Zoals gezegd in eerdere previews zijn we zeer te spreken over de nieuwe manier van voetballen in Fifa 13, maar we denken er nu na enkele uurtjes spelen aan om het maar gewoon van de daken te schreeuwen. De game komt zo akelig dicht bij de werkelijkheid dat het aanschouwen van een Fifa 13-potje bijna leuker is dan het zelf bezichtigen van een live wedstrijd. Dat gevoel danken we met name aan de ijzersterke kunstmatige intelligentie van je teamgenoten, een sterk verbeterde physics-engine, de First Touch-control en een scheidsrechter die niet direct fluit voor een kleine overtreding.

Over de vleugels

Dit kwartet aan nieuwe (of verbeterde) functies zorgen voor dusdanig meer speltempo en balans in het spel dat het bijna klinische voetbalgevoel uit Fifa 12 zo goed als verdwenen is. Vooral door de toegenomen voetbal-knowhow van je teamgenoten hebben we de afgelopen dagen met een grote glimlach tegen het digitale balletje getrapt. Spelers lopen veel beter de ruimte in of wachten randje buitenspel op een steekpass. Kortom: ze anticiperen beter op de keuzes die jij maakt. Als je speelt met bijvoorbeeld Ajax, dan zul je zien dat de backs niet langer blijven wachten en op verkeerde momenten naar voren rennen, maar daadwerkelijk onderdeel zijn van de aanval en constant over de vleugels mee opkomen.

Ook de duels voelen een stuk realistischer aan. In plaats van te vervallen in rare buitelingen zal de speler met de beste papieren (lees: de meeste kilo’s) nu vaak aan het langste eind trekken en de andere speler eenvoudiger opzij zetten. Toch ben je straks zeker niet kansloos met een fysiek minder sterke speler, want door de opvallend goede physics-engine helpen het goed kiezen van positie en een paar lichte duwtjes ook al om de bal te veroveren. Of je wacht gewoon tot de tegenstander een fout maakt dankzij het onvoorspelbare First Touch-control. Dit is een nieuwe toevoeging waarvoor we tijdens de eerste kennismaking een beetje huiverig waren, maar nu duidelijk verbeterd is en ongetwijfeld voor nog meer ‘voetbalgevoel’ zorgt.

Lekker in je eentje

Overigens zullen er dit keer nóg meer fans ook offline Fifa gaan spelen, omdat juist in dit gedeelte flinke stappen zijn gemaakt om het realistischer en toegankelijker te maken. De carrièremodus is flink onderhanden genomen en heeft dankzij een paar prima toevoegingen en handige tweaks overduidelijk aan kracht gewonnen. Een groot pluspunt is de toevoeging van de internationale kalender, omdat deze landenwedstrijden voor veel spelers onlosmakelijk met het seizoen verbonden zijn . En nergens voelde de internationale kalender gedwongen aan, maar gaat het naadloos op in de carrièremodus, de plek waar je als voetbalmanager meerdere seizoenen achter elkaar kan spelen en uitgroeit tot de nieuwe Guus Hiddink.

Het zijn ook de kleinigheidjes waar we twee maanden voor de release al blij van worden, zoals bijvoorbeeld de veel beter uitgewerkte optie om spelers te kopen en te verkopen. Het is duidelijk dat clubs niet langer iedereen binnenhengelen, maar spelers koesteren en vasthouden aan vedettes. Jij krijgt als manager dit keer ook veel meer mogelijkheden om spelers en clubs over te halen voor jouw elftal te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudig spelers aanbieden in combinatie met een transfersom of iemand vooraf een basisplaats beloven om hem zo te verleiden tot een contract.

Om er voor te zorgen dat je zeker slaagt als manager/voetballer heeft EA Sports zogenaamde skill-uitdagingen toegevoegd. Deze opdrachten krijg je straks voor je kiezen als je aan het wachten bent op het starten van een potje (of je start ze op via het hoofdmenu) en laten je een uitgebreid arsenaal aan passes, penalty’s, steekpassen en schoten uitvoeren met een steeds hoger wordende moeilijkheidsgraad. Naast dat het een stuk uitdagender is dan het constant maar doelloos schieten op een keeper, lijken de skill-uitdagingen een uitgelezen mogelijkheid om de game nog beter onder de knie te krijgen en alle gameplay-opties te benutten.

Fifa 13 voelt nu al in alles aan als een verbetering van zijn voorganger. Dat terwijl de makers nog bijna twee maanden hebben om de game helemaal te optimaliseren. Ze hebben duidelijk gekeken naar wat er beter moest in vergelijking met vorig jaar en hebben daar nog een schepje bovenop gedaan. Het is niet eenvoudig om een realistische voetbalsim te maken die ook nog eens leuk om te spelen is. EA Sports lijkt het vooralsnog gelukt te zijn.