Net als diens voorganger is het in Far Cry 4 helemaal aan de speler hoe specifieke locaties op de wereldkaart aangevallen en veroverd worden. Daarbij kan natuurlijk gekozen worden voor de klassieke aanpak, maar de nieuwe mogelijkheden zijn veel boeiender. Wat te denken van de daredevil-approach? Pak een tweemanshelikoptertje, vlieg naar grote hoogten en gebruik de wingsuit om over een metershoge muur pardoes in een vijandelijk kamp te laden.

Te subtiel? Pak dan een grazende olifant bij de oren, ga op zijn rug zitten en stamp richting de voordeur. Met een flinke stoot is die zo gekraakt en geen wagen of vijand is veilig voor Dombo en kompanen. We zetten nu al in op toekomstige YouTube-compilatiefilmpjes waarin jeeps van afgronden worden gestoten, wagens op vijanden worden gekletterd en gespuis door de lucht vliegt dankzij onze slagtandvriendjes. Want wat is het ongelooflijk leuk om als een olifant in een porseleinkast rond te stampen en chaos te veroorzaken.

Far Cry 4

Subtiel kan ook

Aan de andere kant van het speelspectrum vinden we de stille aanpak. Door drie individuele alarmen uit te schakelen is het mogelijk om geruisloos en zonder veel tegenstand kampen over te nemen. Met een sluipschuttersgeweer zijn prettige headshots te maken vanaf de daken van de typische Tibetaanse huisjes, met een stille kruisboog hoef je iets minder accuraat te zijn als je op de grond ongezien door het kamp probeert te bewegen. Met een voorwerp dat vijanden afleidt heb je genoeg voorhanden om ook deze aanpak te proberen of in ieder geval in overweging te nemen.

Plezier voor twee

Op ieder moment kan een tweede speler zo meedoen met de game van een andere speler, zonder dat hij of zij in het bezit is van Far Cry 4 (al heeft deze speler wel PlayStation Plus nodig). En samen is het nog veel leuker om aan de slag te gaan. De kleine helikopter biedt ruimte voor twee personen en met een beetje goede coördinatie ben je niet te stoppen van bovenaf. Vooral als vijandelijke helikopters het toneel betreden wordt het interessant en kan er zomaar een heuse dogfight ontstaan waarbij het je al snel gaat duizelen.

Far Cry 4

Gezamenlijk op ieder een eigen olifant het kamp bestormen is uiteraard ook een geweldige bezigheid, al is het maar om te kijken of het lukt om te tennissen met omver gekieperde jeeps. De stille aanpak zorgt misschien nog wel voor de interessantste dynamiek. Mocht een speler nu worden gespot, dan kan deze er als levende afleiding voor zorgen dat de overgebleven onontdekte speler het een stuk makkelijker krijgt. Bijvoorbeeld door vijanden weg te lokken of vervelend gepositioneerde tegenstand snel aan te pakken.

Bovendien wordt alle voortgang die samen wordt geboekt, ook bewaard voor het verdere singleplayeravontuur. De hele open wereld ligt open om samen te verkennen, te veroveren. Slechts de verhaalmissies zijn niet speelbaar gedurende de coöperatieve speelstand, wat niet minder dan logisch is.

Onverwachte troef

Met de coöperatieve (gratis-voor-iedereen!) speelstand komt Far Cry 4 met een onverwachte troef op de proppen. Het spelplezier van de vorige Far Cry is meegenomen naar dit nieuwe deel en nog eens een slagtandje opgevoerd. Dat de game op de nieuwe spelcomputers niemand van zijn sokken zal blazen, interesseert niemand ene sier op het moment dat ze al wingsuitend een basis binnenvallen met een vriend om de boel eens op stelten te zetten.