynamisch weersysteem voelt toch bij voorbaat als een gemiste kans. Gevestigde snelle spellen zoals Driveclub en Project CARS hebben dat immers wel, terwijl we niet het idee hebben dat de regen en 24-uurscyclus daarin minder realistisch overkomen. Bovendien geldt dat de zesde Forza Motorsport alleen op bepaalde circuits deze nieuwe effecten toepast, zij het wel zorgvuldig gekozen banen: Turn 10 laat je graag de absolute duisternis in het holst van de nacht op Le Mans beleven, evenals de door schijnwerpers verlichte kombaan van Daytona.

Toch moeten we toegeven dat regenval een zeer goed merkbare impact heeft op het racen. Wanneer we zelf een stukje rijden, gaat dat door waterplassen met een gevoel van kracht dat we van echt autorijden herkennen. Racen onder de sterrenhemel maakt echter vooralsnog niet meer indruk dan elke andere racegame met deze feature. Bovendien valt op dat de physics van Forza Motorsport 6 weliswaar waarheidsgetrouw zijn, maar de meeste auto’s een ietwat overdreven gebrek aan grip hebben, waardoor je te snel van de baan schuift – eigenlijk een kenmerk van de gehele Forza-franchise.

Esports

Alle bekende speltypes uit Forza Motorsport 5 keren terug, inclusief de Forzavista-stand om (ditmaal alle!) auto’s vanuit elk hoekje en gaatje te bewonderen, terwijl een boeiende toevoeging debuteert in de vorm van de League-modus. Afhankelijk van je bewezen niveau neem je het hierin online op tegen anderen binnen een vastgestelde termijn. Volgens Turn 10 hebben diverse professionele autocoureurs een voorliefde voor Forza en kun je verwachten het in de hoogste rangen tegen hen op te nemen. Ben je niet goed genoeg? Dan kun je ook toekijken. Met deze ontwikkeling wil Forza zich langzaam maar zeker vestigen in de wereld van eSports.

Daarnaast wordt ook al geruime tijd naar de community geluisterd, met als gevolg dat in dit deel de mogelijkheden om je auto naar smaak aan te passen en vervolgens online te delen worden verbeterd. Kleurstellingen en afstellingen konden al jaren gedeeld worden en je zelfs in-game geld opleveren, maar nu kun je jouw creaties beter volgen dan voorheen. Zo zou het toch leuk zijn om mee te krijgen dat iemand in een door jou afgestelde formuleauto een coureur uit de echte wereld heeft verslagen tijdens een allesbeslissende League-race!

Het zou flauw zijn om te stellen dat Turn 10 niet hard genoeg werkt aan Forza 6 om tot een echt beter product dan zijn voorganger te komen – naar aanleiding van de E3 schreven we al dat dit echt wel het geval is. Maar hoe welkom de extra content en mogelijkheden ook zijn en hoe strak de game er ook uitziet, we zijn toch benieuwd of de nieuwste Forza Motorsport meer wordt dan een nieuwe verzameling indrukwekkende technologie.

Forza Motorsport 6 verschijnt 18 september voor Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fans teleurgesteld in The Witcher 3 mod tools PlatinumGames: 'Scalebound moet kracht Xbox One tonen'
14

Reacties op: Forza Motorsport 6

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Nightwish88

  • 17 augustus 2015 13:21
  Misschien niet helemaal on-topic, maar ik heb ook een vergelijk mailtje gestuurd naar de redactie. Maar iets meer aandacht op welk platform spellen beschikbaar zijn zou fijn zijn. Nou weet ik dat dit spel voor Xbox uitkomt, maar het wordt nergens genoemd in de tekst. Zeker bij previews en reviews is dit nuttige info voor de leek onder ons… (overigens nooit reactie gehad op mijn gestuurde mail)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Falstaff

  • 17 augustus 2015 14:18
  Helemaal mee eens !

