Gelukkig weet je partner ook, wanneer ze je tenminste een beetje kent, dat je nou eenmaal een voetballiefhebber bent en je aan het begin van het seizoen druk bent met de nieuwe Fifa of PES, de competitie, de groepsfase van de Champions League (als je een seizoenskaart voor de juiste club hebt) en Football Manager. Vandaar dat ze gewillig wat anders gaat doen. Dat gebeurde bij ons ook toen we aan de slag mochten met de previewversie van een van de meest uitgebreide simulatiegames ooit.

Wie de serie een beetje volgt, weet dat we vorig jaar vooral te spreken waren over het verbeterde menselijke aspect in de game. En na ons eerste seizoen lijken de makers zich voor dit deel vooral hebben gericht op nog meer realisme, vooral wat betreft de bezigheden als teammanager. Natuurlijk blijft ook in FM 2013 het behalen van sportieve successen de belangrijkste opdracht, maar meer dan ooit zul je straks ook rekening moeten houden met alle andere aspecten van het runnen van een professioneel voetbalteam. Wat dat betreft begrijpen de makers heel goed dat er in het huidige voetbal veel meer bij komt kijken dan alleen meer tegen een balletje trappen.

 

Onze Louis

Enkele nieuwe eigenschappen die daarvoor gaan zorgen zijn bijvoorbeeld de verder uitgediepte perspraatjes. Dat vertaalt zich niet alleen in een behoorlijke lange persconferentie met pittige vragen, maar ook in een groter aanbod in hoe je communiceert met de (inter)nationale pers. Nu kun bijvoorbeeld kiezen om geagiteerd of juist heel kalm te reageren als een bijdehandje het nodig vindt om na een verloren wedstrijd nog even zout in de wonde te strooien. Dankzij deze nieuwe optie konden we veel meer context aan een praatje geven en soms met weinig woorden toch heel veel teweeg brengen. Een beetje zoals ons goede vriend Louis.

Maar het standaard perspraatje is natuurlijk maar een heel klein onderdeel van wat we allemaal al mochten doen in de game. Dit keer is het ook mogelijk om veel dieper in te gaan op de verschillende rollen binnen je technische staf. Je kunt straks voor bijna alle belangrijke zaken (zoals het reageren op transfers, bespreken van tactieken of het uitzetten van trainingsschema's) collega toewijzen zodat je zelf alleen maar bezig bent met het runnen van je elftal. Alles in eigen hand nemen kan uiteraard ook en is het net zo goed mogelijk om te kiezen voor slechts een maandelijkse update van je technische staf zodat je alle beslissingen zelf mag nemen.

Classic-modus

Ben je trouwens niet zo van de ellenlange lijstjes met cijfertjes en teksten, dan is dit jaar misschien wel hét jaar om Football Manager eens uit te proberen. Met de komst van de Classic-modus wordt het straks namelijk een stuk minder ‘ingewikkeld’ om de manager uit te hangen. In Classic worden namelijk een hoop onderdelen weggehaald, zodat je veel minder beslissingen hoeft te maken. Denk bijvoorbeeld aan minder trainingsmogelijkheden, minder actieve landen die de game tijdens het spelen berekent, maar ook veel minder conversatiemogelijkheden met je spelers. Wie afgelopen jaar Football Manager 2012 op de iPhone of iPad heeft gespeeld, weet precies wat we bedoelen, want de Classic-modus lijkt wat betreft de beschikbare opties enigszins op deze mobiele versie.

We vonden het trouwens wel grappig dat er vooraf werd gezegd dat we in de Classic-modus binnen tien uur een volledig seizoen konden draaien, want die tien waren bij lange na niet voldoende voor ons. De manager in ons, rust nou eenmaal nooit, waardoor we zelfs in deze afgeslankte versie nog uren en uren bezig waren om alles tot in detail te regelen. Maar we zijn er wel van overtuigd dat deze nieuwe eigenschap zeker voor de gehaaste spelers een prima toevoeging kan zijn. Het maakt de game in ieder geval meer behapbaar.

Vooralsnog lijkt de 2013 versie in ieder geval dezelfde weg in te slaan als een jaar geleden. De veranderingen zijn niet al te groot en de makers proberen vooral ervoor te zorgen dat de huidige mogelijkheden beter zijn uitgewerkt en gestroomlijnder aanvoelen. Speel je de normale Manager-modus dan wordt het in ieder geval een hels karwei om alles zelf te doen, maar dat vinden wij persoonlijk dan ook het fijnste aan deze simulatiereeks.