Preview
Far Cry Primal

Far Cry Primal (hands-on)

Oude gewoontes in een nieuw jasje

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

De prehistorische setting van Far Cry Primal heeft op papier een relatief unieke invalshoek, eentje waar Ubisoft zich nog niet eerder aan gewaagd heeft. Je bent vooral bezig met de twee alleroudsten ambachten van de mensheid, namelijk het jagen en verzamelen. Deze oerinstincten gebruik je in een ongeschonden natuur, vol woeste beesten die zichzelf moeiteloos bovenaan de voedselketen plaatsen. Afgezien van de brandende pijlen die je met je boog afschiet, heeft de game - geheel waarheidsgetrouw - geen vuurwapens. Dat klinkt verfrissend, en toch is de eerstvolgende game van de ontwikkelaar in alle opzichten een typische Ubisoft-game.

Is dat een negatief vooruitzicht? Nee, niet per se. De eerste uren van de game geven genoeg variatie om volledig op te gaan in het rollenspel van een boze holbewoner die zojuist zijn gehele stam het loodje heeft zien leggen tijdens een mislukte jachtpartij. Met een knots in je forse poten ram je op simpele, maar bevredigende wijze erop los zoals we dat alleen tienduizend jaar voor Christus konden. Het doel voor ogen is het bij elkaar brengen van een nieuwe clan en daarmee de macht overnemen in een ultragewelddadige wereld waarin een conflict uitpraten nog voor mietjes is.

De perikelen van een oermens

De anekdotes die je hieraan overhoudt bestaan dan ook vooral uit het ploeteren langs rotswanden en stromende beekjes, omsingeld door kreten van de lokale fauna terwijl je boze mannen van je afslaat. Ook ontmoet je gaandeweg een extravagante sjamaan, die je de kneepjes van het temmen leert. Wolven, vogels en zelfs sabeltandtijgers worden op die manier onderdeel van je arsenaal en dienen een tactisch perspectief aan de gameplay te geven. Het moet een nieuwe draai geven aan het vertrouwde Far Cry-sjabloon.

Zodoende vergeet je eventjes dat je net als in de voorgaande Far Cry-games planten plukt om geneesmiddelen te brouwen, en dat je rivaliserende nederzettingen op slinkse of brute wijze overvalt nadat je alle vijanden op afstand hebt getagd. Ook de manische pre-dictatoriale aardsvijand mag niet ontbreken, die een bloederig en zinloos spoor van dood en verderf achterlaat. Daarin blijft ook Primal tijdens de previewfase een voorspelbare game, die tot dusver boeiend blijft om te spelen. Het survivalaspect van de beleving helpt daarbij, omdat het in sterkere mate aanwezig is dan in de voorgaande delen.

Far Cry Primal

Dierenvriend

Constant ben je namelijk bezig met het samenstellen van takken, stenen, riet en andere voorwerpen om daarvan wapens te maken. Je ontgrendelt langzaam nieuwe strijdmiddelen door missies te volbrengen voor je kompanen — denk aan speren, verschillende pijlen en geüpgraded mêleewapens. Het gebrek aan modern oorlogstuig mis je verrassend genoeg nergens en het vooruitzicht van dubbele pijlen schieten maakt het ouderwetse gereedschap gewoonweg spannend. Het bouwen van je ammunitie is daarbij versimpeld en makkelijk toegankelijk, zodat je ook in het heetst van de strijd nog snel een extra projectiel in elkaar kunt knutselen. De eerdergenoemde dieren spelen echter de hoofdrol in je wapenselectie.

In een letterlijke vogelvlucht gebruik je bijvoorbeeld je uil om een gebied te verkennen voordat je daar je slag slaat. Eenmaal gescout, zet je het dier in om een troep kannibalen van hun stuk te brengen, terwijl je langzaam tussen de bomen kruipt om een nietsvermoedende vijand om te leggen. Later in de game kun je ook een stuk roekelozer te werk gaan, door bijvoorbeeld een beer naar binnen te laten stormen en totale chaos te creëren. De vele verschillende beesten die je gebruikt bieden allemaal een eigen aanpak, waardoor de gameplay langer interessant moet blijven.

