De slechterik in Fable Legends heeft het makkelijk. Als eenling kan deze speler zijn eigen plan trekken. Vanuit een vogelperspectief zijn de levels makkelijk te overzien en met een druk op de knop zijn mijnen te leggen, barricades op te werpen wanneer helden in de buurt komen en tal van verschillende vijanden op te roepen. Al snel zie je spelers veranderen van weifelende beginneling in meesterstrateeg die op de juiste momenten op de juiste plekken vijanden neerzet: boogschutters op hoger gelegen plekken, voetvolk beneden om helden vooral maar te vertragen en een mijnenveld bij een flessenhals van het level. Het is dan ook heerlijk om van bovenaf toe te kijken hoe je vier spelers langzaam maar zeker van hun levensenergie berooft.

De keerzijde van de medaille

De andere kant van het verhaal is ingewikkelder. Met vier spelers is goed teamwork van haast letterlijk levensbelang en dat kost in Fable Legends overduidelijk oefening. Met een personage dat vijanden kan bevriezen en een andere die voor het betere hakwerk zorgt, lijkt de rolverdeling duidelijk. Maar doordat de slechterik direct kan anticiperen op beginnende teamprestaties, blijft het erg lastig om de juiste teamformatie aan te houden en niet maar in het wilde weg te gaan maaien. Fable Legends kost oefening en de game lezen vanaf het speelveld is moeilijker dan van bovenaf.

Fable Legends

Per sectie van Fable Legends zijn steeds maar een specifiek aantal vijanden en valstrikken in te zetten door de slechterik, maar in eerste instantie is onduidelijk waarom dit getal daadwerkelijk van waarde is. Pas nadat je meerdere secties hebt doorlopen, leer je de getallen lezen en weet je of je een horde van makkelijkere vijanden kunt verwachten of juist een boswezen dat je van afstand gaat bestoken met magische toverspreuken. Maar denk je hier aan als je nog maar tien procent van je levensbalk over hebt? Alleen de koele kikkers in eerste instantie waarschijnlijk.

Leuk voor twintig procent

De game vertelt je niet teveel, maar weet zijn eigen regels tegelijkertijd nog niet helemaal over te brengen. Dat kan aan hele kleine dingen liggen, zoals de wat passief vormgegeven HUD of kleine visuele aanwijzingen op het scherm die nog ontbreken. En juist die kleine hulpmiddelen zijn handig om startende teams op weg te helpen. De leercurve voelt domweg nog niet goed, waardoor veel elementen nog niet lekker uit de verf komen, terwijl je wel voelt dat ze aanwezig zijn.

Fable Legends

Zo kan het ridderachtige personage met het persoonshoge schild prima pijlen opvangen en echt dienen als tank, maar je hebt niets aan een tank als je opeens van achteren wordt aangevallen en het niet duidelijk is dat de tegenstand plots is verplaatst door een vijfde menselijke speler. Die onzekere factor zorgt ervoor dat rollen moeilijk op hun plek vallen en Fable Legends echt wat doorzettingsvermogen kost voordat je bij het gouden randje terecht komt.

Nu is het voordeel dat het balanceren van een game iets is waar je ontzettend veel tijd in kan steken en het aanbrengen van kleine visuele aanwijzingen ook zo gedaan is, maar het zijn godsgruwelijk belangrijke details. Details die ook het moeilijkst zijn om echt perfect in een game te krijgen. Als dat niet lukt, dan zal Fable Legends niet meer worden dan de game waarin het vooral leuk is de slechterik te zijn, en dat is maar weggelegd voor twintig procent van de spelers.