Preview
Forspoken

Forspoken is een superheldengame verpakt als sprookje

Welkom in Athia

Geschreven door Jacco Peek op
Al sinds 2020 is het een van de grote next-gen beloftes voor PlayStation 5. Forspoken, dat in ontwikkeling is bij Luminous Productions (het team achter Final Fantasy 15) lijkt zich met magie tot een nieuw soort superheldengame te verheffen.

Het is geen raadsel waarom Forspoken als console-exclusive voor de PlayStation 5 verschijnt. In veel opzichten deelt het DNA met andere Sony-titels: een focus op overtuigend acteerwerk en gevatte dialogen en een filmische presentatie in een fantasiewereld genaamd Athia. De nietsvermoedende Frey Holland komt terecht in die wereld nadat ze haar wens voor een beter bestaan hardop uitspreekt. Het roerige New York is duidelijk niets voor haar en haar pluizige kat Homer, en bovendien hangt haar om een nog onbekende reden een gevangenisstraf boven het hoofd.

Forspoken

Tanta’s, The Break en andere sprookjes

Dat Athia oogt als een sprookjeswereld betekent echter niet dat de zaken er daar beter voorstaan. De lokale bevolking van het land wordt namelijk onderdrukt door de Tanta’s, een soort kwaadaardige tovenaressen die allen een specifieke deugd belichamen. Wanneer The Break, een mysterieuze mist die mens en dier aantast, zich verspreidt, is Frey de enige die de inwoners kan helpen. Het lijkt erop dat Frey iedere Tanta dient uit te schakelen alvorens ze Tanta Sila (gespeeld door Janina Gavankar) te lijf kan gaan.

De opzet van Forspoken is geenszins origineel, maar met hints naar een diep uitgewerkte cultuur – inclusief een dubieus rechtssysteem en strikte regels rondom magie - op z’n minst intrigerend. Daarbij haalde ontwikkelaar Luminous Productions Rogue One: A Star Wars Story-schrijver Gary Whitta en Uncharted-schrijfster Amy Hennig aan boord om dergelijke zaken vast te leggen. De verwachtingen voor het verhalende aspect van de game liggen daarom hoog.

Cuff

Het moge duidelijk zijn dat Freys aankomst in het magische land een cultuurshock is, niet in de minste plaats door Cuff. Dat is een pratende armband die haar magische krachten schenkt, enigszins vergelijkbaar met Gimoire Weiss uit Nier. Net als in die game geeft hij commentaar op alles wat Frey doet, en maakt hij reizen door de uitgestrekte landschappen van de game een stuk aangenamer.

Parkour ligt namelijk ten grondslag aan de gameplay van Forspoken. Frey beschikt over een flink arsenaal aan bewegingen waarmee ze snel door bossen, ruïnes, rivieren en woestijnen beweegt. Zo kan ze een soort surfplank toveren om door landschappen te glijden, slingeren en zichzelf optrekken aan objecten met een magisch touw, rap teleporteren naar een nabij gelegen plek en nog veel meer. Hoewel we de game helaas niet hebben kunnen spelen, komt Forspoken over als een superheldengame die eindeloos door landschappen rennen, glijden en vliegen stimuleert.

Forspoken

Prachtige magie

Minstens net zo dynamisch en vloeiend oogt het vechtsysteem. Middels een ‘spell-wheel’ kiezen spelers verschillende soorten spreuken die ieder in een bepaalde categorie vallen. Rode magie lijkt wapens als speren en zwaarden tevoorschijn te toveren, blauwe magie neemt meerdere vijanden tegelijk te grazen en groene magie richt zich ogenschijnlijk op vijanden vastzetten en ongezien blijven. Bij elkaar leveren gevechten tegen zogenaamde Break-zombies, andere monsters en eindbazen van formaat grootse schouwspellen op waarbij Frey speels omgaat met haar nieuw verkregen krachten. Weinig games weten magie op zo’n vloeiende, enthousiasmerende manier in beeld te brengen.

Dat heeft ook te maken met de vormgeving ervan, die boeiender is dan bijvoorbeeld de gemiddelde Final Fantasy-titel. Magie in Forspoken komt in vele vormen: kristallen, vloeibare materie, bliksemschichten, ijs, trillende lucht: allemaal zaken die spreuken herkenbaar en grafisch indrukwekkend maken. Hoewel de gameplaydemonstratie niet in optimale kwaliteit werd vertoond, kan op basis van trailers gezegd worden dat Forspoken prachtig oogt.

