Preview
Far Cry 5

Far Cry 5 (hands-on)

Een moordlustige safari

Geschreven door Ron Vorstermans op
Het eerste uurtje van Far Cry 5 doet vooral denken aan Far Cry 3: een inleiding met een duidelijke bad guy, waarbij het snel duidelijk is wat hem zo slecht maakt. In de drie uur die we daarna blijven spelen, houden de gelijkenissen niet bepaald op.

Als beginnend agent, van wie je het uiterlijk zelf kunt vormgeven, heb je aan het begin van de singleplayer nog geen idee waar je aan begint, maar eenmaal in de helikopter naar Hope County spreekt de angst in de doorleefde ogen van de sheriff boekdelen. Gewapend met een arrestatiebevel betreden jullie samen het heiligdom van father Joseph Seed, een megalomane geradicaliseerde christen van wie de lokale overheid nauwelijks weet wat hij uitspookt. Het lukt de agenten bij aankomst op zijn terrein de kerk te betreden waar Seed een mis houdt - hij staat zelfs toe dat de agenten hem mee in de helikopter nemen, maar het duurt niet lang voordat de pleuris uitbreekt.

Want wat Seed zelf zijn Project at Eden's Gate noemt, is in feite de opmars van zijn tot de tanden toe bewapende cult-achterban. De toegesnelde fanatici die zien hoe hun idool in boeien wordt afgevoerd, reageren dan ook weinig sympathiek en werpen zich zonder enige kans van overleven op de opstijgende helikopter. Terwijl de kogels rondvliegen gaat de heli naar de grond en worden je collega’s uit de helikopter gesleurd. Een kort monoloog van Seed garandeert vervolgens dat je een instinctieve hekel krijgt aan alles dat hij zo intens omarmt. De slechterik in Far Cry 5 is met zekerheid slecht, en zijn volgelingen zijn niet veel beter, afgaande op alle opgehangen en verkoolde lichamen in de spelwereld.

Far Cry 5

Organisch

Nadat je op de vlucht slaat word je opgevangen door een lid van het verzet. Die oude man, Dutch, wordt de stem in je oor die je gedurende de game begeleidt.

Hij dwingt je op een gegeven moment een toren te beklimmen. “Dat is eenmalig. Ik laat je geen torens beklimmen om wegwijs te worden in de spelwereld, maak je maar geen zorgen.” Ubisoft is zich bewust van de prominente rol die radartorens in zijn games hebben ingenomen, dat weten we al langer. Toch is het systeem dat de torens in Far Cry 5 vervangt op papier niet heel anders: het dwingt spelers alsnog om activiteiten op de map vrij te spelen. Alleen gebeurt dat niet meer door torens te beklimmen, maar door landmarks te verkennen, met mensen te praten en briefjes in de spelwereld te lezen.

Als je een outpost bevrijdt, wat nog altijd een integraal onderdeel van de game is, dien je een praatje maken met de bewoners. Dat kan dan weer leiden tot een nieuwe missie. Het geeft de missiestructuur een meer organische feel, waarbij het ook moet worden opgemerkt dat bewoners allemaal hun eigen ding lijken te doen en zich niet gedragen als klassieke quest-gevers met een uitroeptekentje boven hun hoofd. Je moet dus nog steeds nieuwe activiteiten ontgrendelen, maar het voelt niet alsof je er actief naar op zoek gaat. Niet tijdens onze speelsessie, althans.

Far Cry 5

Al het ‘goeds’ dat je verricht, of het nu op de map staat (outposts) of niet (gevangengenomen bewoners bevrijden, sekte-eigendommen vernietigen), zorgt ervoor dat een zogeheten Resistance-meter oploopt. Des te hoger die meter is, des te meer sympathie je oproept bij de lokale bevolking, en des te bozer de ‘baas’ in het gebied wordt. Van de gevolgen van een hoge meter krijgen we tijdens onze speelsessie niet heel veel mee, al merken we wel op dat we voor bijna alles wat we doen door de Resistance-meter beloond worden. Een hoge meter leidt er bijvoorbeeld toe dat bewoners meehelpen in je strijd tegen de cult van Seed, als we Ubisoft mogen geloven.

Ubisoft legt het zelf niet zo uit, maar de missiestructuur van Far Cry 5 heeft tijdens onze speelsessie wel wat weg van die in Ghost Recon: Wildlands. Het doel lijkt vooral om in een bepaalde regio een baasje uit te schakelen. Lukt dat, dan is het volgende kopstuk in de pikorde aan de beurt. Waarschijnlijk gaat dat net zo lang door tot de rayonhoofden van de drie regio’s in de spelwereld zijn uitgeroeid, en het Seed is die aan de beurt is.

