Joe Booth, senior producent van FIFA 07, vertelt ons in dit derde deel van het FIFA 07 developer blog over de Coach modus in de game. Eerder werd er al aandacht geschonken aan de schiettacktieken en de interactieve competities.

Hier weer een bericht van Joe Booth, deze keer over het speltype Coach. We hebben de feedback van de pers, de forums en, het allerbelangrijkst, onze FIFA-fans meegenomen om het speltype Coach te verbeteren. Dit jaar hebben we ons erop gericht het spel realistischer te maken door toevoeging van echt geld, een vernieuwde visuele simulatie (waarin je snel de wedstrijden simuleert die je niet zelf wilt spelen), een systeem voor spelersontwikkeling en een volledig nieuw systeem voor jeugdspelers.

Het gaat er dit jaar allemaal om je favoriete club door nederlagen en overwinningen te leiden. In tegenstelling tot vorig jaar, kun je nu elke club coachen die je wilt. Als je supporter bent van Chelsea, Man Utd of Barcelona, kun je deze teams kiezen. De verwachtingen liggen dan hoger, omdat je met een veel beter team en een groter budget begint. We wilden de gebruikers echter niet de mogelijkheid ontzeggen om als coach van hun favoriete club te spelen. Als je dus op zoek bent naar een grotere uitdaging, kun je een van de teams uit de lagere divisies nemen, bijvoorbeeld Hartlepool, en proberen ze naar de Engelse Premier League te leiden om kampioen te worden.

We hebben het speltype Coach ook in de PSP-versie van FIFA 07 ingebouwd, en wel zo dat je op elk punt in je carrière als coach een game tussen de PS2 en de PSP kunt uitwisselen. Als je je carrière thuis begint, kun je je werk nu dus voortzetten als je onderweg bent en andersom.

Toen het speltype Coach op de console zo’n succes bleek, vroeg iedereen ons om het ook in de PSP-versie op te nemen. Omdat ons PSP-team wist dat dat een hele onderneming zou worden, is een van de ontwerpers die vorig jaar aan het speltype Coach werkte, uitgeleend aan het PSP-team. Door die uitgebreide kennis van het speltype werd de communicatie tussen het console- en het PSP-team een stuk makkelijker, zeker gezien de complexe bewerkingen waar we mee te maken hadden.

Dit jaar stelt het bestuur van je club veel hogere eisen, is de pers kritischer en zijn de fans emotioneler. Als ze je net iets te vaak op wanbeheer betrappen, wil niemand je meer hebben. We hebben ook betere functies voor financiële prognoses. Je kunt dus precies zien hoe lang je nog hebt voordat je je club in een mogelijk faillissement stort.

Hieronder vind je een aantal van de beste nieuwe functies van het speltype Coach in FIFA 07:

Nieuwe Visuele simulatie: we hebben de visuele simulatie zo aangepast dat het veel leuker is om de wedstrijden te spelen: je kunt snel de tactiek veranderen, wisselen, opstellingen wijzigen, en ga zo maar door. Verder hebben we geluidseffecten voor publiek toegevoegd om de emoties te laten oplaaien, en het tekstcommentaar verbeterd. Nieuwe Ontwikkeling speler: de beslissingen van het bestuur hebben nu nog meer invloed op de spelers en hun spel. We hebben het systeem voor spelersontwikkeling veranderd; je moet jonge spelers inzetten zodat ze ervaring opdoen en zich kunnen ontwikkelen. Je zult moeilijke beslissingen moeten nemen, moeten kiezen of je ervaren spelers opstelt of jonge spelers een kans geeft.

Je moet het juiste evenwicht zien te vinden; wil je het risico lopen nu een wedstrijd te verliezen en spelers klaarstomen voor de toekomst, of ervaren spelers kiezen maar je jeugdteam niet de kans geven om te groeien en mogelijk sterspelers voor de toekomst op de bank houden? Verder beschik je nu over een volledig nieuw systeem voor jeugdspelers waarin je jonge spelers in je eigen jeugdopleiding kunt trainen.

FIFA Football Party: aan FIFA Football Party hebben we een nieuw handicap-systeem toegevoegd. Als je tegen een FIFA-game-expert speelt, kun je de wedstrijd spannender maken door jezelf een aantal doelpunten voorsprong te geven. Er wordt dan automatisch bijgehouden hoeveel je er nodig hebt voor een fiftyfifty kans op winst. Club maken: we hebben dit jaar een functie aan het spel toegevoegd waarmee je een club kunt maken (die functie kun je in alle offline speltypen gebruiken.) Je kunt het team van je dromen samenstellen of je eigen caféteam maken en het beginbudget voor het speltype Coach instellen.Bij het ontwerpen van het speltype Coach voor de PSP vonden we het belangrijk om in die versie dezelfde intense spelbeleving te bieden als in de console-versies. Hoewel voor de PSP dezelfde logica en opbouw zijn gebruikt als voor de PS2, moest elk scherm opnieuw worden bewerkt om ervoor te zorgen dat alles goed overkwam op de kleinere display.

Aangezien het spel zo gedetailleerd is, hebben we ons geconcentreerd op een aantal belangrijke elementen waaraan je heel duidelijk kunt zien hoe het ervoor staat met de carrière en de prestaties van jouw coach. Als er iets verandert in de teamgeest, baanzekerheid of supporterssteun, bijvoorbeeld, zie je dat meteen terug in het scherm Coach-centrum. Hetzelfde geldt voor de eigenschappen van je spelers. Op de PSP beleef je dus dezelfde 15-jarige voetbalcarrière als op de PS2.

Het PSP-team wilde echter nog iets extra’s bieden om het PSP-spel te onderscheiden van het console-spel. Op de PSP staat een uniek trainingspeltype waarin je je spelers kunt trainen met de minispelletjes Tegen de muur en Bal hooghouden. Als een door jou geselecteerde speler het goed doet in een bepaald minispelletje, wordt hij op dat vlak beter beoordeeld. Met Tegen de muur, bijvoorbeeld, kan hij z’n schiet- en passtechniek verbeteren, en met Bal hooghouden z’n balbeheersing. Op basis van het aantal trainers dat je in dienst hebt, wordt bepaald hoeveel trainingsessies je in de loop van het seizoen krijgt.

 

Omdat je de PSP zo makkelijk meeneemt, kun je de games nu onderweg op dezelfde manier beleven als thuis in de woonkamer. Je kunt thuis op het grote scherm van je PS2 beginnen en als je naar school, naar je werk of op vakantie gaat, kun je de game opslaan, naar de PSP overbrengen en verder spelen waar je wilt. Het enige dat je hoeft te doen is een USB-kabeltje tussen je PSP en PS2 aansluiten.

Als de overdracht is voltooid, kun je altijd en overal verdergaan waar je gebleven was. Je game terugzetten naar de PS2 is net zo makkelijk. Zo kun je op elk punt in je carrière je vorderingen van het ene naar het andere apparaat overbrengen – alleen helemaal op het einde niet, als je carrière van 15 jaar erop zit.