Far Cry Primal

De strooptocht naar meer

Ook het levelsysteem moet daarbij een verschil maken. Je verdiende ervaringspunten verdeel je in de vaardigheden die bij jouw speelstijl passen, waardoor je een stille stealth-expert wordt, of misschien wel een meesterjager die het efficiëntst kan stropen om daarmee betere uitrusting in elkaar te zetten. Niets nieuws onder de Far Cry-horizon, maar meestal wel een doeltreffende manier om je als speler geïnvesteerd te houden. 

En van die traditionele Ubisoft-structuren belooft Primal wel een handje van te hebben. De gebruikelijke torens zijn vervangen door kampvuren, die je gebruikt om snel tussen plekken te navigeren. Dit keer broodnodig, aangezien je geen voertuig hebt.

Far Cry Primal

De twee uur durende speelsessie met Far Cry Primal gaf meteen zin de speeltijd te verdubbelen. De interessantere delen van de vaardigheden begonnen te verschijnen en de kaart van de game werd stukje bij beetje met nieuwsgierigheid ontdekt. De vraag is of Primal langer dan dat aantal uren interessant blijft, aangezien de game een typische Far Cry lijkt te worden, maar dan in een andere, originele setting. Op die manier innoveert de ontwikkelaar binnen diens concept. Of dat genoeg is, mag de game volgende week al bewijzen.

Far Cry Primal komt op 23 februari uit op de PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie is verkrijgbaar op 1 maart.

Door Sander van Dalsum

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

'Smartphones zijn volgend jaar krachtiger dan spelcomputers' Multiplayerversie Call of Duty: Black Ops 3 tijdelijk beschikbaar
67

Reacties op: Far Cry Primal (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Bertus B.

    • 17 februari 2016 16:15
    @spreadthehte Nog steeds zie ik geen antwoord en herhaal je al je posts. Iets met roze bril en syndicate is kut (terwijl 't over Far Cry gaat).

    Verder is een nieuwe game uitbrengen een verniewing of mss zelfs innovatie van een developer, niet met een bestaande gameserie.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • haastnooit

    • 17 februari 2016 22:13
    @Bertus B. Het gaat om vernieuwing in gameplay en die is in vrijwel geen enkele serie van Ubisoft meer te bespeuren de laatste jaren. Dat valt nog veel meer op doordat ze ieder jaar een nieuw deel in een dergelijke serie uitbrengen.
    Het enige wat lijkt te veranderen is de setting en het verhaal, maar dat noem ik geen vernieuwing. Dat is textures veranderen en een ander script en klaar is kees.
    Het verschil met een serie als GTA is dat er niet ieder jaar een nieuwe GTA wordt uitgebracht in een andere stad en een ander verhaal. Dat maakt enorm veel uit.
    Ik dacht niet dat ik het ooit zou zeggen maar ik ben het dus met Grohe eens en dus ook SpreadTheHate.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • garciagarcia

    • 17 februari 2016 16:16
    @spreadthehate
    Je snapt inderdaad het woord vernieuwing niet zoals hierboven al is uitgelegd, maar dat terzijde. Farcry is een serie, daar gaan ze niet opeens een voetbalgame of MMORPG van maken. Ze voegen nieuwe gameplay elementen toe in de game en de gehele spelwereld is er één die we zelden tegen komen in games. Geen guns, geen voertuigen, inmiddels uitgestorven dieren die erin voorkomen etc. Genoeg vernieuwing aan de game die na FC4 wel iets verfrissends kon gebruiken en dat gaat er komen.

    Grohe en jij zijn alleen maar uit op discussies die nergens over gaan. Waarschijnlijk zag je bij de titel al dat het ging over FC Primal, maar toch klik je erop en ga je zitten zuurpruimen in de comments. Reageer gewoon op games die je tof vind en laat andere mensen games die jou niet aan staan wel tof vinden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 17 februari 2016 17:49
    @garciagarcia

    Ik denk dat ik het woord vernieuwing beter in de gaten heb dan degene die hier echt iedere Ubisoft spel de hemel in aan het prijzen zijn en daar zit het verschil in.

