Preview

Fifa 21 schudt eindelijk de carrièremodus op

Volta blijft achter

Geschreven door Lars Cornelis op
“We komen met de grootste veranderingen voor de carrièremodus.” Met die woorden opent EA nota bene een presentatie waarbij we ook de gameplay en FUT21 uit Fifa 21 te zien krijgen. Een opvallend statement, want er zit al jaren geen schot meer in de carrièremodus. Tijd dus om daarin een inhaalslag te maken.

Zo heeft EA een hele rits aan kleine doch hoognodige aanpassingen gedaan. Of ja, aanpassingen… sommige zaken zijn regelrechte reparaties van bugs die de carrièremodus al jarenlang tarten. EA belooft dat er met Fifa 21 bijvoorbeeld een einde komt aan wedstrijden die vlak achter elkaar plaatsvinden. Zeker als je met Engelse teams speelde, liep je het risico zelfs twee wedstrijden op één dag te moeten spelen. Dat is nu definitief opgelost en er zitten altijd minstens twee dagen tussen wedstrijden, belooft creative director Tyler Blair.

Spelers die in de herfst van hun carrière zitten, gaan nu soms wat langer door. Hoe lang spelers doorgaan en wat voor niveau zij dan nog halen, is gebaseerd op echte data van de afgelopen vijf jaar. Oudere spelers worden niet meer beter, maar behouden wel langer hun niveau. Dat doen spelers als Ronaldo (35) en Ibrahimovic (38) immers ook, aldus senior game designer Alex Constantinescu. Verder zouden transfers realistischer zijn en kun je ervoor kiezen om bij aanvang je transferbudget te boosten met een financiële overname. Alsof een Russische oliemagnaat ineens Vitesse koopt!

fifa 21

Interactieve wedstrijdsimulator

De meest interessante vernieuwing is de interactieve wedstrijdsimulator. Deze optie houdt het midden tussen een wedstrijd zelf spelen en simmen. Volgens EA is alles zelf spelen voor veel mensen te tijdrovend, maar verlies je bij het simuleren van een wedstrijd veel controle. Dat moet de interactieve wedstrijdsimulator oplossen.

Hierbij wordt een wedstrijd op twee keer de normale snelheid afgewikkeld. Hoewel je naar bewegende bolletjes zit te kijken, wordt op de achtergrond weldegelijk de echte wedstijd afgespeeld. Daardoor kun je op ieder moment ingrijpen. Je mag spelers wisselen of de strategie aanpassen, maar kan ook op ieder moment de controle overnemen. Je schakelt dan dus rechtstreeks over naar de virtuele grasmat.

Krijg je bijvoorbeeld een vrije trap in een kansrijke positie, of wil je gewoon in de slotfase nog even proberen een goaltje te forceren, dan duik je zo in de actie. Kans verkeken of wedstrijd beslist? Dan schakel je weer net zo makkelijk terug naar de simulatiemodus of beëindig je een wedstrijd zelfs meteen met een quick sim.

Volgens EA is alles zelf spelen voor veel mensen te tijdrovend, maar verlies je bij het simuleren van een wedstrijd veel controle. Dat moet de interactieve wedstrijdsimulator oplossen.

De einduitslag zou volgens EA dan ook moeten passen bij het actuele wedstrijdbeeld. Als je dus al 1-4 voor staat, zul je niet zo snel meer punten verspelen. Tenzij een scheidsrechter in een moment van verstandsverbijstering twee centrale verdedigers tegelijk met rood het veld afstuurt misschien. Kan gebeuren in het voetbal.

De interactieve wedstrijdsimulator klinkt niet alleen veelbelovend, het ziet er ook zo uit. We kunnen zelf nog niet spelen, maar EA toont voorbeelden waarin inderdaad naadloos gewisseld wordt tussen actief deelnemen en passief toekijken. Laten we eerlijk zijn: Fortuna-uit is niet bepaald de meest enerverende wedstrijd van een seizoen, maar het volledig vertrouwen doen we liever ook niet. Dit lijkt de ideale middenweg.

fifa 21

Spelers omscholen en wedstrijdfit houden

EA heeft nog een aantal vernieuwingen in petto voor de managers onder ons. Zo kun je spelers individueel laten trainen op bepaalde vaardigheden en ze daarmee zelfs ‘omscholen’ tot een andere positie. Zo maak je bijvoorbeeld van een vleugelverdediger een vleugelaanvaller, als een speler daar aanleg voor heeft. Jammer dat Dirk Kuijt niet meer actief is - die hadden we er graag bij gehad.

Met trainingen tussen de wedstrijden door verkrijgen spelers bovendien ‘Training Sharpness’, waardoor zij scherper aan de wedstrijd beginnen. Dat gaat echter ten koste van hun fitheid. Als manager beslis je nu of en wanneer je spelers laat trainen, of liever rust gunt. Zo vlak voor een belangrijke midweekse Champions League-wedstrijd wil je spelers wellicht rust geven, maar als je club alleen in het weekend actief is, kun je door de weeks keihard doortrainen.

Dat klinkt heel interessant (mits je een beetje van managen houdt), maar wat we te zien krijgen oogt wel erg droogjes, met veel menu’s en statistieken. Het moet dus nog blijken of dit onderdeel van de carrièremodus ook echt leuk is om te spelen.

fifa 21

Volta

Voor Volta zijn de aanpassingen in Fifa 21 minder groot. De vorig jaar geïntroduceerde straatvoetbalmodus van Fifa lift vooral mee op de algemene gameplayverbeteringen, zoals dat je medespelers simpelweg wat slimmer zijn in het kiezen van hun posities en verdedigers beter blocken. Hoewel Volta wordt daar niet per sé beter van. Aanvallers waren in de bèta die we speelden vaak té slim en liepen telkens eenvoudig vrij, met exorbitante uitslagen ten gevolge.

