Preview
F1 2017

F1 2017 (hands-on)

Sneller, harder, ouder

Geschreven door Joe van Burik op
Nu de Formule 1 vrijwel nog nooit zo populair is geweest in Nederland – met dank aan ene Max Verstappen – kunnen autosportfanaten zoals ondergetekende alleen maar grijnzend genieten van de enorme interesse in racerij. Zeker omdat het ‘Verstappen-effect 2.0’ zich ook vertaalt in games. Want als we kijken naar onze statistieken, is F1 2017 is een van de meest geanticipeerde games van dit jaar.

En terecht, want de échte Formule 1 heeft dit seizoen een behoorlijke schop onder de kont gehad: de auto’s ogen niet alleen agressiever en sneller dan ooit tevoren, zo rijden ze ook. Bredere banden en vleugels zorgen voor meer downforce en laten de helden achter het stuur tot wel vier seconden per rondje harder gaan over de circuits dan voorgaande jaren. Coureurs moeten zichzelf weer zwetend en hijgend uit de cockpit hijsen na anderhalf uur racen. En de fans krijgen een betere show – al mag het aantal inhaalacties nog wel wat toenemen.

F1 2017

Herprogrammeren

Hoewel de release van F1 2017 al behoorlijk dichtbij is, konden we de mogelijkheid om nog wat eerder aan de slag te gaan met een bijna afgeronde versie natuurlijk niet weigeren. Na een middagje spelen kunnen we dan ook een prettige voorlopige conclusie trekken: de nieuwste editie van de officiële F1-game emuleert ook de radicale wijzigingen die de échte raceklasse dit jaar heeft ondergaan.

En hoe! De werkelijke heren coureurs hebben bijvoorbeeld aangegeven dat ze zichzelf moeten aanleren dat bepaalde bochten veel sneller genomen kunnen worden, maar ook als speler van de game moet je jezelf echt ‘herprogrammeren’ om het maximale uit je bolide te halen. Zo vroegen we ons af waarom er in de kwalificatie niet meer inzat dan een startpositie in de achterhoede, tot we in de race merkten dat tegenstanders het gaspedaal veel meer gebruikten op cruciale punten. Dat betekent dus: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ook als je dat in het verleden al heel veel hebt gedaan. De nieuwe, snellere auto’s vereisen namelijk echt een andere manier van besturen.

F1 2017

Vrouwen

Dat komt natuurlijk ook tot uiting in de aangepaste carrièremodus, waarin je volgens de belofte van Codemasters nu langer zoet zult zijn dan voorheen. In maximaal tien seizoenen – die je ditmaal ook als vrouwelijke coureurs kunt doorlopen – gaat het nu niet alleen om racen, maar ook weer om het ontwikkelen van verbeteringen. Cruciaal verschil met eerdere delen: upgrades kunnen ook hun doel missen, bijvoorbeeld wanneer je hebt aangegeven ze in hoog tempo te willen doorvoeren. Daarnaast is het van belang om bewust om te gaan met onderdelen zoals de krachtbron en de versnellingsbak van de auto. Wanneer bepaalde componenten te snel slijten, moet je ze vroegtijdig vervangen en moet je rekening houden met straffen.

De meest veelbelovende toevoeging vinden we echter op het gebied van content. Natuurlijk zitten alle twintig circuits die ook op de echte kalender staan in het spel. Als bonus kun je bepaalde banen echter ook in de vorm van alternatieve lay-outs rijden, zoals een verkorte versie van Silverstone. De kers op de taart is een nachtelijke uitvoering van het stratencircuit van Monaco – een feature die we eerlijk gezegd nooit hadden zien aankomen.

Kan het nóg beter? Jawel, want puristen kunnen helemaal uit hun dak gaan met een behoorlijk uitgebreide selectie aan oude Formule 1-auto’s, variërend van Ayrton Senna’s McLaren uit de late jaren tachtig tot Sebastian Vettels kampioens-Red Bull RB6 uit 2010. Extra opgewonden werden we al toen we in de previewversie achter het stuur kropen van Williamsen, Ferrari’s en McLarens uit de jaren negentig – compleet met het gehuil van V10- en V12-motoren, dat we niet alleen kennen uit de échte Formule 1 van weleer, maar ook van onsterfelijke klassieke racegames zoals Grand Prix 2 en F-1 World Grand Prix.

Reden genoeg om reikhalzend uit te kijken naar F1 2017. Want niet alleen de moderne fan wordt getrakteerd met een waarheidsgetrouwe virtuele vertaling van de vernieuwde hoogste autosport, ook liefhebbers die langer meelopen kunnen zich gaan laven aan aantrekkelijke features.

F1 2017 verschijnt op 25 augustus voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week Super Meat Boy aangekondigd voor Nintendo Switch
5

Reacties op: F1 2017 (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 10 augustus 2017 11:45
  Gaan tegenstanders van mindere teams ook voor je aan de kant als je ze nadert zoals tegenwoordig gewoonlijk is in F1?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DGM

  • 10 augustus 2017 13:57
  @baukereg

  Oh maar dat is in 2016 ook hoor. Zei het op de meest onverwachte/ongemakkelijke momenten en als ze in je slipstream blijven hangen proberen ze je weer voorbij te komen met het gevolg dat het hele proces weer opnieuw begint :)

  Maar ik ga er vanuit dat dat niet meer is in het nieuwste deel. (Fingers crossed)

  Wat ik tot nu gezien heb lijkt veelbelovend. Ik hoop wel dat bij de retailversie de "rake" van de RB en FI klopt. Zij staan hoger op de achterwielen dan anderen maar dat heb ik nog niet terug gezien in de beelden. Misschien bewust weggelaten, zodat je dat als een update kunt vrijspelen in carrière mode?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MChellinga

  • 10 augustus 2017 13:44
  Wederom geen PS VR support.. of uberhaupt VR support.. DAMN YOU CODEMASTERS!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 12 augustus 2017 20:07
  @mchellinga

  Of je snapt gewoon dat de psvr dat niet aankan

  Alleen als het flink gedowngrade word

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 10 augustus 2017 17:35
  Kan wel eens een klassieker worden.. Niet vanwege gameplay of wat dan ook, maar omdat het het laatste jaar betreft met nog echt open cockpit Formule auto's.. Vanaf volgend jaar zit er zo'n verschrikkelijke beugel op de F1 auto's..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.