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 17 augustus 2015 14:55
  Ik zit al 3 dagen te wachten op een reactie email van hun zuster site insidegamers, schijnbaar willen ze daar geen nieuwe members hebben krijg namelijk geen mail van ze om me account te bevestigen en heb al 3x via de site om hulp gevraagd en zelfs een mailte uiteindelijk maar naar de redactie van gamer.nl gestuurd voor hulp maar reactie ook daar helemaal niks.

  Wat betreft je opmerking zou dat inderdaad handig zijn soms moet ik zelf op zoek naar de game via google op welk platform het uit gaat komen, laatst was dat een indie game die er aardig uitzag maar via google kwam ik erachter dat het een steam game was en geen console dus het zou inderdaad handig zijn als dit soort dingen erbij vermeld worden op welk platform het allemaal uit komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MartinVerschoor

  • 18 augustus 2015 10:36
  Stuur je mail nog eens naar redactie@insidegamer.nl, onze mailservers deden raar, dus dat kan het ook zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 18 augustus 2015 11:21
  Ga ik gelijk doen Martin, kan jou naam er hopelijk in vermelden ?.

  Edit:

  Verstuurd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 18 augustus 2015 20:41
  Hier nog een. Nog steeds is het inderdaad niet aangepast. Tevens is een tabblad met systeemeisen (bij PC) ook een keer handig…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • warie

  • 17 augustus 2015 15:15
  Iedereen weet tog dat forza een xbox game is? Als je dat nog niet weet wat doe je dan op een site als deze vraag ik mij af???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 17 augustus 2015 16:14
  Ja bij Forza wel. Maar bij tig andere games is het bloedirritant dat er niet standaard kolom aan zijkant van het scherm staat waarin staat voor welke console en release date.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nightwish88

  • 17 augustus 2015 16:23
  Het gaat om games in het algemeen. Van Forza wetet 90% het wel, maar zoals ShadowX aangeeft reviewen ze ook regelmatig indie games of apps. En dan is het niet altijd meteen duidelijk voor welk platform de game is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 17 augustus 2015 16:24
  Als je zijn vraag niet helemaal leest, waar ik vanuit ga omdat hij in de vraag zelf zegt dat ie het van deze game wel weet, maar dat het om andere games gaat, waarom antwoordt je er dan op?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 17 augustus 2015 17:28
  Ooit van Google gehoord, je kan best zelf wat inspanning leveren, moet wel toegegeven dat het wel makkelijk zou zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 17 augustus 2015 21:34
  Tuurlijk heeft iedere drol gehoord van google, alleen de gemiddelde nieuws site heeft het erbij staan of aan de zijkant in een apart venster of het wordt erbij gezet door de schrijver dat is iets waar je vanuit mag gaan op een game nieuws site.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • blauwzakjecrack

  • 17 augustus 2015 23:24
  mag ik iedereen er even aan herinneren dat forza 5 een absolute stront game was, niet dat het spel niet goed was, maar dat je halverwege de game je creditcard moest gaan pakken omdat je gewoon weg niet auto vrijspeelde die je wel nodig had om de game verder te spelen.(of dezelfde races 50x overdoen voor de winst) Maar je kon ze wel kopen. een pay to play game titel dus van 50 euro. ik vind dat dit ook wel door meredere revieuw sites had mogen worden aangestipt. ookal kwam je er pas achter na een uur of 30 spelen

  Om deze reden zou ik erg wantrouwig zijn om een nieuwe forza aan te schaffen, en ik zou gamer ook willen adviseren om bij een review van forza 6 dit aspect van play to win (of pay to play zelfs) goed te onderzoeken voordat een positief cijfer word gegeven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Crazydave87

  • 18 augustus 2015 18:24
  Dat vraag ik me dus ook af of dat weer terug keert dat je autos gewoon weer kan verkopen ik heb forza 5 niet eens uit kunnen spelen omdat ik geen autos kon kopen voor bepaalde events en ik vertik het om voor zon spel in game geld aan te schaffen hoop dat daar binnenkort wat over bekent word anders word dit de eerste forza die ik laat liggen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.