Op het moment van schrijven lijkt de industrie te worden overspoeld met online fantasy MMORPG's. (massive multiplayer online roleplaying games) Een titel die ook tot dit genre behoort is EVE-online. Maar waar anderen MMORPG's zich vooral op fantasy richten zal EVE-online een van de eerste space MMORPG's zijn. Een erg groot verschil, maar kan het ook succesvol worden?

EVE-Online wordt gemaakt door CCP games. Dit bedrijf, gevestigd in Ijsland, is in 1997 opgericht en heeft al wat kleine projecten gedaan zoals educatieve- en entertaimentsoftware voor de pc. EVE-Online is hun eerste grote titel voor de pc en ze hopen hiermee een grote doorbraak te veroorzaken voor MMORPG gaming. Tegelijkertijd met de release van Everquest is de voorbereiding van EVE begonnen en tot het jaar 2000 hebben ze technologie ontwikkeld, designs gemaakt en concepten uitgewerkt. Nu kan het echte werk beginnen.

EVE-Online speelt zich ver van de aarde af. Het menselijke ras is door een wormhole getrokken en kan nooit meer terug naar de mooie, blauwe en waterige planeet. Vanaf dat moment is de kolonisatie begonnen van New Eden. Een aantal jaren laten gaat de Wormhole (die de naam EVE heeft gekregen) kapot en veroorzaakte een grote explosie. Er zijn echter maar vijf volken die deze explosie overleven, namelijk de Amarr Empire, Gallente Federation, Caldari Empire, Minmater Republic en het Jovian Empire. Deze vijf rassen hebben jaren naast elkaar gewerkt en geleefd en in deze tijd werden een aantal belangrijke uitvindingen gedaan zoals jump technologie en cybernetische implantaten.