Preview

Fifa 22 moet de eerste echte next-gen Fifa worden

HyperMotion heeft de toekomst

Geschreven door Lars Cornelis op
Vorig jaar verscheen er weliswaar al een Fifa op PlayStation 5 en Xbox Series X, maar veel meer dan wat grafische verbeteringen haalde EA niet uit de nieuwe generatie consoles. Dat moet komend najaar anders zijn. Met Fifa 22 zet EA het vizier op de toekomst en introduceert het HyperMotion: een nieuwe manier van animaties opnemen én tonen, dat alleen mogelijk is op de nieuwe generatie spelcomputers. Is het marketinggeneuzel of echt een revolutie?

Bij monde van Line Producer Sam Rivera, die al sinds jaar en dag laat zien wat er ieder jaar nieuw is bij de aankomende Fifa, geeft EA een stuk meer prijs over HyperMotion dan met de nietszeggende aankondigingstrailer. Rivera legt haarfijn uit hoe de afgelopen drie jaar aan HyperMotion is gewerkt en hoe capturen tijdens een echte wedstrijd, gecombineerd met machine learning-technologie, een nieuwe generatie voor Fifa gaat inluiden.

Een echte pot voetbal

EA heeft de animaties dit jaar voor het eerst opgenomen tijdens een echt potje voetbal, met tweeëntwintig spelers op de grasmat. Vroeger werden animaties natuurlijk ook al gecaptured, maar dan meestal met maar twee of drie spelers en vaak in een afgezonderde studio. De voetballers deden dan een specifiek trucje, of schoten een paar keer op het doel. Zo heb je weliswaar de echte bewegingen van een speler, maar mis je toch bepaalde details.

Daarom gebruikt EA nu de motion capturing-pakken van Xsens. Deze pakken werden onder andere gebruikt bij The Mandalorian en diverse Marvel-producties. In plaats van dat er allerlei bolletjes op het lichaam worden geplakt, hoeven acteurs alleen maar een soort trainingspak aan te trekken. Zo behouden ze volledige bewegingsvrijheid en kunnen ze in iedere omgeving hun werk doen –dus ook op een voetbalveld. EA gebruikte de pakken al eerder, maar nog niet op deze schaal.

Rivera legt uit dat zo’n echte wedstrijd resulteert in een hogere intensiteit en meer atletische animaties. Niet alleen wanneer spelers aan de bal zijn, maar ook wanneer ze duwen en trekken, een luchtduel aangaan, of zelfs het zweet van hun voorhoofd vegen of iets naar een teamgenoot schreeuwen. “De spelers namen het zo serieus dat er zelfs een scheidsrechter bij aan te pas moest komen, omdat de gemoederen zo heet opliepen”, lacht Rivera.

Deze nieuwe technologie maakt het niet alleen mogelijk om de animaties in een realistische setting op te nemen, het zorgt er ook voor dat er veel meer animaties kunnen worden vastgelegd. EA voegt dit jaar ruim vierduizend nieuwe animaties toe; dat is ongeveer drie keer meer dan gebruikelijk.

Einde van de hinkstapsprong?

Het tweede aspect van HyperMotion is machine learning. Dat wordt toegepast bij het berekenen van animaties. Voor iedere speler worden als het ware alvast allerlei volgende animaties voorspeld, zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Dit moet vooral voor vloeiendere overgangen zorgen.

In het verleden gebeurde het dikwijls dat een been heel onnatuurlijk bewoog om een bal uit de lucht te vissen, of dat een speler een rare hinkstapsprong maakte om een schot uit te kunnen voeren. Dit is een doorn in het oog van spelers én EA, dat al jaren worstelt met een manier om dit probleem te tackelen. Volgens Rivera biedt de nieuwe generatie spelcomputers over voldoende kracht om middels machine learning dit probleem eindelijk op te lossen.

Wedstrijd ligt nog open

Wanneer we zelf een vroege versie van Fifa 22 op de PlayStation 5 mogen spelen, blijkt dat EA de machine nog wel het een en ander mag aanleren. De welbekende hinkstapsprong is namelijk nog steeds erg nadrukkelijk aanwezig en zelf stilstaande voeten skaten soms over het gras om maar op de juiste plek te belanden.

Daar staat tegenover dat de animaties een stuk losser en realistischer ogen. Het valt vooral op hoe soepel spelers de bal aannemen. De bal wordt rustig op het dijbeen aangenomen en dood neergelegd op de schoen, of frivool van de ene voet naar de andere gespeeld om de vaart in een aanval te houden. Fifa 22 wordt daarmee niet uitgesproken sneller dan zijn voorganger, maar het oogt allemaal wel gesmeerder.