Forspoken
Forspoken
Forspoken

Vraagtekens

Luminous gaf ook een korte blik op hoe spelers bovenstaande naar hun hand kunnen zetten. Spelers krijgen namelijk de keuze uit verschillende mantels, kettingen en nagellak die ‘een eigen speelstijl’ moeten vormen. Hoewel de ontwikkelaar niet ingaat op de details, lijkt het te maken te hebben met de effectiviteit van bepaalde typen magie. Daarbij is het ook mogelijk om in de steden van Athia bepaalde objecten te maken van grondstoffen, die verspreid liggen over de wereld.

Over de structuur van die wereld is overigens ook nog weinig bekend. Uit gameplaysnippers blijkt in ieder geval dat spelers Athia vrij kunnen verkennen, waarbij ook bekende elementen als schatten, torens en zijmissies onderdeel uitmaken van de ervaring. De vraag is natuurlijk in hoeverre het loont om dergelijke nevenactiviteiten te ondernemen, en in welk opzicht de verhalende ondertoon van de game daarbij behouden blijft.

Desondanks maakt Forspoken een goede indruk. Het oogt als een typische Sony-game die het moet hebben van vloeiende parkour en indrukwekkende gevechten in een sprookjesachtige wereld. Mocht het zo goed spelen als de eerste demonstratie doet overkomen, dan is Forspoken een titel om reikhalzend naar uit te kijken in 2022.

Forspoken verschijnt op 24 mei 2022 voor PlayStation 5 en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

The Witcher-acteur Henry Cavill zou graag in Mass Effect-serie spelen 'Wapen-bloom' verdwijnt langzaam maar zeker uit Call of Duty: Warzone
8

Reacties op: Forspoken is een superheldengame verpakt als sprookje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  COSMIC_TSAR

  • 13 december 2021 16:35
  Hebben jullie in de preview hetzelfde gezien als de 4 minuten gameplay die vandaag naar buiten zijn gekomen (zie YouTube, kan helaas niet linken)? Dat vond ik juist underwhelming op best veel vlakken. Weinig interessante mechanics gezien, framerate leek niet best en elke 'hah' en 'oof' tijdens het bewegen stoorde mij nu al. Kreeg er het gevoel bij dat deze wel eens uitgesteld zou kunnen worden. Maar deze preview leest dan weer heel enthousiastmerend, dus ik ben even in verwarring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 13 december 2021 16:59
  @COSMIC_TSAR Het ziet er vergelijkbaar uit, maar ik heb andere (uitgebreidere) beelden gezien met commentaar van de ontwikkelaars.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 14 december 2021 13:33
  @JaccoPeek hoe ziet het spel eruit in die beelden? In de filmpjes die ik tot nu toe heb gezien, ziet de game er soms uit als een mooie next-gen game, maar op andere beelden ook weer als een flinke stap terug in de tijd (textures dichtbij lijken vooral echt niet next-gen waardig te zijn).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 14 december 2021 15:47
  @geeMc Vergelijkbaar. Zou niet zeggen dat het een stap terug is, maar hier en daar was het nog wel wat ruw.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 14 december 2021 16:59
  @JaccoPeek Jammer, hopen dat het beter wordt, ondanks dat graphics natuurlijk niet alles zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 13 december 2021 23:30
  Ik heb hier wel zin in!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 14 december 2021 18:37
  Weet niet waarom maar deze game trekt me echt totaal niet. Terwijl ik anders wel fan ben van dit soort games. Het voelt op een of andere manier te geforceerd aan, kan het niet goed onder woorden brengen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ansjo

  • 15 december 2021 13:42
  Tegenwoordig in dit tijdperk is het 1e wat ik denk bij het zien van dat hoofdpersonage dat het spel wel enorm woke zal zijn. Wellicht ten onrechte maar ik ben wel voorzichtig geworden in de loop der jaren met al die bagger die we voorgeschoteld hebben gekregen in de entertainment industrie. Daarnaast ziet het spel er gewoon generiek uit en niet next-gen. Ik zag het in de PS store staan voor 79 euro. Ja de groeten haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.