Maar voor we daadwerkelijk los mogen gaan met misschien wel de beste straatvoetbal-game ooit, speelden we eerst nog even een uurtje onder het toezicht van EA. En aangezien we het helemaal geen probleem vinden om andere mensen onze trukendoos te showen, namen we de uitnodiging graag aan. Voetbal is nu eenmaal leuker met publiek. Vraag dat maar aan degenen die bij de club uit onze hoofdstad betrokken zijn!

Ook al laten we nog best wel wat mooie acties zien, onze eerste wedstrijd moeten we met 4-2 toch uit handen geven. Maar gelukkig doet dit niets af aan het plezier dat we hebben beleefd. In onze eerste preview behandelden we al de aangepaste besturing en die bevalt ons nog steeds. Binnen een paar minuten laat je de tegenstander alle hoeken van het veld zien, zonder dat je daarbij al je vingers in rare hoeken buigt. Dankzij het gebruik van de Impact Engine uit Fifa 12 is het echter niet zo dat de bal als een touwtje aan je voeten hangt. Een tik van een tegenstander of gewoon een beweging niet helemaal goed uitvoeren levert je vaak een rare pirouette op zonder een bal. En geloof ons, dan sta je gewoon voor lul, Messi of geen Messi.

Van lekker gewoon tot gruwelijk vet

Maar genoeg over de besturing, daar komen we nog uitgebreid op terug in de review. Waar we wel wat dieper op ingaan, zijn de verschillende spelmodi’s die we uitgetest hebben. Uiteraard begonnen we met een standaard vijf tegen vijf met ‘gewone’ regels. Niks spannends, lekker dollen met de tegenstander en scoren wanneer dat mogelijk is. Begrijp ons niet verkeerd, deze modus voelt al heerlijk aan en zal ongetwijfeld voor vele uurtjes plezier zorgen in jouw eigen huiskamer/ministadion. Maar na het spelen van die andere modi weten we dat er nog veel meer in het vat zit.

Zo speelden we onder meer Futsal, een soort van kruising tussen zaal- en straatvoetbal met wat meer regeltjes en geen omheining. Het maakt Futsal tot een zeer technische tak van voetbal waarbij je zeker kan dollen, maar ook rekening moet houden met heel veel factoren. Waarschijnlijk zal Futsal juist door deze insteek de minst gespeeld modus worden, maar diegene die ermee uit de voeten komen behoren ongetwijfeld tot de beste in Fifa Street. 

Toegankelijker en zeker een stuk aantrekkelijker voor al die leunstoel-pro’s wordt Panna. Panna is de modus bij uitstek voor al die gamers die in Fifa 12 de tegenstanders al proberen te dollen. In Panna mag je niet alleen helemaal los met al je trucjes, maar móet dit zelfs. Anders weet je gewoon dat je niet gaat winnen. In Panna draait het namelijk om zoveel trucjes te maken. Wat hoe meer je er maakt, hoe meer punten je scoort. Saillant detail: je krijgt de extra punten pas wanneer je scoort. Neem je het risico om zoveel mogelijk punten te verzamelen voor je alles int of speel je liever op safe?

De laatste modus die we onderhanden namen was Last Man Standing, de modus die wij tot nu toe nog het tofste vonden om te spelen. In Last Man Standing zit namelijk één volledig afwijkende spelregel: bij ieder doelpunt moet namelijk een speler uit jouw eigen team het veld ruimen. En dus win je wanneer je als het ware zonder spelers zit. Overigens sta je maar met slechts een paar spelers in het veld, dus iedere man minder heeft een behoorlijke impact op het spel. Wij begonnen het eerste potje redelijk voortvarend met twee doelpunten vrij vroeg achter elkaar. Maar als je vervolgens nog maar twee man over hebt om te verdedigen én aan te vallen dan weet je zo goed als zeker dat de tegenstander gaat scoren. Aan het eind sta je hoogstwaarschijnlijk met slechts één man op het veld, net als je tegenstander. En wie dan de ander het beste om de tuin kan leiden met zijn arsenaal aan schijnbewegingen en trucjes stapt als winnaar van het veld.

Aan het einde van onze, veel te korte, speelsessie bleef eigenlijk maar één gedachte hangen: dit spel is serieus vermakelijk! En dan hebben we nog niet eens gespeeld met de uitgebreide carrièremodus, de online modi en de vele aanpasbare mogelijkheden voor je team en spelers. Vooral Last Man Standing en Panna zorgden voor veel trashtalk en spannende momenten, twee ingrediënten voor de perfecte voetbalwedstrijd.