Vanaf seizoen 2003 besloot de FIA om de Formule 1-licentie exclusief toe te kennen aan Sony. De consolegigant stond destijds met zijn Formule 1-games slechts in de schaduw van de F1-games van Electronic Arts en vooral de Grand Prix-reeks van Atari, destijds nog Infogrames. De exclusiviteit betekende echter het voorlopige einde van de concurrentie, waardoor fans aangewezen waren op de PS2-exclusieve games van Sony. Door de jaren heen steeg de kwaliteit van Sony’s Formula One-titels gelukkig en met de Playstation 3 in het vooruitzicht, doet men daar nog een flinke schep bovenop. De eerste Formule 1-game voor de Playstation 3 draait de subtitel Championship Edition. De reden van deze nieuwe subtitel is tweeslachtig. Aan de ene kant wil Sony met de nieuwe titel benadrukken dat er een grote stap vooruit is gemaakt, vooral op het gebied van multiplayer. Aan de andere kant zou de titel Formula One 07 iets te voorbarig zijn geweest, want hoewel Championship Edition in maart van volgend jaar op de markt komt, maakt het nog steeds gebruik van het huidige seizoen, 2006-2007.   De grootste verbetering van de Playstation 3-versie vinden we in de graphics, immers: Formule 1 blijft Formule 1 en daar zal niet al te veel aan veranderen. Het grafische jasje is echter helemaal up-to-date en klaar om op de volgende generatie consoles weer heel wat jaartjes mee te gaan. De auto’s zien er zeer gedetailleerd uit en ook de omgevingen zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Monte Carlo dient opnieuw als de ideale testcase voor de grafische power van een Formule 1-game, en elk gebouw langs de kant van de weg is tot de kleinste details nagebouwd. Je waant je haast echt op het circuit in het dwergstaatje. De grafische verbeteringen komen misschien nog wel het beste naar voren bij het racen met nat weer. Alle auto’s reflecteren in vol detail op het natte wegdek. Tijdens het racen zullen druppeltjes het beeldscherm vullen. Wanneer je accelereert, zullen ze echter door de kracht naar buiten worden geslingerd, zodat je in het midden van het beeld prima zicht hebt. Mits je niet in het opspattende water van je tegenstander gaat rijden tenminste, want dan wordt je zicht ernstig belemmerd. Hierdoor zul je soms iets van je ideale lijn af moeten wijken, omdat je anders geen steek voor ogen ziet. De grafische verbeteringen zorgen zodoende ook voor wat meer diepgang in de race.

Racen in de regen is grafisch sterk verbeterd.

Nieuw is ook de mogelijkheid om, bij test- en kwalificatieritten, tijdens zonsopkomst te racen. De belichting van het parcours is dan lichtelijk anders, maar de makers hebben bewust gekozen om niet te overdrijven met een veelvoud aan roodtinten om maar te benadrukken dat je bij zonsopkomst racet. Wat je wel te zien krijgt, is hoe de zonnestralen prachtig door de bomen heen schijnen en mooie, afgeronde lichtbundels over het parcours laten vallen. Ook de schaduwen van objecten is een stuk langer dan wanneer je rond het middaguur racet. Nachtritten zijn, gezien de aard van de sport, natuurlijk niet van de partij.

Een prachtig zonnetje in de vroege ochtend!

Zoals eerder al even aangehaald, heeft het multiplayeronderdeel bij deze next-gen versie de volle aandacht gekregen. Het spel is online speelbaar met elf menselijke spelers tegelijk. Je zult echter te allen tijde, met 22 voertuigen over het parcours racen. De andere coureurs worden door de AI overgenomen. Dit maakt het eveneens mogelijk om het spel te joinen terwijl het al in volle gang is. Nieuw binnengekomen spelers zullen gewoon de plaats van één van de AI-coureurs innemen.   Het grootste euvel van veel Formule 1-games is dat ze eigenlijk maar geschikt zijn voor een kleine, hardcore doelgroep. Sony hoopt daar met Formula One: Championship Edition voorgoed mee af te rekenen. Het spel is toegankelijker dan ooit, zonder daarmee aan realisme in te boeten voor de echte fanaten. Als je wilt kun je alles nog steeds tot in de puntjes instellen, maar voor de beginnende racers zijn legio hulpmiddelen beschikbaar die het makkelijker maken dan ooit om rondes te winnen. Ook online kun je rustig deze hulpmiddelen gebruiken want, zo is de filosofie van de makers, een geoefend iemand zonder hulpmiddelen racet altijd nog net iets beter. Naast al het moderne racegeweld biedt Formula One: Championship Edition ook nog de mogelijkheid om klassieke Formule 1-wagens vrij te spelen. Wat te denken van de Cooper Climax van rond 1960, een sigaarvormige auto met relatief dunne wieltjes. Je kunt met deze klassiekers, die net zo nauwkeurig zijn nagebootst als de racemonsters van tegenwoordig, uitgebreid een testritje maken. Helaas zijn klassieke races tegen de AI niet van de partij.