Toegegeven, ik heb sinds 4D Boxing al geen boksgame meer aangeraakt. Dat spelletje dateert alweer uit 1991, moet je nagaan. Een echte boksliefhebber kun je mij zodoende niet bepaald noemen. Toch was mijn interesse enigszins gewekt toen ik de eerste next-gen screenshots zag van Fight Night Round 3, EA's derde game uit de geprezen boksreeks. Afgelopen donderdag kwam de demo hiervan uit op Xbox Live Marketplace en reden genoeg om desondanks even een kijkje te nemen. Wie zal het zeggen, wie weet word ik toch nog een boksfanaat?

Met een bestandsgrootte van zo'n 486MB is de demo van Fight Night Round 3 niet bepaald een van de kleinsten onder de downloads op de Marketplace. Het heeft dan ook dik een uur geduurd eer ik aan de slag kon gaan. Van wachten alleen word je ook niet altijd vrolijk, dus wat is er dan beter om even in de tussentijd op jacht te gaan naar informatie over deze nieuwe boksgame van EA? Even googelen leert ons dat er eigenlijk nog niet eens zo gek veel over Fight Night Round 3 bekend is. Natuurlijk belooft EA ons de meest intense bokservaring met de mooiste fotorealistische graphics ooit. Allemaal heel leuk en aardig, maar dat hebben we al eerder gehoord, niets nieuws onder de zon dus. Interessanter om te weten is dat, naast de keiharde gevechten binnen de ring, het er ook daarbuiten behoorlijk heet aan toe gaat, maar daarover later meer.

Van:

Naar:

Om de grootste bokskampioen aller tijden te worden, zul je moeten trainen zoals alleen échte bokslegenden dat doen. Je kunt trainen op de manier van Mohammed Ali of Oscar De La Hoya, maar het is ook mogelijk om je eigen unieke boksstijl te creeëren. Natuurlijk ben je ook in staat om tegen de grootheden der aarde, waaronder Ali, De La Hoya, Joe Frazier, Bernard Hopkins en Roy Jones Jr., te vechten. Het vechtaspect is overigens behoorlijk aangepast ten opzichte van het vorige deel, als ik de berichten mag geloven. Drie nieuwe Impact punches, bij EA al omgedoopt tot de EA Sports Haymaker, waarbij gamers een stoot verwijderd zijn van een dynamische verandering van het gevecht. Mooie woorden allemaal, maar in feite komt het neer op een goed getimede KnockOut, die je door middel van een minigame tijdens het gevecht uit voert. Dit gaat allemaal via Fight Night's innovatieve analog punch systeem, al bekend uit voorgaande delen.

De geschiedenis van het boksen wordt ook niet vergeten in Fight Night Round 3. Men heeft originele footage van legendarische gevechten toegevoegd en je hebt de kans om de grootste gevechten van vroeger nog eens dunnetjes over te doen. Het rivaliserende aspect van boksen wordt ook niet vergeten. Het is mogelijk om tegenstanders te intimideren voordat je elkaar ontmoet in de ring. Doorgaans is het de bedoeling dat de boksers voordat ze beginnen met de gevechten, een pers conferentie houden. Je kunt dit op een professionele manier aanpakken, maar leuker is het om de tegenstander eens lekker te beschuldigen, vieze praat te gebruiken of de ander gewoon finaal de grond in te boren! Boksen is nog nooit zo leuk geweest, als we de verhalen van EA mogen geloven.