Preview
Far Cry Primal

Far Cry Primal (hands-on)

Oude gewoontes in een nieuw jasje

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

De prehistorische setting van Far Cry Primal heeft op papier een relatief unieke invalshoek, eentje waar Ubisoft zich nog niet eerder aan gewaagd heeft. Je bent vooral bezig met de twee alleroudsten ambachten van de mensheid, namelijk het jagen en verzamelen. Deze oerinstincten gebruik je in een ongeschonden natuur, vol woeste beesten die zichzelf moeiteloos bovenaan de voedselketen plaatsen. Afgezien van de brandende pijlen die je met je boog afschiet, heeft de game - geheel waarheidsgetrouw - geen vuurwapens. Dat klinkt verfrissend, en toch is de eerstvolgende game van de ontwikkelaar in alle opzichten een typische Ubisoft-game.

Is dat een negatief vooruitzicht? Nee, niet per se. De eerste uren van de game geven genoeg variatie om volledig op te gaan in het rollenspel van een boze holbewoner die zojuist zijn gehele stam het loodje heeft zien leggen tijdens een mislukte jachtpartij. Met een knots in je forse poten ram je op simpele, maar bevredigende wijze erop los zoals we dat alleen tienduizend jaar voor Christus konden. Het doel voor ogen is het bij elkaar brengen van een nieuwe clan en daarmee de macht overnemen in een ultragewelddadige wereld waarin een conflict uitpraten nog voor mietjes is.

De perikelen van een oermens

De anekdotes die je hieraan overhoudt bestaan dan ook vooral uit het ploeteren langs rotswanden en stromende beekjes, omsingeld door kreten van de lokale fauna terwijl je boze mannen van je afslaat. Ook ontmoet je gaandeweg een extravagante sjamaan, die je de kneepjes van het temmen leert. Wolven, vogels en zelfs sabeltandtijgers worden op die manier onderdeel van je arsenaal en dienen een tactisch perspectief aan de gameplay te geven. Het moet een nieuwe draai geven aan het vertrouwde Far Cry-sjabloon.

Zodoende vergeet je eventjes dat je net als in de voorgaande Far Cry-games planten plukt om geneesmiddelen te brouwen, en dat je rivaliserende nederzettingen op slinkse of brute wijze overvalt nadat je alle vijanden op afstand hebt getagd. Ook de manische pre-dictatoriale aardsvijand mag niet ontbreken, die een bloederig en zinloos spoor van dood en verderf achterlaat. Daarin blijft ook Primal tijdens de previewfase een voorspelbare game, die tot dusver boeiend blijft om te spelen. Het survivalaspect van de beleving helpt daarbij, omdat het in sterkere mate aanwezig is dan in de voorgaande delen.

Far Cry Primal

Dierenvriend

Constant ben je namelijk bezig met het samenstellen van takken, stenen, riet en andere voorwerpen om daarvan wapens te maken. Je ontgrendelt langzaam nieuwe strijdmiddelen door missies te volbrengen voor je kompanen — denk aan speren, verschillende pijlen en geüpgraded mêleewapens. Het gebrek aan modern oorlogstuig mis je verrassend genoeg nergens en het vooruitzicht van dubbele pijlen schieten maakt het ouderwetse gereedschap gewoonweg spannend. Het bouwen van je ammunitie is daarbij versimpeld en makkelijk toegankelijk, zodat je ook in het heetst van de strijd nog snel een extra projectiel in elkaar kunt knutselen. De eerdergenoemde dieren spelen echter de hoofdrol in je wapenselectie.

In een letterlijke vogelvlucht gebruik je bijvoorbeeld je uil om een gebied te verkennen voordat je daar je slag slaat. Eenmaal gescout, zet je het dier in om een troep kannibalen van hun stuk te brengen, terwijl je langzaam tussen de bomen kruipt om een nietsvermoedende vijand om te leggen. Later in de game kun je ook een stuk roekelozer te werk gaan, door bijvoorbeeld een beer naar binnen te laten stormen en totale chaos te creëren. De vele verschillende beesten die je gebruikt bieden allemaal een eigen aanpak, waardoor de gameplay langer interessant moet blijven.

Far Cry Primal

De strooptocht naar meer

Ook het levelsysteem moet daarbij een verschil maken. Je verdiende ervaringspunten verdeel je in de vaardigheden die bij jouw speelstijl passen, waardoor je een stille stealth-expert wordt, of misschien wel een meesterjager die het efficiëntst kan stropen om daarmee betere uitrusting in elkaar te zetten. Niets nieuws onder de Far Cry-horizon, maar meestal wel een doeltreffende manier om je als speler geïnvesteerd te houden. 