Far Cry 5

Samen is ‘t anders

Far Cry 5 is overigens een schitterende game. Op de PlayStation 4 Pro komt het bosgebied van Hope County beter uit de verf dan de Pyreneeën in Far Cry 4, vooral door de rijke vegetatie en de lichtinval tussen de vele naaldbomen door. Tijdens onze eerste twee uurtjes zien we op inhoudelijk vlak verder vooral gelijkenissen met die voorganger. De opvallende verschillen lijken aanvankelijk vooral te schuilen in de thematiek van een cultsetting, de Resistance-meter en kleinigheidjes als nieuwe mechanics. Dat gevoel ebt vrij abrupt weg wanneer we tijdens het previewevenement aanschuiven bij een con-collega die de game ook aan het spelen is.

Allereerst heeft hij geheel andere vrienden gemaakt, missies gedaan en outposts ontgrendeld, wat hem ook andere informatie over andere slechteriken heeft opgeleverd die nog geëlimineerd moeten worden. Far Cry 5 is blijkbaar organisch genoeg om je je eigen plan te laten trekken, maar wekt daarbij wel de illusie van structuur en sturing. De volgende openbaring schuilt in de online co-op, die overigens niet offline of in split-screen beschikbaar is. In co-op bleven we Hope County op een heel andere manier dan eerst.

In het uurtje co-op dat volgt worden NPC’s neergeslagen, worden helikopters gebruikt om elkaar mee door de map te lanceren en ontaardt een vreedzaam tochtje op een quad in een helse kennismaking met het berglandschap. Far Cry 5 gaat opeens van een vrij serieuze verkenningstocht naar een moordlustige safari waarbij geen dier, vriend of vijand gespaard blijft. Uiteindelijk blijkt er ook ruimte te zijn voor een serieuze aanpak, met stealth bijvoorbeeld. Zo leggen we met z’n tweetjes beurtelings en stilletjes de vijanden in een outpost om, zowel met werpmessen, handbogen als het gooien van (jawel) buitgemaakte vleeshompen.

Far Cry 5

De aard van zo’n co-op-avontuur is natuurlijk geheel afhankelijk van de intenties van je partner en jijzelf, maar het is goed om te zien dat Far Cry 5 zich zowel leent voor bevredigende, serieuze speelsessies als dom gekloot met vrienden. De co-op heeft in die zin wederom wat weg van Ghost Recon: Wildlands, die dankzij die wisselwerking ook tientallen uren vermakelijk bleek. Wel is het jammer dat – anders dan in Wildlands - de online co-op alleen een soort van semi-gedeelde voortgang kent. Als je iemand ‘joint’ en samen met die persoon een heleboel missies doet, levert dat je geen voortgang in het verhaal op. Je behoudt alleen vrijgespeelde loot en skills.

Dat is wel te verklaren: Far Cry 5 is in tegenstelling tot Ghost Recon: Wildlands een heel verhalende game, en sommige missies kun je simpelweg niet missen om het verhaal te begrijpen. Far Cry 5 houdt dan ook erg vast aan wat de formule sterk maakt: een goede slechterik, een toffe setting en veel vrijheid om je eigen plan te trekken. In zekere zin borduurt het daar met de Resistance-meter enkel op voort. Maar eerlijk is eerlijk, de spelwereld van Far Cry 5 kwam tijdens onze speelsessie pas echt goed tot zijn recht in co-op. Dan is het toch een beetje jammer dat de progressie niet gedeeld wordt.

Far Cry 5 verschijnt op 27 maart op PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor deze preview is de game op een PlayStation 4 Pro gespeeld.

