Toch komt ook F1 Race Stars niet helemaal zonder zijn beperkingen. In de game zitten de 24 rijders van dit seizoen met hun wagen van dit seizoen, hoewel ze cartoony en hoekig ogen. Maar hoekige helden uit het verleden, dat zit er niet in. Dat wil de FIA niet, en bovendien zouden er problemen komen met de wagens uit het verleden waarop tabaksreclame is te zien. Alain Prost, Ayrton Senna of Jos Verstappen binnenhalen via downloadable content is er dus niet bij. Jammer, maar verre van onoverkomelijk.

De rest van de game heeft gelukkig geen last van heel de FIA-dictatuur. Er wordt met koddig en haast vierkante Formule 1-wagentjes niet gescheurd over officiële circuits, maar over fantasiebanen die vooral inspiratie uit het echte werk halen. Zo vliegt een track rondom de Nürburgring flink uit de bocht en voert je langs bekende plekken die in de buurt liggen, zoals de Lorelei, een grote rots aan de rand van de Rijn. Een leuke manier om de ‘omgeving’ van het echte circuit in het malle van F1 Race Stars te betrekken.

Formula Fun

Op eenzelfde manier worden power-ups ingezet. Hoewel hier en daar Mario Kart zeker als inspirator geldt, wordt er evenveel gedaan met idee dat het hier toch echt om Formule 1 (of “Formula Fun”, volgens de ontwikkelaars) gaat. Zo zorgt een spuitende champagnefles ervoor dat achterblijvers naar voren worden geschoten en kan een safety car-power-up worden gebruikt om het hele veld in elkaar te laten schuiven. Ook het DRS- en KERS-systeem komen op eigen wijze terug in de game, de ene als turbo-power-up, de ander verdien je door op bepaalde stukken op het circuit het gas even los te laten en weer in te drukken. Hierdoor vult zich een batterij die je vervolgens kunt inzetten. Eenvoudig, maar effectief.

Ook overgenomen uit Formule 1 is het feit dat die wagens maar weinig tegen crashes kunnen. Bots tegen een zijkant en je vierkante voorvleugel kiepert van je vehikel. Knal op de autobahn tegen het andere verkeer en je wielen hobbelen vreemd rond. Om dit te repareren, dien je daarom ook door de pitstraat te scheuren, waardoor je automatisch gerepareerd wordt. Het gaat dus niet zo ver dat je daadwerkelijk stil moet gaan staan – het blijft een funracer.

Maar wel een funracer die opvallend gebalanceerd aanvoelt. Betere racers liggen al snel vooraan, maar vangrailhelden worden genoeg geholpen om niet hopeloos achteraan te liggen. De computertegenstand is goed genoeg en de power-ups voelen niet buitenproportioneel oneerlijk, al lijkt de optie voor achterblijvers om naar voren te teleporteren nog wat te krachtig (van plaats acht naar drie is toch wat veel van het goede). Maar daar kan nog wat aan gedaan worden.

4 vs 3 vs 2 vs 3x1

F1 Race Stars is de eerste game waarbij de Formule 1-licentie eens wat losser gebruikt wordt en het is een sterke troef die de game slim benut. En er is er nog eentje. De game is lokaal met vier man te spelen en in totaal met twaalf man online. Bijzonder aan het laatste is de vrije samenstelling. Drie man op spelcomputer A kunnen bijvoorbeeld tegen twee man elders en voor de rest eenlingen strijden. Een handige feature voor mensen die zich online in koddige races willen bewijzen.

Wie had dat gedacht? In plaats van de meest realistische of meest authentieke racer, heeft Codemasters opeens de leukste Formule 1-racer in handen. Hebben ze toch goed gezien bij die FIA...