Preview

F1 2021 wil de Fifa van de racegames worden

Racen naast Michael Schumacher en Alain Prost

Geschreven door Sander Hölsgens op
Meer, meer en nog eens meer: F1 2021 zit tjokvol mogelijkheden en je kunt de kleinste details naar smaak invullen.

Neem bijvoorbeeld de carrièremodus. Net als met F1 2019 zet Codemasters nu groots in op een verhalende variant: Braking Point. Als nieuwkomer Aiden Jackson baan je je een weg van de Formule 2 naar de grotere teams in de koningsklasse van de racesport. Ondertussen maak je vrienden en rivalen, probeer je je team tevreden te houden en krijg je via social media en nieuwskanalen te horen wat de wereld van je prestaties vindt. Als je genoot van de blik achter de schermen in de Netflix-documentaire Drive to Survive, dan haal je hier je hart op.

Alles wat je hartje begeert

Spelers die niets met vooropgezette verhaallijnen hebben kunnen Braking Point volledig links laten liggen en een eigen carrière uitstippelen. Ook in deze variant is er meer keuzevrijheid dan ooit tevoren: je bepaalt nu bijvoorbeeld zelf hoe vaak coureurs van team veranderen en kunt vrije trainingen eigenhandig, maar ook via een minigame, doorlopen. Vind je het tof om de huidige stand van het kampioenschap als uitgangspunt te nemen, dan kan dat. Wil je een van de klassieke helden (van Ayrton Senna tot David Coulthard) als je teamgenoot, dan bied je hen simpelweg een contract aan. En doorloop je je carrière het liefste met een vriend, dan nodig je hen uit voor een coöperatieve ervaring.

Daarnaast maak je sommige keuzes nu meer in samenspraak met je team. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ontwikkeling van een hypermoderne remschijf niet in één keer slaagt en een extra investering vereist. Je team doet vervolgens een suggestie of dit een goede investering is, of draagt een alternatief oplossing aan. Hierdoor ligt het niet per se voor de hand hoe je in de kortste tijd het snelste team van het paddock wordt: het lijkt erop dat er nu meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

De hand van Electronic Arts

Deze insteek doet in veel opzichten denken aan Fifa. Ook daar is het aan jou om je game-ervaring op basis van je eigen voorkeuren vorm te geven. Dit is niet ontzettend vreemd: eerder dit jaar nam gigant Electronic Arts F1-ontwikkelaar Codemasters over. Die hand is nu al zichtbaar. Braking Point heeft veel weg van de verhalende Volta-modus uit Fifa 21; het draait meer en meer om legenden uit de sport; en de statistieken worden nu regelmatiger aangepast op basis van de ontwikkelingen in het huidige seizoen.

Dat is veelbelovend. Het zorgt er in ieder geval voor dat de F1-games een rijkere ervaring bieden naast het circuit. Of dat ook op de baan geldt, is nog moeilijk te zeggen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat F1 2021 vooral een doorontwikkelde versie van de afgelopen delen is, zowel technisch als qua race-ervaring. Dat is begrijpelijk, maar het is ook een mogelijk pijnpunt. Pitstops zijn al jaren weinig interessant - en daar komt dit jaar wederom geen verandering in. En technisch kan F1 al jaren niet meekomen met de grote spelers in het veld, zoals Gran Turismo en Forza. Behalve de mogelijkheid om in 120fps te racen en kortere laadtijden, is het onduidelijk in hoeverre de game gebruikmaakt van de kracht van de Xbox Series en PlayStation 5.

Ook bleef het tijdens de presentatie van franchise game director Lee Mather angstvallig stil over de actie op het circuit. Toegegeven, Codemasters heeft kritisch gekeken naar de manier waarop banden slijten. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de AI? En in hoeverre kan F1 2021 nu daadwerkelijk mee met e-sports-klassiekers als iRacing?

Dit zijn vragen voor later. Voor nu is in ieder geval duidelijk dat F1 2021 een uitgebreide en veelomvattende representatie wordt van de hoogste regionen in de racesport. Dat is ook al heel wat waard.

F1 2021 verschijnt op 16 juli voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

God of War: Ragnarok uitgesteld naar 2022 Nintendo zendt op dinsdag 15 juni een E3-Direct uit
9

Reacties op: F1 2021 wil de Fifa van de racegames worden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Darkness2K7

  • 2 juni 2021 18:16
  Net als op de begin de ps3 je tijdens de race direct virtueel mee zou kunnen race en de stats van de echte coureurs live geladen werden.

