Preview
Fifa 18

Fifa 18

Vloeiender, intuïtiever en mooier

Geschreven door Ron Vorstermans op
De impact van de Frostbite-engine in Fifa 17 (niet te verwarren met de Impact-engine) viel achteraf een beetje tegen. Het vorige deel stond vooral in het teken van een overgangsperiode. Enter Fifa 18, dat zowel technisch als inhoudelijk vernieuwt.

Samuel Rivera is lead gameplay producer van de Fifa-serie. Het jaarlijks produceren van een voetbalgame is volgens hem een listige opgave, juist omdat aan de fundering zo moeilijk te sleutelen valt. Voetbal blijft immers voetbal. En dus richt de ontwikkelaar zich vaak op details. Maar ook dat kan fout uitpakken. FIFA 17 kreeg net na lancering veel kritiek te verduren omdat vleugelspelers te snel naar binnen trokken en het daarom nogal crowded was op het middenveld.

Fifa 18

Bayern als Bayern?

“We hebben naar die kritiek geluisterd en we hebben het bij deze game in ogenschouw genomen. Fifa 18 is in zekere zin ook de terugkeer van de klassieke winger”, aldus Rivera. En niet alleen het spelen met diepe vleugelspelers moet zijn vruchten in Fifa 18 afwerpen. Volgens Rivera hekelde het ontwikkelingsteam het dat veel teams in Fifa hetzelfde aanvoelden. Er was in speelwijze volgens hem te weinig verschil tussen bijvoorbeeld Juventus en Barcelona.

In Fifa 18 heeft EA populaire voetbalteams eigenheid en karakteristieke eigenschappen gegeven, claimt Rivera. Dat betekent dat Bayern München daadwerkelijk zou moeten spelen als het bewogen en ervaren Bayern, en Barcelona, welbekend door het tikkietakkievoetbal, even vloeiend over het veld dartelt in Fifa 18 als in het echt. Eerlijk is eerlijk, als we met Bayern München en daarna met Real Madrid spelen merken we daar nog niet heel erg veel van.

Beide teams voetballen als een goed geoliede machine, maar soit, dat geldt ook voor ons eigen samengestelde team in Ultimate Team in Fifa 17. Maar mogelijk ligt dat aan ons, dus bij wijze van experiment spelen we vervolgens een potje met Manchester United. En jawel, meteen valt op dat onze verdedigers standaard redelijk dicht op elkaar staan en dat de tegenstander zich als het ware kapot moet beuken tegen de kenmerkende muren van Mourinho.

We houden nog een slag om de arm – Juventus leek ironisch genoeg verdedigend juist erg kwetsbaar tijdens onze potjes, maar het idee staat ons erg aan.

Fifa 18

Vloeiender en mooier voetbal

De vraag is uiteindelijk vooral of Fifa 18 lekker speelt. Fifa 17 sloeg de plank in bepaalde spelsituaties een beetje mis. Een van onze grootste kritiekpunten op Fifa 17 was de wispelturigheid van de mechanics. De kopduels die je om onduidelijke redenen verloor, de confrontaties waarbij kleine aanvallers het op kracht wonnen van brede verdedigers en vooral de ballen die je ontegenzeggelijk hard tegen de touwen leek te schieten, maar die eindigden op de parkeerplaats naast het stadion.

Fifa 18 moet volgens Rivera aanvoelen alsof spelers meer deel uitmaken van hun elftal; alsof de onvermijdelijke kuren van de engine nauwelijks nog van invloed zijn. Daarvoor is er veel tijd gestoken in een nieuwe technologie die meer berekeningen loslaat op de bal en hoe spelers (en hun animaties) daarop moeten anticiperen. Dit sluit niet alleen trivialiteiten uit, het zorgt er ook voor dat er simpelweg meer mogelijk is aan de bal. Daarnaast zorgt de nieuwe zogeheten frame-by-frame-techniek ervoor dat animaties gedetailleerder zijn en vloeiender in elkaar overlopen. Uitstappen naar links of rechts gaat vanuit een sprint in één vloeiende beweging.