    Dus ik mag volgens jou mijn mening niet geven over een spel wat ooit goed was, en op dit moment ben ik er helemaal klaar mee net zoals zoveel andere mensen. En vervolgens mag jij je mening wel geven en iedereen moet die mening maar slikken en anders kunnen ze oprotten.

    Iets met roze brilletje? Zie je nu hoe hypocriet jou reactie is?

    Een aantal jaren geleden was Activision aan de beurt met COD en nu is het Ubisoft, deal with it.
    Ik vind op dit moment bijna alle lopende series van Ubisoft bijzonder slecht, en ik heb alle recht om hier mijn mening daarover te geven.

    Zoals ik al eerder aangaf, een andere setting is geen vernieuwing.
    Je moet nog steeds zoveel dieren doden om je tasje met ammo te uppen, je moet nog steeds een soort toren beklimmen om je map uit te breiden, je moet nog steeds kampen overnemen etc.

    Welke vernieuwing? Ik zie ze niet dan alleen andere skins.
    Kijk voor de gein maar eens wat gameplay op Youtube, dan lees je echt bijna over hetzelfde.
    Frankie heeft net nieuwe gameplay geupload en er staan honderden reacties dat FC net zoals Assassins aan het doodbloeden is. Of zullen al die mensen uit hun nek lullen waaronder de uploaders?

    De serie van Assassins is niet voor niks even op on hold gezet door Ubisoft.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Bertus B.

    • 17 februari 2016 17:57
    @spreadthehate
    Nogmaals, leg het dan uit. Je maakt alleen verwijten zonder iets daadwerkelijk goed uit te leggen (al doe je dat nu gedeeltelijk). En als ik, of iemand anders, uitlegt wat hij of zij vindt BAM, hebben we een roze bril, wat tevens je enigste verweer is zonder enige toevoeging. In mijn geval niet eens juist omdat ik vrijwel nooit fanboy matig reageer en al helemaal niet op games van Ubi en kritisch ben. Ik zeg check mijn posts en dan kan je die reactie terugnemen.

    Natuurlijk gaan die dingen die je aangaf op dezelfde manier, het is tenslotte FarCry… Dit is ook niet de vernieuwing, en ik ga ze niet nog een keer herhalen.

    Het enige wat ik aangaf is dat ik blij was dat de tegenwoordige moderne shootersetting en gameplay (Danwel een Far Cry of COD of noem maar een huidige shooter), ergo vernieuwing.

    Tuurlijk mag je je mening geven, mits onderbouwd anders heeft niemand er wat aan. Dit platform is er juist om te discussieren over games. Verwoord dan wel met een goede onderbouwing, want dat mis ik bij 8 van de 10 mensen.

    Als voorbeeld: je vind alle games van ubi slecht. Prima, is jouw goed recht, maar dan ben ik benieuwd waarom…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 17 februari 2016 18:20
    @Bertus B.

    Dat heb ik hier al meerdere malen aangegeven waarom ik alle series van Ubisoft tegenwoordig slecht vind en dat ga ik niet nogmaals herhalen (zoals Ubisoft wel doet) hint hint ;)

    Heck, zelfs de animaties die ze in Primal gebruiken komen uit 2012 en eerdere FC reeksen.
    Dit zijn dingen die mij en veel mensen gewoon beginnen op te vallen.

    Er was een tijd dat deze games geweldig waren, maar na FC3 is er gewoon niks veranderd.
    Zelfde met Assassins, na Ezio was het gedaan met de gameplay. Verhaal blijft kickuh, gameplay is gewoon saai en exact hetzelfde op een grabling hook na.

    Maar goed, zo kunnen we wel eeuwig door zanniken. Zolang jullie niet zien wat andere wel zien, dan zullen we het nooit eens worden en blijft deze discussie nutteloos.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 17 februari 2016 18:24
    @spreadthehate

    "Zolang jullie niet zien wat andere wel zien"

    Ja want wat jullie zien zijn feiten. En wat ik , shadowx en bertus B zien zijn dat niet ?

    Nee dus.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Bertus B.

    • 17 februari 2016 18:43
    @spreadthehate Je zegt het er in ieder geval niets over in dit draadje… De enige reacties die ik van jou kan vinden met betrekking tot games van ubisoft zijn:

    "Een aantal jaren geleden was Activision aan de beurt met COD en nu is het Ubisoft, deal with it.
    Ik vind op dit moment bijna alle lopende series van Ubisoft bijzonder slecht, en ik heb alle recht om hier mijn mening daarover te geven."