  Zou zo mooi zijn al dat nu echt word doorgevoerd

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Triico

  • 2 juni 2021 19:07
  Wat mij betreft blijft F1 Champions Edition de beste. Jammer genoeg vind ik wel dat erg ja weinig innovatie komt. F1 2016 tot nu toe zie je wel overeenkomsten. Begrijp me niet verkeerd ik speel de spellen wel alleen ja veel verschil zie ik nooit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 3 juni 2021 09:36
  @Triico Alleen al vanwege het snelheidsgevoel! Ik speel F1 CE soms via LAN en is altijd super intens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Triico

  • 13 juni 2021 14:11
  @Nuage Precies die, het snelheidsgevoel, natuurlijk ook het bijkomende geluid. De career onverslaanbaar vergeleken met de andere F1 spellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 2 juni 2021 19:31
  Volgens mij gebruiken ze nog steeds de zelfde engine waar ze ooit in 2010 mee begonnen zijn.Dat spreekt mij niet echt aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 juni 2021 23:39
  Dus ze willen elk jaar dezelfde game voor 60 Euro in de winkel leggen en dan vol stoppen met lootboxes?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • controvi

  • 3 juni 2021 07:52
  @bigds9fan sorry?
  Heb je de game gespeeld?

  Ik speel de games nu 3 jaar en hoewel je net als bijna iedere game, in-game aankopen hebt is het niet overheersend of irritant aanwezig.
  Gewoon lekker rijden en fun hebben.

  En ik snap niet helemaal wat het probleem is met"dezelfde"game.
  F1 is niet ineens anders. De sport blijft hetzelfde.
  Wat wil je dat ze veranderen dan?
  Ze hebben Coop erin gedaan wat ik naar uitkijk.
  Ik ben benieuwd naar de bewaking point story mode.
  De nieuwe details met car damage maken het nog realistischer een de nieuwe maaier waarop banden werken met slijtage en opwarmen is interessant.
  De regels zijn gepaste een je kunt nu tijdens de race je feul mix niet meer op rich zetten.

  Veel dingen zijn gewijzigd om de game op to dat te brengen met de laatste regels van de f1 dus als graphics, die er al zeer goed uitzien, je enige issue is dan is het misschien tijd om eens een iets realistischer blik op het leven te werpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 3 juni 2021 08:52
  In de kern blijft de game grotendeels het zelfde wat logisch is.
  Persoonlijk kan ik het wel waarderen als een ontwikkelaar die ieder jaar in dit geval een F1 game uit brengt wel voor progressie gaat.
  Zeker als het gaat om de graphics gaat die veel doen voor de beleving van een game lopen ze na mijn idee behoorlijk mee achter.
  Het ziet er allemaal super kleurrijk en zelfs wat cartoony uit.
  Ik heb begrepen dat Ray tracing niet werkt tijdens het racen zelf.

  Voor een Next gen console mogen ze er wel iets meer uit halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 8 juni 2021 11:11
  Heb me zeer vermaakt met F1 2020 hoor. Er mag alleen wel wat worden gedaan aan de AI. In de meeste races hebben we misschien 1 uitvaller en er gaat nooit iets fout tijdens de start bij hun. Ook tijdens de race kan je ze nooit betrappen op een stuur of rem fout. Daarnaast rijden ze vaak de hele race in een DRS trein en zit er vaak maar 15 seconden tussen de nummer 1 en de nummer 22 (als je My Team speelt). Pas na de pitstop zie je wat verschillen en kan het oplopen tot 25 seconden. Maar als je echt F1 kijkt zie je de grote coureurs gewoon wegrijden bij de rest en staan ze na 10 rondes al aardig voor op hun achterligger. Dit maakt de F1 spellen totaal niet realistisch (ik rij de race op 25%). Graphics maakt voor mij dan niet zoveel uit want die zijn goed. Maar als ik de hele tijd zit te drukken op mijn voorligger en hij verdedigt en dan nog zijn er geen fouten te bekennen ja dan denk ik maak het hierin nou wat realistischer. Dan wordt inhalen echt leuk en weet je niet wat je kan verwachten. Ik snap dat Hamilton of Max niet zo snel een fout maken als je drukt maar een Ocon of straks in F1 2021 Tsunoda moet daar toch wel wat meer hinder van ondervinden. Dit soort dingen maakt F1 juist spannend en realistisch om te spelen. Er gebeurt in het seizoen gewoon te weinig op de baan nu. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Vrije trainingen en Kwalificaties want daar zie je nooit iemand in de muur of de grindbak vliegen terwijl je dan juist op de limiet moet rijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.