De nieuwe animatietechniek zorgt er ook voor dat spelers (net als teams) meer karakteristieken kunnen worden toebedeeld. Dat geldt niet alleen voor de bekende spelers spelers (‘de poel met verschillende animaties waaruit redelijk onbekende spelers kunnen putten is nog nooit zo groot geweest’, aldus Rivera), maar komt natuurlijk het beste uit de verf bij de groten der aarde. Je herkent hen op het veld vrij gemakkelijk aan hun animaties; de korte stapjes van Messi, de explosieve versnelling van Ronaldo, de gekrulde handjes van Robben. Fifa 17 deed dergelijke kenmerkende animaties al goed, Fifa 18 doet ze nog veel beter.

Renovatie

Fifa 18 is sowieso de eerste game in de reeks die écht visueel imponeert, iets waar Fifa ten opzichte van andere EA Sports-games altijd een beetje moeite mee had.

We speelden de game op een 4k-tv en PlayStation Pro en het verschil met Fifa 17 was zonder overdrijven wennen. Het publiek in de stadions bijvoorbeeld: fans zwaaien met grote vlaggen en rennen van de tribunes naar beneden als er gescoord wordt. De belichting is daarnaast ontzettend fraai, met name ’s nacht, en de gezichten van (uiteraard met name de bekende) spelers zijn er grafisch verrassend veel op vooruit gegaan. Dat de shirts en broeken er niet langer uitzien alsof ze van siliconen zijn gemaakt is eveneens mooi meegenomen.

Het zal nog wel even duren voordat ook de andere nieuwigheden worden aangekondigd, want Rivera houdt de kaken na onze meeste vragen stijf op elkaar. Over The Journey weten we enkel dat er meer keuzevrijheid zal zijn, dat je de kledij en het kapsel van hoofdpersonage Alex Hunter naar eigen smaak kunt aanpassen en dat de gehele modus coöperatief te doorlopen zal zijn. PlayStation 4-bezitters en pc-spelers zullen het bovendien fijn vinden om te horen dat de Legends niet langer Xbox 360- en Xbox One-exclusief zijn. Oh, en Ronaldo zal een speelbare Legend in de game zijn.

Het is één cliche om te zeggen dat een Fifa-game geen revolutie maar evolutie is. Maar in het geval van Fifa 18 zouden beide stellingen onwaar zijn. Het is eerder grondige renovatie. Ervaring leert dat er in het geval van Fifa nog veel kan misgaan, maar vooralsnog oogt en speelt Fifa 18 als de voetbalgame die Fifa 17 had moeten zijn.

Fifa 18 verschijnt op 29 september voor PlayStation 4, Xbox One, pc, Nintendo Switch, PlayStation 3 en Xbox 360.

Dit artikel delen:

Lees meer

Madden NFL 18 krijgt verhaalmodus Switch-versie FIFA 18 krijgt grotendeels dezelfde modi
3

Reacties op: Fifa 18

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Negius

  • 10 juni 2017 23:25
  In het artikel wordt de vraag gesteld of FIFA 18 lekker(der) speelt (dan FIFA 17). Vervolgens komt er een hoop uitleg over de visuals en de bewegingen van de spelers (ook gedeeltelijk visueel). Wat is jullie antwoord op de vraag? Ik vond FIFA 17 namelijk een redelijke flut-game qua gameplay.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Iluyan

  • 11 juni 2017 11:52
  Ik vond dat ze weinig hebben verteld over de nieuwe Fifa, en dus ws ook weinig verbeteringen hebben. "aanpassingen aan gameplay" ja dat is standaard elk jaar "nu nog meer emotie en diepgang" elk jaar dezelfde woorden. Wanneer komt er nou meer sfeer/kleur in de game en minder grauw. Stadium Editors….Eigen goal sounds, De Kuip, Cariere mode uitbreidingen. Betere voordeelregel, etc etc. Dat journey erin kwam wisten we al. Heel teleurstellend vooralsnog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 11 juni 2017 15:12
  Wanneer komt de mogelijkheid een scheids of tegenspeler een beuk te verkopen?

  Wanneer kan ik ook spelers als Messi en Ronaldo naar Ajax halen en waarom niet net als bij die worstel games de mogelijkheid met klassieke spelers te spelen zoals Pelé, Van Basten en Vinny Jones.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.