Dit artikel delen:

Lees meer

Zelda-achtige roguelike The Swords of Ditto lanceert in april Bonusepisode Life is Strange: Before the Storm in beeld
20

Reacties op: Far Cry 5 (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ksmai

  • 6 maart 2018 09:56
  De Pyreneeën liggen in Frankrijk en volgens mij speelt Far Cry 4 zich af in de Himalaya (gebaseerd op Tibet). Verder ben ik benieuwd naar deze game. Het zijn nooit gaming hoogtepunten geweest, maar wel altijd goed vermaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 6 maart 2018 10:03
  Ergens denk ik dat dit helemaal niks wordt. Wildlands is voor het oog een schitterende game, maar de missie structuur is verschrikkelijk. Tevens is het spel pas leuk als je het met vrienden speelt.
  Ik ben bang dat dit hetzelfde wordt alleen iets meer arcade.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Letsa

  • 6 maart 2018 10:22
  @Battlestar28 Far Cry 5 kan echt nog wel leuk worden, zeker aangezien er een mapeditor wordt meegeleverd. Spelers hebben in Farcry4 al de meest uiteenlopende maps gemaakt die totaal niet hoeven te lijken op de singlepleyer ervaring. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MARQ242

  • 6 maart 2018 12:56
  De setting spreekt me erg aan, heb al in tijden geen Far Cry spellen gespeeld, wellicht komt deze er dan wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 6 maart 2018 13:09
  Far Cry 5 wordt mogelijk nog beter dan deel 3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 6 maart 2018 13:17
  @StormFox

  En waarschijnlijk net zo repetitief als ik de beelden zo zie op Youtube.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 6 maart 2018 14:14
  @spreadthehate gelukkig hebben ze wel het vrijspelen van torens weggelaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 6 maart 2018 15:18
  @StormFox

  Maar nog wel "maak stinkdier, panda, giraffe, aap, zebra dood om je buidel tasje te vergroten" als ik mij niet vergis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 6 maart 2018 16:26
  @spreadthehate
  Had Horizon ook, maakte het spel ook niet minder leuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 6 maart 2018 17:37
  @Akira

  En ook bij Horizon vond ik dit een sleur worden, zie dan 100x liever een ranking systeem in plaats van op jacht moeten gaan om iets te vergroten. Omdat ik mij er zo aan stoor is dat ook het eerste wat ik bij dit soort spellen doe, mijn gear pimpen zover als ik maar kan en dan pas begin ik met het verhaal en hoef ik al die saaie zooi niet meer te doen.

  Maar omdat ik dit dus doe is mijn gear op begin level al zo sterk dat ik door het spel heen wals, en vijanden ineens geen fuck meer voorstellen.

  Dit heb ik gedaan bij vrijwel alle Far Cry delen, bij Horizon, bij Assassins Creed. Ik ben nu wel beetje klaar met die verzamel verslaving om mijn gear te kunnen pimpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 10 maart 2018 21:59
  @spreadthehate
  je hebt helemaal gelijk maar in de laatste AC maakt dat niet zoveel uit als je de vijanden schaalt naar jezelf, dan blijf je tot het laatst niet heel erg overpowered.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aurulion

  • 8 maart 2018 13:05
  @spreadthehate
  Is elke game niet repetitief? Elke game doe ik in principe hetzelfde.
  Het gaat uiteindelijk om de totale ervaring. Badguy, Story etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 6 maart 2018 13:15
  Mweh, heb echt zo nog me twijfels over deze game. De Far Cry reeks is gewoon echt toe aan innovatie en wat ik gezien heb is het gewoon weer oude koek in een nieuw jasje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Turambar

  • 6 maart 2018 13:53
  PC versie inmiddels besteld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 6 maart 2018 14:06
  Ik heb FC Primal maar overgeslagen, die kwam me net even te snel na FC4 en sprak me ook gewoon wat minder aan met z'n speren en bogen.

  Deze ga ik wél spelen maar wel pas als m'n backlog wat opgeschoond is..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 6 maart 2018 16:26
  Ik ben hier wel benieuwd naar. Deel 4 gespeeld en vond ik wel ok. Maar deze setting trekt mij wel een stuk meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 6 maart 2018 18:49
  De inleiding van dit artikel zegt eigenlijk al alles… Verder maak ik er geen woorden meer aan vuil, anders word ik net zo voorspelbaar als deze gameserie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 6 maart 2018 23:29
  Och ja, er zijn wel meer series weinig vernieuwend. Ik speel far cry al sinds deeltje 1 met veel plezier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 7 maart 2018 09:01
  Na 3 en 4 sla ik deze over en stop ik mijn uren in God Of War. De FC serie lijkt te veel op elkaar. De zelfde geluiden, zelfde wapens en omgeving objecten. Dezelfde soort missies, maar dan op een ander stukje aarde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 10 maart 2018 21:57
  meer van het zelfde … prima, laat maar komen. heb het altijd een heerlijke formule gevonden. En nee, FC4 speelt zich niet af in de Pyreneeën maar in het fictieve Kyrat in de himalaya, bij Nepal in de buurt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.