Preview

Fifa 16 Ultimate Team

Alle ballen verzamelen

Geschreven door Ron Vorstermans op
Fifa Ultimate Team is wereldwijd de meest gespeelde Fifa-modus. Het is ontzettend verslavend om je eigen droomteam samen te stellen aan de hand van jouw speelstijl, continu nieuwe spelertjes te ontdekken op Futhead.com en slagen te slaan op de transfermarkt dankzij lucratieve handelsstrategieën. Maar hoe leuk dat ook allemaal is, heel veel meer is Fifa Ultimate Team nooit echt geweest. Hoe zit dat in Fifa 16?

Voor wie niet bekend is met Fifa Ultimate Team: zie de modus als een soort van digitale voetbalversie van trading card-games als Pokémon of Yu-Gi-Oh. Je koopt bronzen, zilveren of gouden pakjes, waarin naast items als stadions, shirts en kaartjes om spelers te genezen of hun conditie op peil te houden, ook kaartjes met spelers zitten. Die pakjes kun je kopen met in-game-geld (coins) of kopen met echt geld (Fifa-coins).

Pay-to-win

Is Fifa Ultimate Team dus een pay-to-win-game? Nou, nee, niet per se. De kracht van Fifa Ultimate Team schuilt hem in de trivialiteit van de kaartjes. Ja, je kunt honderd euro investeren in pakjes, die één voor één openen en hopen op Christiano Ronaldo, waarna je in-game een extreem rijk man bent. De kans dat Ronaldo in ’n pakketje zit, is echter verwaarloosbaar.

Spelers die geen geld investeren hebben per pakketje net zoveel kans als de massa-investeerder. Geloof ons, we hebben zelf aardig wat geld geïnvesteerd, maar komen teams tegen waarvoor we schromelijk onderdoen, terwijl aan sommige van die teams geen cent besteed is. Aan die trivialiteit wordt in de nieuwe Ultimate Team-modus niet getornd: het principe blijft gelijk aan dat van vorige delen.

Draft

En daar zit hem ook gelijk de crux: aangezien Ultimate Team zo identiek is gebleven, is de modus niet erg nieuwkomervriendelijk. Wil de nieuwe speler een goed team samenstellen zonder geld te investeren, dan moet hij of zij óf veel geluk hebben bij het openen van pakjes, óf veel geduld hebben, óf slim weten te handelen op de transfermarkt, bijvoorbeeld in contracten of conditiekaartjes.

Voor wie nieuw is met Ultimate Team is met name dat laatste nog geen optie, omdat hij of zij de markt nog niet kent en die verslavende spelmechaniek mogelijk niet weet uit te buiten. En juist het probleem van die onwetendheid wil EA Sports Vancouver aanpakken door met een modus te komen die nieuwkomers zonder te investeren een eigen team laat samenstellen.

In Draft, waaraan je mee kunt doen door 7500 in-game coins, 750 Fifa-coins of een speciaal token (verkrijgbaar in pakketjes) te besteden, selecteert Fifa per positie op het veld een vijftal spelers waaruit je een keuze moet maken. Zo kies je elf spelers plus een reservebank. Het is daarbij handig zoveel mogelijk spelers uit dezelfde competitie, van dezelfde club of uit hetzelfde land te kiezen, gezien dat een betere Chemistry (teamgeest) oplevert.

Aangezien Ultimate Team zo identiek is gebleven, is de modus niet erg nieuwkomervriendelijk. 

Draft volgt de structuur van een normaal Fifa-toernooitje: het is de bedoeling dat je met je team vier wedstrijden op rij wint. Toch zijn er ook prijzen voor de vroege afvallers. Wie in ronde één uitvalt, maakt bijvoorbeeld alsnog kans op een gouden pakje of een huurspeler. Wie daarentegen vier keer achter elkaar wint en de laatste prijzenpot behaalt, maakt uiteraard kans op veel betere ‘loot’, al kon een medewerker van EA ons nog niet vertellen op wat voor loot we in de laatste prijzenpot kunnen rekenen.

Terugkerende speler

Draft is leuk en toegankelijk, terwijl de modus vanwege de prijzen wellicht ook interessant kan zijn voor de ervaren speler die normaliter in de hoogste divisies speelt. Draft is zowel tegen anderen als tegen de computer speelbaar en komt als Ultimate Team-spelmodus dus naast de huidige toernooitjes en seizoenen te staan. Om onze vraag uit de inleiding te beantwoorden: nee, dan is Ultimate Team in Fifa 16 niet heel veel meer dan in Fifa 15, op enkele cosmetische aanpassingen na dan.

Ergens kun je je afvragen of Ultimate Team nóg meer nieuwigheden nodig heeft en of de structuur daar niet nog ingewikkelder op wordt. Aan de andere kant mag en moet Draft niet de enige verbetering zijn, want er zijn nog talloze manieren waarop Ultimate Team al delenlang teleurstelt en zelf irriteert.

Zo is het zoeken op de transfermarkt een crime, zijn de UI en transfermarkt tergend traag, ondervindt de modus veel serverproblemen en wordt Ultimate Team (met name in de beginfase) geteisterd door malafide handelaars die tegen betaling in coins dealen. Bovendien doen de Web App en de mobiele app het al maanden niet, al is daardoor ook het aantal illegale handelaars omlaag gegaan.

Op de vraag of die zaken aangepakt gaan worden, wilden de medewerkers van EA nog geen antwoord geven. Helaas, want wij willen bijvoorbeeld weten of we wederom een fikse muntenpenalty krijgen als de servers van EA Sports er pardoes uitvallen tijdens een potje en of er voor alle kaartjes een minimum- en maximumprijs komt, om zo uit de hand lopende prijzen en zwendel tegen te gaan.

Dat zijn wellicht geen gameplaytechnische mankementen, maar ze staan wel aan de basis van een hinderlijke ervaring. Mochten ze weer de kop opdoen, dan sluiten wij niet uit dat de uitgever annex ontwikkelaar daar na zoveel delen op afgerekend gaat worden – Draft-modus of geen Draft-modus. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Speel als eerste de Call of Duty: Black Ops 3-multiplayer Divinity: Original Sin 2 krijgt later deze maand Kickstarter
2

Reacties op: Fifa 16 Ultimate Team

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  LogiForce

  • 12 augustus 2015 18:18
  Nog steeds dezelfde vouwen in de shirts. EA moet eens wat digitale wasverzachter gebruiken. :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 13 augustus 2015 11:46
  Meer uitgeven is meer kans op betere spelers, verbruikskaarten en coins, alleen maakt meer uitgeven je geen betere gamer. Het geeft zeker wel een voordeel en er zit geen enkel nadeel aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.