En van die traditionele Ubisoft-structuren belooft Primal wel een handje van te hebben. De gebruikelijke torens zijn vervangen door kampvuren, die je gebruikt om snel tussen plekken te navigeren. Dit keer broodnodig, aangezien je geen voertuig hebt.

Far Cry Primal

De twee uur durende speelsessie met Far Cry Primal gaf meteen zin de speeltijd te verdubbelen. De interessantere delen van de vaardigheden begonnen te verschijnen en de kaart van de game werd stukje bij beetje met nieuwsgierigheid ontdekt. De vraag is of Primal langer dan dat aantal uren interessant blijft, aangezien de game een typische Far Cry lijkt te worden, maar dan in een andere, originele setting. Op die manier innoveert de ontwikkelaar binnen diens concept. Of dat genoeg is, mag de game volgende week al bewijzen.

Far Cry Primal komt op 23 februari uit op de PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie is verkrijgbaar op 1 maart.

Door Sander van Dalsum

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

'Smartphones zijn volgend jaar krachtiger dan spelcomputers' Multiplayerversie Call of Duty: Black Ops 3 tijdelijk beschikbaar
67

Reacties op: Far Cry Primal (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • terran

    • 17 februari 2016 09:54
    Ik weet het nog niet. Geen goed gevoel over!!!!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 17 februari 2016 10:08
    De preview klinkt toch wel redelijk positief.

    Dat je de moderne wapens niet mist verwachte ik al en dat is ook de reden waarom ik dit deel interessant vind, geen moderne wapens enkel speren, pijl en boog en knuppels etc.

    Hij gaat zeker in huis komen, nu alleen nog besluiten of ik hem voor ps4 of pc ga kopen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Bertus B.

    • 17 februari 2016 10:08
    Na alle futuristische shit spreekt me dit juist wel aan. Het is eindelijk wat anders dan OMGLASERPEWPEWDOUBLEJUMP

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • xsuperaim

    • 17 februari 2016 10:20
    Een game die ik later op pik voor 20 a 30 euro net als far cry 4 .

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Yoji

    • 17 februari 2016 10:21
    Waarom lijken al die games van ubi zo op elkaar. Nul vernieuwing, alleen een andere setting. Nou jeeeeejjjj :(

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 17 februari 2016 11:06
    @Yoji

    Helemaal mee eens, neem nou Need for Speed als voorbeeld een race game en elke keer weer hetzelfde oftewel racen en nog steeds geen vernieuwingen wat is gamen toch saai ……

    Vertel mij maar eens wat je vernieuwd had willen zien.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 17 februari 2016 11:09
    @Yoji


    Ik vergelijk effe een screenshot en filmpje van FC 4 met een screenshot en een filmpje van FC primal. Ik zie toch echt aardig wat verschil.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • pepsi

    • 17 februari 2016 12:42
    @coola Gameplay is exact hetzelfde als Far Cry 4, de models zijn dan wel anders, de hele insteek van de game is exact hetzelfde als het voorgaande deel. Been there done that, wat is er nieuw? Niets.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Mrhotshot85

    • 17 februari 2016 15:40
    @pepsi Je hebt wel in de gaten dat je de discussie aangaat met Gamer.nl's grootste Ubisoft fan he? En het ergste is nog dat hij nog meer fan is van Square Enix… een ekte fanboy dus.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 17 februari 2016 16:10
    @pepsi

    Wat is er dan zo slecht aan de gameplay, nogmaals zoals ik hierboven al zei is dat een hoop mensen het over vernieuwingen hebben maar niet zeggen wat ze willen en als iemand erom vraagt krijg je geen antwoord is dat omdat je niet weet wat je graag als vernieuwing wilt hebben of is het omdat het leuk is om gewoon elke keer te zeggen het is niet vernieuwends.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • garciagarcia

    • 17 februari 2016 16:31
    @pepsi
    Zoals ShadowX al zegt: een voetbalgame is een voetbalgame. Alle racegames lijken op elkaar. Daar is een game als FC wat een serie is dus geen uitzondering op. Je kan moeilijk elk deel totaaaaal anders maken, want dan heb je feitelijk gewoon verschillende games die geen opvolgers van elkaar zijn. Dus wat moet er dan anders om deze FC interessant te maken voor jou?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 18 februari 2016 02:46
    @garciagarcia

    Zo te zien krijgen we daar geen antwoord op omdat ze het gewoon niet weten en het volgens mij leuker is om gewoon standaard iets af te zeiken of om met bepaalde figuren mee te doen, sommige mensen genieten van een game maar sommige zeiken liever een game af, ik vraag me alleen af wat nou de reden is.

