Waar EA Sports al voor dag en dauw diens sportgames op een zo realistisch mogelijke wijze uit probeert te werken, doet het nog jonge EA Sports BIG het tegenovergestelde. In de “Street” games worden bijna alle regels van de desbetreffende sport over boord gegooid en maken deze plaats voor een zwaar over de top gameplay. Volgend slachtoffer van EA Sports BIG is FIFA, dat in de vorm van FIFA Street het voetbal terug naar zijn roots brengt: de straat. Wij ontvingen een vroege versie van het spel en geven je alvast een vooruitblik op al het panna-geweld.

De opties van FIFA Street zijn voor 90% gelijk aan die van de andere Street games. Zo kun je een oefenpotje starten, je eigen sterrenteam samenstellen en een carrière starten. Ook in FIFA Street vormt de carrière mode het middelpunt van de game. Middels de uitgebreide create-a-player optie bouw je je eigen straatvoetballer, welke je vervolgens met nog wat andere schooiers een team laat vormen. Het moge duidelijk zijn dat de kwaliteit van je team in den beginne nog erbarmelijk slecht is en je team gaandeweg steeds beter wordt, waardoor je uiteindelijk ook voetbalgoden als Ronaldinho de bal door de benen kunt spelen.

Door het spelen van wedstrijden verkrijg je twee soorten beloningen: rep en SB punten. Hoe meer rep je team heeft, des te meer opponenten tegen je willen spelen. Zo speel je uiteindelijk alle speelvelden vrij en zullen zelfs de beste teams het een uitdaging vinden om tegen je te voetballen. SB punten hebben meerdere doeleinden. Je kunt er de vaardigheid van je team mee opschroeven, maar ze ook gebruiken om nog hippere kleding aan te schaffen. Ook in FIFA Street laat EA namelijk een sterk staaltje product placement zien, door zowel Nike als Adidas gear aan te bieden.

Tot zo ver het mechanisme achter de game en de verschillende modes. Waar het om draait is natuurlijk de gameplay. Voor zover we een oordeel kunnen geven aan de hand van deze nog erg instabiele preview versie, is de gameplay solide. Je hoeft je in het spel over weinig voetbalzaken zorgen te maken: de bal kleeft automatisch aan je voet en iedere aanname is perfect, waardoor je je volledig op het uithalen van trucjes kunt richten.

Belangrijk is hierbij het gebruik van de vijfde speler in je team: de muur. Via de wand kun je trucs nog verrassender uitvoeren, met flitsende ballen die flipperkastend van hot naar her vliegen en je tegenstander helemaal gek maken. Mocht het via de wand niet lukken dan hebben de spelers ieder een flink arsenaaltje bewegingen in huis. Scharen, ballen achter het standbeen langs, Zidane-achtige pirouetten, alles is van de partij. Uiteraard ontbreken ook de zogenaamde “panna's” niet en is het geheel heerlijk overdreven uitgewerkt. De graphics zien er sowieso super strak uit, met herkenbare sterren als Henry en Del Piero, die in opgepompte versie over de speelvelden heenlopen. De sfeer zit er, mede door de excentrieke voetbalcourts en het opzwepende commentaar, tijdens een wedstrijd dan ook goed in.

Over het algemeen kan gezegd worden dat FIFA Street iets moeilijker is dan de laatste incarnatie uit de NBA Street serie. Dit komt door de nog kleinere ruimte waarop gespeeld wordt en de specifieke timing die nodig is om bewegingen succesvol te laten zijn. Je bent de bal zonder vlug combinatiespel of meesterlijk getimede bewegingen namelijk zo kwijt, daar de tegenstanders alles met je mogen doen wat ze maar willen. Het begrip scheidsrechter komt in FIFA Street niet voor. Ook lijkt het scoren van doelpunten wat lastig; je moet de bal onwijs ver in de hoek rammen wil 'ie het goal in vliegen.

Dit zijn echter mankementen die door wat extra tweaking goed te verhelpen zijn en gezien EA Sports BIG hiervoor nog tot maart de tijd heeft, denken wij dat dit wel goed komt. FIFA Street laat dan ook een fijne smaak achter, die met wat extra aandacht van de kok een lekkere maaltijd kan worden, wanneer deze op 5 maart geserveerd wordt.