Volta’s verhaalmodus is verder een beetje op de schop gegaan. In ‘Debut’ word je in een paar uur wegwijs gemaakt in de nieuwe modus door spelers als Thierry Henry en Kaká. Vervolgens speel je eens in de zoveel tijd ook tegen echte teams. Je kunt kleding van echte clubs verdienen, maar ook Icons zoals Zinedine Zidane, waarmee Volta een beetje leentjebuur speelt bij FUT. Progressie in Volta is mee te nemen naar de volgende generatie consoles, dus als je enkele toffe Icons hebt gerekruteerd hoef je daar geen afscheid van te nemen als je een nieuwe spelcomputer in huis haalt.

De aanpassingen passen bij Volta, maar maken weinig indruk. Volta was vorig jaar al niet meer dan een extraatje en er is geen reden om aan te nemen dat dat in Fifa 21 anders zal zijn. De carrièremodus daarentegen lijkt eindelijk eens een broodnodige oppepper te hebben gekregen, in ieder geval genoeg om ons weer geïnteresseerd te maken in de dood gewaande modus. Over twee maanden blijkt of dat enthousiasme gegrond is.

Fifa 21 is vanaf 9 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De releasedata voor PlayStation 5 en Xbox Series X zijn nog onbekend.

Dit artikel delen:

Lees meer

Grand Theft Auto-schrijver Lazlow Jones vertrekt bij Rockstar Games Ontwikkelaar toont vr-modus van Hitman 3
6

Reacties op: Fifa 21 schudt eindelijk de carrièremodus op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  JohnniePeters

  • 14 augustus 2020 11:28
  "Fortuna uit is niet de meest enerverende wedstrijd"….moet je Feyenoord vragen.
  Voor de rest vind ik het broodnodig eens iets over deze wanstaltige developer te zeggen. EA Sport suckte al maximaal, maar hoe is het in vredesnaam mogelijk dat we anno 2020 zitten en nog niet eens alle stadions hebben (incl van de laagste divisies).
  Laat staan een échte carriere-modus. Dus dat je een club kiest en speelt zoals nu, maar dat je bijvoorbeeld ook tegelijkertijd de hooligan firm van de club runt met allerlei toffe missies. En misschien ook nog wel wat meer management-elementen.
  De game-markt is grootste entertainment business, de technologische mogelijkheden zijn eindeloos, en wij moeten het doen met deze bagger van hun. Het is een schande en ik koop het nooit meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 14 augustus 2020 11:53
  @JohnniePeters de hele top is zo bagger dat ze van de kleine clubs verliezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 14 augustus 2020 12:54
  @JohnniePeters Haha, goed punt over Fortuna - Feyenoord. In het echt weten clubs gelukkig altijd weer te verrassen, anders zou voetbal ook maar saai worden. In Fifa daarentegen zijn zwakkere tegenstanders niet de leukste.

  Een managermodus met allerlei zaken búiten het veld zou ik zeker zien zitten trouwens!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 14 augustus 2020 13:19
  @JohnniePeters ja, want als EA/FIFA zijnde wil je echt hooligans aansporen en toejuichen… Clubs willen niks te maken hebben met dergelijke herrieschoppers en zijn ze liever kwijt dan rijk. Dus een optie als deze benoemen slaat echt helemaal nergens op.

  Waar ik het wel mee eens bent is dat ze veel meer kunnen doen met een dergelijke game qua opties. Maarja, FUT brengt geld in het laatje dus gaat daar 90% van de aandacht naartoe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JohnniePeters

  • 14 augustus 2020 13:38
  Ach man. hooligans zijn er en ze blijven. Beter spelen we het in een game en laten we het op de wedstrijddag fijn met rust.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 14 augustus 2020 15:13
  Ik hoop vooral dat ze eindelijk is het transferbeleid van de AI fixen. De AI kijkt nu helemaal niet naar het team en op welke positie ze een versterking nodig hebben maar lijkt gewoon lukraak spelers te kopen, hierdoor krijg je dingen zoals Ajax die bijvoorbeeld Tagliafico en Blind verkopen maar dan geen nieuwe linksback halen, of er wel een halen maar dan een linksback van niveautje Heracles ofzo. Of bijvoorbeeld Manchester United dat gewoon ff in 2 seizoenen tijd 4 spitsen haalt zonder er ook maar 1tje te verkopen. Staat bijvoorbeeld Suarez bij hun in de spits terwijl Kane, Aubameyang en Haaland op de bank zitten.
  En zo zijn er nog wel meer problemen met transfers, zoals simpelweg onrealistische transfers. Ik speel altijd mijn eerste carrière als Feyenoord, als je met een Nederlandse club speelt zouden sommige transfers (bijna onmogelijk moeten zijn). Om te beginnen zou het gewoon extreem moeilijk moeten zijn om waardevolle spelers van Ajax en PSV te halen, simpelweg omdat die in het echt dat ook niet zouden doen tenzij Feyenoord een onrealistische hoge prijs betaald. Of spelers van buitenlandse clubs, zou een basisspeler die in de Premier League bij een middenmotor of hoger speelt naar Nederland gaan? Nee, maar in FIFA is het geen probleem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.