Preview

Fifa 23 Ultimate Team neemt Chemistry-systeem op de schop

Vaarwel, Chemistry Links

Geschreven door Lars Cornelis op
Het is traditie bij EA om de vernieuwingen in de aankomende Fifa per modus aan te kondigen. Uiteraard bewaren ze de populairste modus voor het laatst, waardoor we nu eindelijk bij Fifa Ultimate Team zijn aanbeland. Waar de vernieuwingen voorgaande jaren vooral draaiden om meer en andere uitdagingen, wordt dit keer het fundamentele Chemistry-systeem gerenoveerd.

De belofte van FUT is natuurlijk altijd al geweest dat je je droomteam kan bouwen. Toch kun je onder de huidige omstandigheden beter niet zomaar Ronaldo en Messi in een team zetten. Omdat deze twee topspelers niet in dezelfde competitie spelen of dezelfde nationaliteit hebben, is er weinig Chemistry tussen de spelers en zouden ze in FUT niet zo goed spelen als je zou hopen. 

Weg met de Chemistry Links

Chemistry is daarmee een beperkende en tegelijkertijd uitdagende factor. Je moet immers rekening houden met die connectie om spelers maximaal te benutten. Chemistry speelt in Fifa 23 nog steeds een grote rol, maar steekt anders in elkaar, wat weer nieuwe formaties mogelijk maakt. 

Chemistry Links zijn nu verleden tijd. Voorheen was Chemistry gebaseerd op spelers die op rechtstreeks aangrenzende posities spelen. Een beetje onzinnig natuurlijk, want een linksback heeft niet alleen te maken met de linker vleugelaanvaller en linker centrale verdediger. Voetbal is een teamsport en het collectief vormt de basis voor het aangepaste Chemistry-systeem in Fifa 23.

De Chemistry wordt nog steeds per speler berekend, maar houdt nu rekening met álle teamgenoten. Stel dat je Virgil van Dijk in je verdediging zet en Mohamed Salah als rechtsbuiten. Voorheen zou er tussen deze spelers geen Chemistry Link zijn geweest, omdat ze ver uit elkaar spelen. Nu neemt hun Chemistry toch toe, omdat ze allebei bij Liverpool spelen. En zet je dan Memphis Depay in de spits, dan profiteert Virgil opnieuw omdat er een landgenoot bij is gekomen. Maak genoeg van dit soort combinaties binnen je team en je bereikt maximale Chemistry. 

Meer flexibiliteit

FUT Icons en Heroes worden binnen dit systeem extra waardevol, want zij tellen dubbel qua Chemistry. Een Premier League-Hero als Ljunberg bijvoorbeeld zou in dit voorbeeld Salah en Virgil een boost geven, terwijl Van der Sar op doel de beide Nederlanders in het team beter maakt – ook als ze aan de andere kant van het veld staan.

Daarnaast kunnen spelers – net als in het echt – op meerdere posities uit de voeten en krijgen ze geen ‘strafpunten’ meer als ze op een verkeerde plek staan. De waarde van de kaart is dus de minimale waarde van een speler, die alleen nog maar hoger wordt met de juiste Chemistry.

Verder zijn de FUT Moments nieuw. Dit zijn specifieke uitdagingen gebaseerd op echte momenten uit de voetbalgeschiedenis. Door deze scenario’s te voltooien, verdien je weer nieuwe beloningen. Tot slot kunnen we natuurlijk weer nieuwe FUT Icons en Heroes verwachten, waarvan de Heroes Yaya Touré, Park Ji Sung, Carvalho en Marchisio alvast zijn bevestigd. Van elke Hero zal bovendien een speciale Fifa World Cup-editie verschijnen in aanloop naar dat toernooi. 

Zelfde verdienmodel

Wat niet lijkt te veranderen, is het verdienmodel van FUT. De modus ligt al jaren onder vuur in diverse landen, waaronder Nederland en nog meer in België. De lokale kansspelautoriteiten constateren dat EA met de FUT-kaartjes de grenzen van het toelaatbare tart of zelfs overtreedt. Toch heeft het verbod in België en het gesteggel in Nederland EA nog niet genoopt tot een vernieuwd verdienmodel.

Fifa 23 is vanaf 30 september beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Google Stadia, pc en Nintendo Switch. Op de huidige generatie consoles, Stadia en pc zijn alle vernieuwingen te vinden, op de vorige generatie slechts een deel (waaronder alles met betrekking tot FUT) en in de versie voor Switch (‘Legacy Edition’) zitten geen vernieuwingen.  

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony PlayStation wijdt gedeelte van website aan pc-games Japanse uitgever Sunsoft zendt volgende week livestream uit
3

Reacties op: Fifa 23 Ultimate Team neemt Chemistry-systeem op de schop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Snafu9

  • 12 augustus 2022 12:52
  Tsjaa heel eerlijk wat moeten ze anders bedenken met die pakjes? Het enige wat je zou kunnen doen is dat je spelers voor echt geld kan kopen maar dan wordt het helemaal P2W. EA wilt hier sowieso geld mee verdienen dus moet je iets verzinnen wat voor de klant vriendelijk is als voor EA. De volledige inhoud van een pakje inzien kan dan al helpen. Maar als er niks waardevols inzit kopen mensen het al niet.

  Vindt de modus sowieso al niet leuk meer. Als je geen geld uitgeeft ben je echt wel lang bezig met het bouwen van je team. Heb je eindelijk een leuk team en ga je online spelen. Heeft je tegenstander allemaal speciale kaarten omdat deze speler even honderden euros in het spel gestopt heeft. Ja dan ben ik er alweer klaar mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • kevinvandenberg

  • 12 augustus 2022 15:51
  Het leuke is voor mij juist het team opbouwen. De zogenaamde Road To Glory. Geen geld uitgeven en volledig first owner gaan. Ik heb de afgelopen jaren ook gemerkt dat het niet heel veel uit maakt hoe goed de spelers in je team zijn. Je eigen basis niveau is veel bepalender dan een mbappe. Top spelers in je team maakt hooguit dat je tijdens de weekend league misschien 1 of 2 potjes meer wint. Mijn issue zit hem meer in het feit dat tegenwoordig bijna niemand meer speelt voor het plezier of voor de ontspanning. Alles is tegenwoordig zo competitief. Alles voor de rewards. Ipv lekker even ontspannen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lazylen

  • 15 augustus 2022 17:05
  Dus eigenlijk halen ze al het 'uitdagende' uit het spel en is het nu een kwestie van 11 man opstellen op een willekeurige positie en je bent er in feite al.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.