    Ik denk zelf omdat het ze leuker lijkt om op een forum iets af te zeiken dan gewoon te reageren, snap sowieso niet waarom een game afgezeken moet worden, als ik iets niet leuk vind dan kijk ik er niet naar of ga niet met het spel aan de gang.

    Ik heb bijvoorbeeld niks met Dragon Ball Z games terwijl er mensen zijn die ermee weg lopen maar ik zou mijn god niet weten waarom ik het spel af zou moeten zeiken.

    Journey is ook zoiets ik snap niet wat mensen er nou zo vet aan vinden maar afzeiken is het laatste wat ik zou doen.

    Ieder zijn ding zou je zo zeggen maar dat geld niet voor iedereen, daarnaast zijn er ook nog mensen die graag woorden verdraaien puur om olie op het vuur te gooien.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Mrhotshot85

    • 18 februari 2016 09:28
    @garciagarcia Een goed verhaal! Niet een tandje bijdraaien en hopen dat het bevalt, dat slaat nergens op. Het verhaal van FC3 was leuk. Een beetje wazig, maar hield me wel geboeid tot het einde. Dat van FC4 was gewoon zielig, met een villain die opzettelijk nog een tikkeltje gekker moest overkomen dan Vaas en maar wat aan elkaar geknoopte gekke momenten. Letterlijk een kopie van FC3 in een andere omgeving. Ik had op sommige momenten het gevoel dat ik FC3 opnieuw aan het spelen was. Daar koop ik geen nieuwe game voor, dus voelde ik me behoorlijk in mijn zak gescheten. En dat is ook de reden dat ik deze vrij zeker oversla.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • pepsi

    • 18 februari 2016 09:41
    @garciagarcia Lees wat Grohe hieronder al verteld, ik deel dezelfde mening. Alles is exact hetzelfde met gewoon een reskin. Het is tof dat ze een andere setting proberen, maar vervolgens doen ze er weer niks mee en is het gewoon een reskin. Het domme lijstjes afwerken zit er ook weer in etc, het is gewoon meer van hetzelfde.

    En andere genres zijn vaak ook meer van hetzelfde idd, maar bijvoorbeeld racing games hebben steeds betere physics, betere graphics, betere AI etc.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • garciagarcia

    • 18 februari 2016 11:42
    @pepsi
    Het klinkt alsof jullie de game al hebben gespeeld. Conclusies kan je geven achteraf, maar vooraf games al afschrijven vind ik raar. Als het je genre niet is ok, dan moet je er niet aan beginnen. Maar jullie hebben eerdere FC games toch met plezier gespeeld?

    Wie weet is de AI in deze nieuwe FC geniaal. Laten we hopen dat na release de negatievelingen hun woorden terug moeten nemen, want dat is voor iedereen het beste.

    Wij een goede game en jullie een verrassing in de vorm van plezier beleven aan FC Primal.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Grohe

    • 17 februari 2016 10:50
    100% cashen 0% creativity.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 17 februari 2016 11:09
    @Grohe

    Welke creativiteit had je dan graag gezien?, Yoji zegt eigenlijk hetzelfde maar vertel nou eens wat je anders had willen zien.

    Ze hebben naar mij mening wel degelijk creativiteit gehouden door eens een keer totaal iets anders te doen dan elke keer het schiet werk van een FPS game.
    Ik ben zeker benieuwd wat jij graag anders had gezien.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 17 februari 2016 11:14
    @ShadowX

    Idd juist met FC Primal en dus de prehistorische setting laat ubisoft zien dat ze nog steeds creatief zijn met games maken ( imho )

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ShadowX

    • 17 februari 2016 11:33
    @coola

    Vind ik ook, vraag me soms wel eens af of mensen die klagen over vernieuwingen of die nog wel gamen of alleen druk maken op forums over dat ze vernieuwingen willen zien.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Grohe

    • 17 februari 2016 13:19
    @ShadowX,

    Ander design van spelwereld, animaties en poppetjes , nachten donkerder, niet meer dat gepoep met afvinklijstjes zoals tig kampen binnen vallen, interactie met dieren is pcies zoals in fc3 en 4, die quick time events… Vreselijk. Omgevings audio is ondermaats (net als bij deel 3 en 4)Teveel dieren op een kluitje, dus gameplay beelden waarbij je iemand om de 20 sec een ander beest tegen komt, prehistorische setting wat voor geen reet klopt, dus ja different toilet maar same shit.

    Ik speel games maar alleen goede, geen poep games.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.