    "Of pas op zijn minst wat dingen aan in je game in plaats van herhaling herhaling herhaling. FC Primal heef alleen een andere setting en de rest is gewoon exact hetzelfde gebleven."

    "Een aantal jaren geleden was Activision aan de beurt met COD en nu is het Ubisoft, deal with it.
    Ik vind op dit moment bijna alle lopende series van Ubisoft bijzonder slecht, en ik heb alle recht om hier mijn mening daarover te geven."

    Kijk, nu zijn we er. Je bent klaar met de Far Cry reeks omdat je simpelweg de game Far Cry niet meer leuk vind vanwege de herhalingen in opzet. Daar kunnen we wat mee, al is deze zin wel een samenvatting met een andere reactie van jou. (Onder andere: "Verover duizenden kampjes tot het je strot uitkomt, beklim de zoveelste toren tot het je strot uitkomt, Maak zoveel dieren af voor je ammo tasje groter te maken tot het je strot uitkomt.")

    Als je het zo had geformuleerd waren de rest van de reacties overbodig geweest. De vernieuwing voor jou is blijkbaar niet vernieuwend genoeg, kan ik mee leven en niets op aan te merken :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • pepsi

    • 18 februari 2016 09:44
    @spreadthehate Dit dus, het komt niet vaak voor maar ik deel jouw mening en die van Grohe volledig. Had het niet beter kunnen verwoorden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 17 februari 2016 16:25
    @spreadthehate

    Eeeeh ik reken mensen niet af ik zeg alleen ik ben het er niet mee eens, wat de meeste doen is de game afzeiken puur omdat het Ubisoft is en als ik vraag wat voor vernieuwingen men graag wilt zien wordt daar niet op gereageerd.

    'En ik heb jullie post allemaal keurig en goed doorgelezen voor ik mijn reactie geef.'

    Vraag me dan werkelijk af of je dat wel gedaan hebt want waar zie je mij mensen afrekenen met er zijn wel vernieuwingen, enige wat ik tot op heden in dit topic gedaan heb is vragen welke vernieuwingen men graag wilt zien maar goed sommige mensen verdraaien graag een ander ze woorden maar komen uiteindelijk niet met het antwoord op mijn vraag welke vernieuwingen ze graag willen zien nee sterker nog weer wordt er van gemaakt 'er zijn wel vernieuwingen', wat betreft die bril ik zou zeggen neem er 1 want nergens heb ik dat dus gezegd, alleen raad ik dan geen Ubisoft bril aan maar op ze minst 1 van specsavers.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 17 februari 2016 17:58
    @ShadowX

    En het andere uiterste is dat sommige mensen echt letterlijk bij iedere Ubisoft topic een slakkenspoor achterlaten omdat ze er nat van worden.

    En oh wee als iemand het niet met hun mening eens is. Zoiets noemen ze fanboys.
    En daar is niks mis mee, maar soms is het wel fijn om een normale discussie te kunnen starten. Helaas gaat dat vaak niet omdat fanboys geen andere meningen kunnen hebben als hun geliefde serie wat slechte kritiek krijgt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 17 februari 2016 18:09
    @spreadthehate

    Ik gun iedereen hun eigen mening.

    Het is meestal ook zo dat als ik op een ubisoft titel reageer, men mij aanvalt om m'n mening en niet vice versa.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 17 februari 2016 18:30
    @coola

    En dat is dus precies wat ik met dat roze brilletje bedoel.
    Voor sommige mensen hier kan Ubisoft niks verkeerds doen, en iedereen die een andere mening heeft is meteen een eikel die op discussies uit is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 17 februari 2016 18:36
    @spreadthehate

    Nee iedereen mag hun mening hebben en nee ze zijn niet automatisch eikels. Maar waarom moet ik altijd direct op de persoon aangevallen worden als ik in ubisoft bericht zeg ubisoft is geweldig. Ook al val ik in de herhaling hoeft er nog niet direct op mij gereageerd te worden vooral omdat ik met mijn posts altijd netjes ontopic blijf.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 18 februari 2016 02:58
    @spreadthehate

    Er is nog steeds geen concreet antwoord gegeven op een vraag wat zou jij anders willen zien aan Far Cry, wat betreft Fanboy ach ja dat mag men me noemen alleen ik ben meer een fan van gamen dan dat ik me druk maak om een bepaald spel, als ik een spel niks vind dan is dat mijn goed recht net als die van jou maar ik ga een spel zeker de grond niet in boren.

