Preview

Endless Space 2 (hands-on)

Diepgang tussen de sterren

Geschreven door Lucas May op

De meeste populaire games zijn gemaakt om je vanaf de eerste seconde te vermaken zonder dat je hier veel moeite in hoeft te steken. Endless Space 2 is niet zo’n soort game. Het is een strategiegame waar je veel tijd en moeite in moet investeren om de systemen en mechanieken te leren kennen. Het overwinnen van deze aanvankelijke drempel kan echter enorm bevredigend zijn.

Endless Space 2 is, even kort door de bocht, een turn-based strategiegame waarin je het heelal ontdekt, sterrensystemen koloniseert en de strijd aangaat met rivaliserende strijdkrachten in het universum. Bovendien zijn er enorm veel systemen om de ruimteavonturen naar eigen hand te zetten. Alle aspecten uit het 4X-genre (eXplore, eXpand, eXploit en eXterminate) zijn aanwezig. Het concept zal niet onbekend zijn voor degenen die bijvoorbeeld Master of Orion of de Civilization-games hebben gespeeld.

Ontdek je gek

Je begint je ontdekkingsreis bij je eigen sterrensysteem. Gemiddeld bevat een sterrensysteem een planeet of vier, waarvan aanvankelijk een hiervan een kolonie van jou is. Aanliggende systemen zijn willekeurig op de kaart geplaatst en zijn te bereiken via witte lijnen op de kaart. Aan jou de taak om een lijn te kiezen en een van je schepen die richting te laten verkennen. Eenmaal aangekomen bij een nog onbekend systeem krijg je in vogelvlucht de kenmerken van een planeten te zien. Denk hierbij aan planeten die volledig bedekt zijn met ijs of enkel bestaan uit jungle.

Hiernaast krijg je te zien wat deze planeet kan bijdragen aan je inkomsten, mocht je ervoor kiezen om deze te koloniseren. De primaire grondstoffen die je kunt verzamelen bepalen je voedselproductie, industriële ontwikkeling, wetenschappelijke vaardigheid en invloed op politieke zaken. Elke grondstof heeft een eigen functie, waardoor je goed moet nadenken over welke planeten je wilt uitbuiten. Naast deze basis aan bouwstenen kun je ook de mysterieuze valuta Dust verzamelen om bijvoorbeeld je schip uit te breiden of de productiemogelijkheden van je planeet te verbeteren.

Endless Space 2

Voordat je besluit een systeem over te nemen, kun je alvast nuttige informatie verzamelen door expedities uit te sturen naar de planeten. Hiermee ontdek je quests, ontvang je loot of bepaal je of de planeet bijvoorbeeld last heeft van zure regen. Dit laatste bepaalt weer of je onderdanen er kunnen (over)leven. De hoeveelheid expedities die je kunt uitsturen is afhankelijk van het aantal probes dat jouw schip bevat. Het schip dat wij gebruikten in onze speelsessie kon in eerste instantie drie ontdekkingen doen, maar dit konden we later in het spel uitbreiden voor nog meer informatie en loot.

Breid je ruimterijk uit

Wanneer je klaar bent om een sterrensysteem toe te voegen aan je domein, moet je een van je schepen opofferen om een outpost op een planeet te creëren. Dit betekent nog niet dat het sterrensysteem van jou is. Nadat een aantal beurten zijn gepasseerd, verandert je outpost in een kolonie. Dit proces versnel je door Dust uit te geven of andere resources te spenderen. In de tussentijd kan een rivaliserende factie ook een outpost bouwen en een poging doen om het systeem te claimen. De partij die het eerst een kolonie heeft, krijgt het sterrensysteem toegewezen.

Endless Space 2
Endless Space 2
Endless Space 2

Vanaf de start van je avontuur is het nog niet mogelijk om elke planeet te koloniseren. In een uitgebreide skill tree moet je een keuze maken om technologie te ontwikkelen. Dit kan ertoe leiden dat je meer planeettypes kunt bewonen, maar je kunt je ook richten op de ontwikkeling van betere schepen en wapens, industrie of het verbeteren van de levens van je bevolking. In een normaal potje is het onmogelijk om alles te onderzoeken, dus je moet moeilijke beslissingen maken om een goede balans te vinden voor je speelstijl.

Profiteer van je macht

Het is mogelijk om confrontaties te vermijden en een vredig bestaan op te bouwen. Wanneer je toch wordt aangevallen door ruimtepiraten of zelf beslist het slagveld op te zoeken, kan dit zowel op de planeten als in de ruimte zelf. Bij gevechten op het land zie je de strijd van bovenaf in een abstracte visuele stijl. Wanneer ruimteschepen elkaar belagen krijg je een heel ander perspectief. Van tevoren kies je een strijdplan voor de positionering van je schepen, als een Romeinse keizer die zijn troepen aanstuurt. Na je keuze te hebben gemaakt volgt een filmische vertoning van het gevecht, wat je eventueel ook kan overslaan. De grafische pracht die Amplitude uit de Unity-engine weet te toveren komt tijdens deze gevechten pas echt naar boven.

Endless Space 2

In de Early Access-versie van Endless Space 2 krijg je de beschikking over vier van de acht uiteindelijke facties. De gameplay verschilt behoorlijk afhankelijk van je keuze. De Sophons zijn bijvoorbeeld veelal afhankelijk van technologie en ontdekking, terwijl de moordlustige Cravers alleen oog hebben voor militaire actie. Een andere factie, de Vodyani, speelt weer totaal anders. Deze wezens hoeven planeten niet te koloniseren, maar zuigen alle planeten leeg door ArkShips nabij het systeem te plaatsen. Wij speelden de game in singeplayer, maar we zijn benieuwd hoe deze verschillende speelstijlen tot hun recht komen tijdens multiplayer met zeven andere spelers.

Voor het volledig begrijpen van alle aspecten van Endless Space 2 is veel langer nodig dan een middagje gamen, maar in de paar uurtjes werd duidelijk dat er veel diepgang verborgen zit in deze strategiegame. De pre-alpha-versie die wij voorgeschoteld kregen, bevatte nog een paar vervelende bugs en andere imperfecties die hopelijk verdwenen zijn bij de Early Access-release. Gelukkig staat Amplitude erom bekend om feedback van hun fans bloedserieus te nemen, wat gegarandeerd staat voor wat flinke veranderingen voordat de game officieel gelanceerd wordt.

Endless Space 2 gaat ergens deze maand in Early Access op pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Interplay verkoopt zijn IP's PS4 Pro neemt 1080p video's en 4K-screenshots op
0

Reacties op: Endless Space 2 (hands-on)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.