Europa Universalis II (EU II) is een historische sim. In het tijdframe van 1419 tot en met 1819 krijg je de kans je eigen land uit te laten groeien tot een wereldmacht. Tijdens deze 400 jaar zijn een flink aantal belangrijke gebeurtenissen geweest die allemaal verwerkt zitten in het spel. De Amerikaanse revolutie, de 100 jarige oorlog, de Qing Dynasty oorlogen in China en de veldslagen van Napoleon. Al deze gebeurtenissen en nog vele meer zul je tegenkomen tijdens het spelen van EU II.

Als je begint met spelen kun je kiezen met welke natie je wilt gaan spelen. En daarin heb je keuze genoeg, meer dan 180 naties kunnen jouw start zijn voor een wereldrijk. In tegenstelling tot deel 1 is er veel meer nadruk gelegd op een wereldwijd bereik van het spel. Het is nu ook mogelijk om te spelen als Goddelijke keizer van de Japanners of als stamhoofd van een donkere stam uit Afrika.

Na het kiezen van een natie kun je dan toch eindelijk beginnen. Je kunt natuurlijk proberen 400 jaar op hetzelfde stukje land te zitten en dat te overleven (opzichzelf al een kunst) maar het is leuker als je een wereldrijk opbouwt en dat de kindertjes in het jaar 2000 jouw naam in de geschiedenisboeken zien staan. En dan komt de ware kracht van het spel naar voren. De mogelijkheden om te communiceren met andere landen en het (als ze niet luisteren) veroveren ervan zijn ongeevenaard veelzijdig.