Preview

F1 22 is niet zo revolutionair als de echte sport

Tot het uiterste met een bekende formule

Geschreven door Joe van Burik op
Al ver vóór de start van Formule 1-seizoen 2022 werd dit racejaar gekenmerkt door radicale reglementswijzigingen. Die zorgen nu voor een behoorlijk anders en bij vlagen vermakelijkere sport. De nieuwe, officiële game lijkt die filosofie bepaald niet te volgen.

Toegegeven: de officiële Formule 1-games die Codemasters sinds 2009 maakt, hebben de afgelopen vijf jaar een behoorlijk consistent niveau bereikt. Toegankelijk maar waarheidsgetrouw rijgedrag, alle rijders, teams en circuits én steeds een beetje meer content om raceliefhebbers nog meer te verwennen. Wispelturige bugs en een algemeen gebrek aan écht indrukwekkende graphics nemen we daarbij voor lief.

Je vraagt je dan ook vooral af waar deze reeks nog verder naartoe kan, zonder nóg meer de gebaande paden te volgen van de nu zieltogende Fifa-spellen - tegenwoordig allebei onder de vlag van Electronic Arts, nota bene. We mogen daarom misschien wel in onze handen knijpen dat er nog geen echte equivalent is van Fifa Ultimate Team. Of is zoiets bij uitstek wat de F1-reeks nodig zou hebben om echt 'fris' over te komen?

Toeters en bellen

Zo'n soort gamechanger is in F1 22 in elk geval nergens echt te bekennen, noch in de presentatie door longtime gameregisseur Lee Mather van de Britse studio, noch in de previewversie die we daarna te spelen krijgen. Wat dan wel? Meer toeters en bellen op bestaande eigenschappen vooral. Zo is er de mogelijkheid om je carrière als teambaas bij één van de betere te stallen te beginnen, in plaats van onderaan die ladder. Of het feit dat je je avatar met serieuze vaardigheden achter het stuur nu ook een casual-outfit kunt aanmeten en zelfs diens huiskamer kunt inrichten. En, vooruit, adaptieve kunstmatige intelligentie, zodat computergestuurde tegenstanders zich aanpassen aan jouw niveau wanneer bepaalde circuits op de racekalender je toch niet zo goed liggen.

De meest opvallende aanvulling - die tevens eigenlijk geen enkele impact heeft op het daadwerkelijke racen met F1-auto's - is de mogelijkheid om ook met productieauto's van Aston Martin, Ferrari, McLaren en Mercedes de weg op te gaan. Dat hebben we helaas nog niet kunnen testen, al is het natuurlijk interessant om te zien in hoeverre 'Codies' hierbij leentjebuur heeft gespeeld bij de studio die verantwoordelijk is voor Grid. Verwacht daarnaast overigens geen opvolger voor het relatief indrukwekkende Braking Point uit de afgelopen game: voor de volgende verhalende stand neemt de studio twee jaar de tijd na F1 2021.

Veelbesproken kwaal

Je kunt natuurlijk argumenteren dat de volledig nieuwe auto's voor het échte Formule 1-seizoen 2022 al nieuws genoeg zijn voor de game. Maar tijdens onze eerste rondjes op onder meer het gloednieuwe wegcircuit van Miami en het bekende asfalt van Silverstone, konden we qua rijgedrag weinig ontdekken dat echt nieuw en revolutionair aanvoelt. F1 22 rijdt tot dusver zeker prima, maar ook erg vergelijkbaar met z'n voorgangers. De veelbesproken kwaal waarbij bepaalde auto's bij hoge snelheden op het asfalt stuiteren, het zogenoemde 'porpoising', is in elk geval niet nagebootst. En tot milde ergernis ogen de auto's van alle teams in de previewversie nog allemaal hetzelfde, zoals het showmodel dat F1 vorig jaar nog onthulde ter referentie, maar dan in de kleuren van elk team. We gaan er uiteraard vanuit dat dit voor de release van de game zeker opgelost is.

Verder is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat F1 22 heel gekke dingen gaat doen. Dat is op zich prima, maar op één of andere manier voelt de basis van de afgelopen edities toch wat sleets. Misschien omdat die - in ieder geval qua rijgedrag - in 2015 voor het laatst écht goed op de schop ging, voor de toen nieuwe generatie spelcomputers. Voor velen zal dat geen enkel probleem zijn, en biedt F1 22 met alle 'updates' voor het nieuwste seizoen de Formule 1-ervaring die verlangd wordt. Maar tegelijkertijd knaagt het gevoel dat het stuur weer eens volledig omgegooid mag worden - net als het reglement van de échte Formule 1.

F1 22 verschijnt op 1 juli voor PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X|S en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Unreal Engine 5-demo van treinstation gooit hoge ogen Hoogtepunten: Sony verscheept wereldwijd 19,3 miljoen exemplaren van PlayStation 5
5

Reacties op: F1 22 is niet zo revolutionair als de echte sport

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Snafu9

  • 10 mei 2022 12:28
  Hmmm dit klinkt niet heel goed. Had verwacht dat met de komst van de nieuwe auto's het ook heel anders zou aanvoelen op het circuit. Als dit niet heel erg verandert ga ik het spel denk niet halen. Hopelijk wordt dit nog aangepast en hebben ze veel data verzameld hoe de auto's nu op de weg liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 10 mei 2022 12:41
  Een vreemde column. Ik vind dat deze column volledig voorbij gaat aan het feit dat f1 2022 als eerste deel in de serie VR ondersteuning krijgt. Dat is wel degelijk revolutionair. Want daarmee ontstaat een compleet nieuwe ervaring. Daarmee vind ik dat de titel dat het niet revolutionair is en de inhoud van deze column eigenlijk niet meer kloppen. Of je zou de column moeten beperken tot de console versie. Omdat VR ondersteuning naar PC komt en nog niet bevestigt is voor PSVR2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 10 mei 2022 13:37
  @lightyears
  VR ondersteuning vind ik niet heel belangrijk en revolutionair. De gameplay zelf daar zouden veranderingen in voor moeten komen omdat de auto's heel anders zijn dan vorig jaar. Dan kan je wel VR ondersteuning toevoegen maar weegt dit niet op in de verbeteringen van het F1 spel. Anders kan je net zo goed alleen een update voor F1 2021 uitbrengen met VR ondersteuning dan vindt jij het al revolutionair.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • marco300

  • 10 mei 2022 21:21
  Beetje raar idd dat VR niet als speerpunt genoemd wordt. Geeft een totaal andere ervaring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quekel86

  • 12 mei 2022 21:41
  Vind het ook een rare titel. VR is revolutionair, dat breng je niet zomaar met een update, tenzij je het spel telkens blijft updaten met nieuwe content en niet jaarlijks een nieuwe game. Omdat ik alleen maar VR speel ( DCS, Rfactor2, Iracing, AMS2 ) is dit de enigste reden dat ik weer een F1 koop sinds ik overgestapt ben naar VR. Dat de auto's hetzelfde aanvoelen is wel te begrijpen sinds er nog maar weinig data beschikbaar is, dat zal met patches verholpen worden in de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.