Over anderhalve week, 7 oktober om precies te zijn, ligt EA Sports' nieuwste versie in de FIFA serie in de winkel, FIFA 2005. De game bouwt verder op het 'succes' van deeltje 2004 en introduceert een nieuwe optie die door het leven gaat als First Touch. Gamer.nl ontving een van de Playstation 2 demo's en blikt vast in een zogenaamde 'demo view' voorruit op hetgeen dat FIFA 2005 ons te bieden heeft.

Zoals velen die demo gespeeld hebben weten, biedt de try-out ons een wedstrijd van zes minuten tussen topclubs Arsenal en AC Milan. We kiezen de kant van Arsenal, zetten chauvinistisch Bergkamp in de basis en drukken op de startknop. Let's play ball! Zodra de spelers het veld op komen worden onder luid gejuig van de supporters de opstellingen van de teams doorgenomen. Voor een doorgewinterde FIFA speler is het vreemd om dit in het Nederlands te horen. EA Sports heeft voor FIFA 2005 een flink aantal landen van commentaar in de eigen taal voorzien. Voor Nederland zijn good-old Evert ten Napel en 'zoon-van' Youri Mulder ingeschakeld. Hierbij neemt ten Napel de plaats in van John Motson als frontman en voorziet Mulder je á la Ally McCoist soms van een leuk verhaaltje over balaannames en gemiste kansen. Het Nederlandse commentaar went, in tegenstelling tot wat ik gedacht had, snel en klinkt eerlijk gezegd niet eens zo heel slecht. Toegegeven, de stemmen zijn soms echt wat zakkenvullerig ingesproken, maar over het algemeen valt er best mee te leven.

Nadat de opstelling besproken is, wordt het tijd de controller echt in de handen te nemen. De aftrap wordt genomen en de bal scheert al snel van speler naar speler. Opvallend is de souplesse waarmee alles in het veld gebeurt. In tegenstelling tot eerdere FIFA's voelt FIFA 2005 erg dynamisch, waarmee ik bedoel dat je niet het gevoel hebt dat alle acties van te voren bepaald zijn en je eenmaal in een bepaalde actie (lees: animatie) niet meer van gedachten kunt veranderen. Het spel speelt vrijer, de animaties zijn divers en ook de overzetting van idee tot pass wordt beter door de game aangevoeld. Dit laatste heeft vooral te maken met de manier waarop vrijgelopen wordt en de ballen die je na het indrukken van een bepaalde directie en knop geeft. Doordat er beter vrijgelopen wordt hoef je ook minder gebruik te maken van het Off the Ball Control, een systeem dat in mijn mening voor geen ene zak werkte.

Heb je eenmaal de bal van het middenveld naar de aanval gespeeld, dan kun je nu makkelijker kansen creëren met de First Touch optie. Nadat je ingespeeld wordt duw je op het goede moment de rechter analoge stick naar de plek waar je de bal naar mee wilt nemen et voilá, de verdediger is kansloos. Ook op het middenveld, of zelfs in de verdediging, kun je dit geintje uithalen, al zal het hier een stuk minder effectief zijn. Eveneens effectief zijn de passerbewegingen die je in FIFA 2005 in huis hebt. Sleepbewegingen, scharen, wippertjes; alles heeft een uitwerking. Sta je eenmaal als linksbuiten één-tegen-één, dan kun je nu een verdediger ook écht in de loer leggen door middel van een juist getimede beweging, iets dat in FIFA 2004 naar mijn mening vrijwel onmogelijk was. Daarnaast is ook de lange steekbal verbeterd en kun je uit de dekking lopende spitsen nu nog makkelijker bereiken vanaf het middenveld.

Grafisch is de game er op het eerste gezicht niet enorm veel op voorruit gegaan, al valt wel direct op dat men er nog meer in geslaagd is de spelers accuraat weer te geven, zowel op visueel als technisch/tactisch gebied. Henry ziet er ook echt uit als Henry, compleet met onmenselijke mooie bewegingen. Hetzelfde geldt voor de andere spelers, al vond ik de negroïde voetballers flink wat detail missen. Het grafisch verschil met vorig jaar zit hem dan ook vooral in de animaties. Spelers die al slijdend een bal binnen houden, natuurlijk wegdraaien of schieten op goal; het ziet er allemaal net even wat beter uit dan in FIFA 2004 en komt de gameplay ook nog ten goede.

Al met al is de eerste ontmoeting met FIFA 2005 niet slecht verlopen. De game lijkt meer richting de Pro Evolution Soccer reeks te gaan qua realiteit en gameplay, wat - eerlijk is eerlijk - alleen maar beter is. Daarnaast werkt ook de nieuwe First Touch optie op het eerste gezicht naar behoren en ziet de game er weer heerlijk sfeervol uit. De warming-up is dus goed, hopelijk de wedstrijd ook. Op 7 oktober gaan we het zien.