    Journey heb ik gespeeld omdat mensen het aan het aanbidden waren en vraag me nog steeds af wat er nou zo bijzonder aan was, de grond in boren doe ik het niet maar zei alleen erna wat is hier nou zo bijzonder aan, maar ook dat mocht niet maar ik ga dan mensen zeker geen fanboy noemen.

    Ik prijs Ubisoft ook niet de hemel in maar het is wel eens studio die bij mij het meeste aanspreekt omdat ze games maken waar mijn genre ligt, vroeger was dat Sierra nu Ubisoft.

    Assassins Creed
    Prince of persia (kan op 2 handen niet eens tellen hoeveel keer ik die complete serie wel niet opnieuw gespeeld hebt)
    Rayman
    Beyond Good and Evil
    Splinter Cell
    En volgende maand The Division.

    Nogmaals wat zou jij vernieuwd willen zien of zie je liever dat ze er een RTS van maken, vernieuwend is het dan niet want alleen het concept is dan verandert, wat zou jij van Far Cry als FPS vernieuwd willen zien, tot op heden is er 1 die het opnoemde maar om die dingen nou vernieuwend te vinden nee dat zeker niet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 17 februari 2016 16:20
    @Bertus B.

    Inderdaad, en moet zeggen toen ze met stenen tijdperk aankwamen en dat jij op de menu kaart staat en niet andersom en je het moet overleven met boog en knuppels vond ik het geweldig, zelfde al in Tomb Raider waar ik meer de boog gebruikte dan de geweren maar goed de boog was ook enorm goed gedaan in TR.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Mrhotshot85

    • 18 februari 2016 09:47
    @ShadowX @BErtus B. @coola Ik heb een mooie vergelijking voor jullie. Neem Far Cry 3, 4 en Primal(Ok, die laatste kunnen we nog niet echt beoordelen). En neem Final Fantasy VIII, IX en X. Gewoon even om te visualiseren wat er mogelijk is. Ik snap het verschil in genre, maar in die games, en vele met deze, gaat het uiteindelijk om het verhaal, de sfeer en de gameplay. De gameplay hebben ze in alle delen hetzelfde gehouden, omdat dit vaak het genre bepaald. Maar het verhaal is tot nu toe in elke Far Cry hetzelfde. Je begint alleen aan een avontuur zonder al te veel ervaring in "combat situations". Maar wonder boven wonder sloop je, rambo style, alles en iedereen. Het enige positieve van FC4 was de leuke kleurtjes in die gebergtes, voor de rest was het letterlijk een kopie van Far Cry 3. Het verhaal, de sfeer, de enemies, alles was hetzelfde. Het deed me meteen denken aan Vaas "Did I ever tell you the definition of insanity?". Nee, sorry. Ieder zijn eigen ding maar ik blijf wel bij publishers die ook echt wat op de markt willen brengen ipv van alleen maar centen vangen!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Massiv

    • 17 februari 2016 13:13
    @ShadowX

    Ik was me al aan het opvreten, maar gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt..

    Volgende week in mijn PS4!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 17 februari 2016 16:28
    @Massiv

    Dat wordt genieten in het oeroude tijdperk dit keer, veel plezier met de game alvast.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Fordon_Greeman

    • 17 februari 2016 12:43
    Alleen jammer dat de setting na de dinosaurussen is, want nu krijg je beesten te zien die we vandaag ook nog hebben rondlopen, alleen ietsje kleiner. Misschien was dat toch leuker en spannender geweest als er T-Rexen waren geweest en raptors en mosasaurussen (in uiteraard enkele bloedstollende onderwaterlevels). Ik denk dat de vernieuwing er wel is, maar heb het gevoel dat er meer in zat.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.