Preview
Fifa 18

Fifa 18 Switch-editie (hands-on)

Een volledige Fifa-ervaring op Nintendo's console

Geschreven door Lars Cornelis op
Of je de Nintendo Switch nou vooral als console of als handheld ziet, maakt in het geval van Fifa 18 niet uit. In beide scenario’s is het namelijk erg bijzonder dat Fifa 18 op het apparaat verschijnt. De laatste keer dat er een Fifa op een handheld óf Nintendo-console verscheen is namelijk alweer drie jaar geleden. En die Nintendo-console was dan ook nog eens de originele Wii, op de Wii U verscheen enkel Fifa 13. We zijn verheugd en toch een beetje verbaasd hoe volwassen en volwaardig Fifa 18 op de Switch aanvoelt.

Op Gamescom was de game niet alleen speelbaar bij EA, maar ook op Nintendo’s stand. Geflankeerd door games als Mario + Rabbids, Metroid: Samus Returns en Super Mario Odyssey staat daar ineens Fifa 18. Nintendo wil met de Switch een breder publiek aanspreken dan met de Wii U en we zijn dan ook blij te zien dat zowel Nintendo als derde partijen, in dit geval EA, aan die kar trekken.

Fifa 18

Volwaardige Fifa

Maar dat EA écht gelooft in de Nintendo Switch, blijkt vooral wanneer we gaan spelen. Toegegeven, dit is niet de Fifa 18 die we even daarvoor nog speelden op de PlayStation 4. Grafisch is de Switch-versie minder gedetailleerd en alle grote vernieuwingen wat betreft gameplaymechanieken die op de pc, PS4 en Xbox One domineren, zijn in deze versie niet te bespeuren. De game draait ook niet op de welbekende Frostbite Engine, anders zou dat logo ons wel om de oren vliegen. Toch voelt Fifa 18 op de Switch verdraaid volwaardig en vooral vertrouwd. De game lijkt namelijk als twee druppels water op Fifa 17.

Cynische grapjes over dat alle Fifa’s op elkaar lijken mogen even achterwege worden gelaten, want in dit geval is het helemaal niet erg dat Fifa 18 op de Switch zo lijkt op de game die we al een jaar spelen. Oké, we vallen snel terug op onze oude routines die er al een jaar ingesleten zijn, waardoor we wat vraagtekens zetten bij hoe interessant deze editie van Fifa op de lange termijn is. Tegelijkertijd betekent het dat we wel een volwaardige Fifa-ervaring krijgen, vol met fraaie animaties en een nauwkeurige besturing. Dat is iets wat we nog nooit eerder zagen op een Nintendo-console of een handheld, want in het verleden moesten de Wii, 3DS of Vita het toch altijd toen met een duidelijk inferieure versie.

Fifa 18

Gemaakt voor de Switch

De grootste innovatie voor Fifa 18 op de Switch, is dat het Fifa 18 op de Switch is. Op de televisie voelt de game immers vertrouwd, alsof we gewoon de Fifa van vorig jaar op de PS4 aan het spelen zijn, maar die PS4 kunnen we niet meenemen. De Switch trekken we zonder probleem uit zijn dock en nemen we mee. Zin in een potje multiplayer? Dan ontkoppel je gewoon de beide Joycons en deel je die uit. Die veelzijdigheid is natuurlijk een vaste eigenschap van de Switch, maar Fifa is wel héél erg geschikt om onderweg of bij vrienden te spelen. Fifa 18 is letterlijk en figuurlijk gemaakt voor de Switch. De besturing is wel even wennen in de hierboven beschreven set-up, omdat je met één Joy-Con over minder knoppen en slechts één pookje beschikt. Fifa blijft echter prima speelbaar en beide spelers hebben natuurlijk deze zelfde handicap, maar je allermooiste acties maak je toch met twee Joycons of een Pro Controller.

Fifa 18

Ultimate Team Icons

Met een carrièremodus, seizoenen én Fifa Ultimate Team lijkt Fifa 18 op de Switch ook wat modi betreft goed gevuld te zijn. De verhalende modus The Journey ontbreekt, maar daar kunnen we wel mee leven. In Fifa Ultimate Team zijn overigens ook de FUT Icons beschikbaar. FUT Icons vervangen de FUT Legends die altijd alleen op de Xbox-platformen verschenen. Dankzij FUT Icons kun je in jouw Ultimate Team ook gebruikmaken van voetballegendes als de Braziliaanse Ronaldo, Thierry Henry of onze eigen Ruud Gullit. Van elke Icon zijn vervolgens drie verschillende versies beschikbaar, elk uit een ander moment uit hun carrière. Zo is er een Ruud Gullit die in 1979 begon bij HFC Haarlem, maar ook de Gullit die in 1987 naar AC Milan vertrok en de Gullit die in 1998 speler/manager van Chelsea was.

Helemaal nieuw voelt Fifa 18 op de Switch niet en de game bevat niet de vernieuwingen die dit jaar op pc, Xbox One en PlayStation 4 worden doorgevoerd, maar we durven te stellen dat we hier niet te maken hebben met een inferieure versie. Zeker in de handheldmodus zien wij onszelf deze versie fanatiek spelen.

Fifa 18 verschijnt 29 september op de Nintendo Switch. Fifa 18 verschijnt dan ook op pc, Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360 en PlayStation 3.

Dit artikel delen:

Lees meer

Assassin's Creed Origins op Xbox One X wordt 'de mooiste versie' 'Nintendo werkt aan Achievement-systeem voor Switch'
3

Reacties op: Fifa 18 Switch-editie (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  timtim96

  • 11 september 2017 10:38
  Toevallig bekend of onderhandelen in de carrière modus net zo is als in FIFA 17? Dat vind ik al erg fijn, op de Wii was dat altijd zo onrealistisch.
  Of is die 'real-time' onderhandeling er wel aan toegevoegd?

  De grafische kwaliteit, frostbite en verfijnde gameplaymechanieken kunnen me echt gestolen worden. Heerlijk, FIFA in handheld mode.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 11 september 2017 12:05
  Leuke hands-on. Zo wordt de keuze toch wel lastig. PS4 versie of toch Switch versie. Is gelukkig nog geen 29 september.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 11 september 2017 14:08
  Wat een maand SNES Mini en Fifa 18 op de switch laat het maar lekker regenen buiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.