De absolute glansrol is in deze bètaversie echter voor de doelmannen. Toegegeven, we hebben alleen wereldtoppers als Donnarumma, Alisson en Courtois in actie gezien, maar ze zijn zonder twijfel beter geworden. Regelmatig plukken ze nog op katachtige wijze een bal uit de lucht. Ze slaan ook niet meer zo snel een bal terug richting de tegenstander, waardoor er substantieel minder reboundgoals vallen. Veel vaker geven ze zichzelf de kans om een lastige bal in de tweede instantie onder controle te krijgen. Zelfs een-op-een acties staan niet meer garant voor een doelpunt.

Het hele wedstrijdbeeld is daardoor gelijk meer in balans. Nog steeds is Fifa sensationeel, met bovengemiddeld veel ballen die het aluminium raken, maar het oogt wat minder als een overstuur geraakte hardloopwedstrijd. Nou leert de ervaring ons dat Fifa tussen de eerste bèta en het eindproduct juist in dat soort details nog flink kan veranderen, maar deze eerste indruk stemt hoopvol.

Vorige generatie nog in nevelen gehuld

Voor iedereen die nog geen PlayStation 5 of Xbox Series X onder de tv heeft staan, heeft EA helaas aanzienlijk minder in petto. HyperMotion is hét sleutelwoord dit jaar en moet een fundering leggen waar EA de komende vijf tot tien jaar op kan bouwen. Voor de vorige generatie consoles is de ontwikkeling dan ook duidelijk op een lager pitje gezet. EA belooft nog wel dat onder andere het gedrag van keepers ook op die consoles is aangepast. Ook zijn de physics van de bal realistischer gemaakt en zijn er wat aanpassingen aan sprinten en tactieken gedaan, maar het klinkt allemaal wat marginaal.

Toch spreekt EA zelf nog niet van een ‘Legacy Edition’, wat erop wijst dat ook alle doorontwikkelingen aan de carrièremodus, Volta en natuurlijk FUT beschikbaar zullen zijn op de PlayStation 4 en Xbox One. Meer over die vernieuwingen volgt op een later tijdstip.

Fifa 22 ligt vanaf 1 oktober in de winkels. De game verschijnt dan voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en Google Stadia mét HyperMotion, en op PlayStation 4, Xbox One en pc zonder de nieuwe technologie. De game verschijnt ook nog op Nintendo Switch, zij het als ‘Legacy Edition’ waarvoor enkel tenues, selecties en stadions zijn bijgewerkt.

Dit artikel delen:

Lees meer

Los Santos Tuners-update nu verkrijgbaar voor GTA Online Cris Tales vanaf vandaag beschikbaar bij Xbox Game Pass
9

Reacties op: Fifa 22 moet de eerste echte next-gen Fifa worden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 20 juli 2021 20:42
  "Fifa 21 ligt vanaf 1 oktober in de winkels."

  Sterker nog, ik zag 'm vandaag al liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 20 juli 2021 21:11
  @denver hahahahaha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoepieRoepie84

  • 21 juli 2021 08:48
  @denver Och 21, 22, 23 maakt het uit. Elk jaar hetzelfde spel met opgepoetste graphics en nieuwe liedjes. Of mischien spreekwoordelijk gezegd: hetzelfde liedje…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyDakota

  • 21 juli 2021 09:59
  @denver Hahah, ik pas het aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 21 juli 2021 11:05
  "Daarom gebruikt EA nu de motion capturing-pakken van Xsens"

  Ah daar gaan al die Xsens producten heen die we bij ons op het werk produceren :) Toch wel cool dat ik nog (indirect) meewerk aan de game/film industrie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 21 juli 2021 11:31
  @-it- Altijd leuk om indirect bij te dragen aan de game/film industrie, ik doe dat helaas alleen financieel zoals meerdere mensen hier :P haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 22 juli 2021 18:34
  Ik ben al een poosje geen FIFA-speler meer, dus volg het nieuws zijdelings. Hoe zit dat met die pc-versie? Ik neem aan dat ze op basis van de hardware van de pc kunnen bepalen of de nieuwste technologie kan werken of niet, net zoals met grafische instellingen al gebeurt? Of moeten er van Sony en MS zoveel mogelijk nieuwe consoles verkocht worden en dat ze daarom voorgetrokken worden? Ik vind het een aparte keuze of wordt de pc-versie altijd al genegeerd?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Valeron

  • 23 juli 2021 16:22
  @Rutgie EA kennende moeten pc-spelers het net als vorig jaar zonder nextgen-versie doen. Tevens de reden waarom ik FIFA voor het tweede jaar op rij ga boycotten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nurt Cobain

  • 26 juli 2021 16:59
  Fun fact (voor wie dat nog niet wist), Xsens is een Nederlands bedrijf (Enschede). Heb het genoegen gehad lange tijd met ze samen te werken, helaas niet op gaming gebied, maar op het gebied van analyse van bewegingen van topsporters om blessures te reduceren.

  Maar hier mogen we toch best trots op zijn! De pakken worden in veel games en grote Hollywood producties gebruikt en komen gewoon uit ons eigen landje!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.