In Fire Department Episode 3 (FDE3) draait het allemaal om het blussen van branden. Geen brand is dezelfde, dus er zijn diverse soorten vuurtjes die jij met je team moet zien de kop in te drukken. Simpelweg de spuitslang erop zetten is er niet bij, want deze PC-game vereist tactiek en logisch denken...maar vooral snel handelen.

FDE3 bevat meer dan 13 missies waarin je op allerlei manieren zult moeten proberen de brandhaarden te lijf te gaan en uiteindelijk te bestrijden. De missies zijn veelal gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen zoals een brand vlakbij een kerncentrale in de Oekraïne of een treinongeluk in de Eurotunnel. De missies kunnen gespeeld worden in easy, medium en hard mode waarbij de laatste modus bijzonder lastig is. De missies spelen zich af in Frankrijk, Engeland, Duitsland, de Oekraïne en de Verenigde Staten.

In totaal zijn er negen specialismen in de brigades die je zult aansturen. Zo heb je de gewone brandweermannen die snel kunnen bewegen en slachtoffers in veiligheid kunnen brengen. Uiteraard heb je ook de blusdivisie die met waterkannonnen en brandslangen in de weer gaat. Zij kunnen veel schade beperken maar zijn traag in hun bewegingen en kunnen geen slachtoffers redden. Voor speciale branden zijn er expertise teams die zich richten op branden die de oorzaak zijn van chemische processen. Het is van groot belang om bij de juiste branden de juiste mensen op te stellen en ervoor te zorgen dat zij de passende taken uitvoeren anders zal het vuur zich alleen maar sneller verspreiden en zal de schade niet meer te overzien zijn. Bij je missies kun je worden bijgestaan door 15 verschillende voertuigen en verstekingsmaterialen. Zo zijn er bulldozers, ladders, ambulances, helikopters en zelfs boten.

Zoals gezegd zijn er diverse soorten branden. Zo is er het type A vuur dat gezien kan worden als het standaard brandje dat voor kan komen als gevolg van vlam in de pan en dergelijke. Type B vuur zijn de chemische brandhaarden die sterker zijn dan type A en voorzichtiger geblust moeten worden. Vaak zal bij type B vuur gebruik gemaakt moeten worden van schuim aangezien water de brand soms erger kan maken. Vuur in het type C zijn branden die veroorzaakt worden door een electrische oorsprong. Bij deze branden is het belangrijk rekening te houden met de electrische bedrading en aparatuur die het vuur weer kan doen oplaaien. De moeilijkste brandhaarden zijn de type D vuren waarbij het gaat om vuur door metaal. Deze brandhaarden verspreiden een gigantische warmetebron en hebben grote kans op explosies. Ook hier wordt weer een andere manier van blussen vereist dan de eerder beschreven vuurtypes. Waar vuur is, is rook. Deze speelt ook een belangrijke rol in FDE3 en is bijna even gevaarlijk als het vuur. Brandweermannen kunnen in de problemen komen als een ruimte vol met rook zit en zij zonder verse lucht komen te zitten.

Voordat je aan een missie begint wordt er uitgelegd wat het probleem is. Je zult diverse submissies in de missie krijgen die je moet volbrengen om de totale missie uit te spelen. Volgorde en logisch nadenken zijn een belangrijke factor in FDE3. Staat een kamer bijvoorbeeld in brand, dan is het niet slim om de deur in één keer open te breken, want dan zullen je mannen van hun sokken geblazen worden door de backdraft. Het is verstandiger om een paar gaten in de deur te hakken zodat zuurstof gelijkmatiger de kamer inkomt. Denk er natuurlijk ook aan dat ramen ingeslagen moeten worden voor frisse lucht want anders zullen je mannen binnen no-time naar adem happen. In totaal ben je tussen de 20 en 45 minuten bezig met een missie, afhankelijk van het niveau waarop je speelt. Voldoende speelplezier dus en de intensiviteit van het spel zorgt ervoor dat je al snel met zweet op je voorhoofd de missies probeert uit te spelen. De pauze knop is dan ook erg welkom om je je bezweette handjes even af te vegen.

Het is duidelijk dat hier de stelling play over pixels opgaat. De graphics zijn niet bijzonder, maar er is absoluut slechter te vinden. Het is daarnetegen zeker niet storend want daar gaat het niet om in deze game. Vuurhaarden zijn toch best goed gemaakt, alleen is het jammer dat vuur in een soort afgepaste blokjes verschijnt en dat de stralen water een beetje statisch aandoen.

Speel je liever samen, dan biedt Fire Department Episode 3 ook een multiplayer online modus waarbij je ooperatief kunt spelen en samen dezelfde units aanstuurt. Handig is hierbij een goede taakverdeling. Ook kun je kiezen voor een modus waarbij iedereen zijn eigen team aanstuurt. Deze modus biedt 4 spelers de mogelijk dezelfde missie tegelijkertijd te spelen.

Fire Department Episode 3 is een game die niet al te veel mensen aan zal spreken. Toch is het een bijzonder goede game en raad ik iedereen aan deze titel toch een kans te geven als je hem in de budgetbak ziet liggen. Het is een zeer uitdagend spel dat al je zintuigen op scherp zal zetten want precisie, tempo, logisch denkvermogen en toch ook wel een stukje intelligentie zijn vereist. FDE3 bevat voldoende gevarieerde missies die een hoge replay-waarde hebben.De game is bijna klaar en zal eind maart in de winkel liggen voor een zeer lage prijs. Leef je jeugdroom uit en wordt even een brandweerman!