Je zit vast niet te wachten op een ‘pappa vertelt’-artikel. Niemand wil luisteren naar verhalen over hoe zwaar het allemaal was, vroegâh, toen je nog twintig kilometer tegen de wind in, heuvelopwaarts door een sneeuwstorm naar school moest. Het feit dat sommigen van ons in de jaren tachtig twintig minuten moesten wachten op het inladen van een spel, waarbij je slechts een kans had van één op drie dat het ook lukte, is net zoiets. Dat klinkt allemaal wel heel erg, maar weegt natuurlijk niet op tegen de problemen van tegenwoordig, als een spel als Assassin’s Creed Unity misschien wel op slechts 900p draait. Laten we daarom het verleden maar even laten voor wat het is, en ons richten op Elite: Dangerous, een spel dat nu in gesloten bèta speelbaar is.
Elite: Dangerous is een MMO ruimtesim. Je krijgt aan het begin van het spel een klein ruimteschip en duizend credits. Wat je vervolgens doet is geheel aan jou. Er zijn geen ‘classes’ of andere manieren die bepalen wat je wel of niet kan doen. Er zijn zelfs geen specifieke skills of levels. Het enige wat je hebt is je eigen vaardigheid en je schip. Wil je op piraten schieten om de beloning op te strijken? Ga je gang. Juist andere schepen overvallen en hun lading stelen? Doen! Of ga op verkenning en verdien geld door als eerste een nog onbekend zonnestelsel te bereiken en de aanwezige planeten te bekijken.
Dat laatste spreekt het meest tot de verbeelding, omdat de game in de uiteindelijke versie 400 miljard sterrenstelsels bevat. Het speelveld is namelijk een simulatie van onze melkweg. Alle sterren die tot nu toe zijn waargenomen, staan op de juiste plek. De rest wordt procedureel gegenereerd. Ook planeten, asteroïden, gasreuzen, ringen, manen en kometen worden zo op realistische plekken geplaatst, en ze draaien ook nog eens volgens de natuurwetten om elkaar heen.
De bèta geeft op dit moment toegang tot zo’n vijfhonderd stelsels. Dit lijkt weinig vergeleken met het uiteindelijke doel, maar eenmaal in ons schip blijkt dit al een overdonderende hoeveelheid. Het reizen is dan ook een redelijk tijdrovende bezigheid. Als je in een sterrenstelsel bent, kun je dankzij ‘super cruise’ vrij rondvliegen, van planeet naar planeet of gewoon een willekeurige kant op. Hoewel Elite probeert om een gevoel van realisme te geven, kun je in die modus sneller dan het licht vliegen. Dit kan natuurlijk in het echt (nog) niet, maar om de reistijd nog een beetje plezierig te houden is dat wel nodig.
Die hoge snelheid en de vrije navigatie zorgen ervoor dat je goed op moet letten. Er is niet zoiets als een automatische piloot. Je moet op tijd afremmen om niet met dertig keer lichtsnelheid je doel voorbij te schieten. De balans tussen realisme en spel is hier goed gevonden. Wil je naar een andere ster dan maak je gebruik van je hyperdrive. Deze heeft een beperkt bereik (afhankelijk van je schip en het gewicht van je schip) en een beperkte hoeveelheid brandstof. In de praktijk spring je per keer maximaal een lichtjaar of zeven, waarna je weer een nieuwe sprong kan maken.
Eenmaal in de buurt van een ruimtestation (waar je kunt handelen, je schip kunt upgraden en meer) moet je handmatig landen. Dit voelt als een soort flight-sim waarbij je eerst toestemming moet vragen aan de toren, dan naar binnen moet vliegen en dan zachtjes op het juiste landingsplatform moet neerdalen. In het begin is dit zenuwslopend, maar zelfs als je het goed beheerst voelt dit als een realistische en leuke bezigheid.
Gemis
Een groot gemis in de bèta is het ontbreken van een navigatiecomputer. Op dit moment kun je wel op de sterrenkaart zien waar je van je huidige plek allemaal heen kunt springen, maar je kan niet een route van meerdere sprongen laten berekenen. Het verkennen van de vijfhonderd stelsels is hierdoor een stuk lastiger. Het is heel makkelijk om ‘verkeerd af te slaan’ en op een plek te belanden waarvandaan je geen andere ster meer kan bereiken. Dan moet je dus weer terug.
Wat ook ontbreekt in deze bèta is, ironisch genoeg, een duidelijk doel. Het is volgens de makers de bedoeling dat je juist zelf bepaalt hoe je je plezier hebt, maar op dit moment voelt het spel vooral als een grote test om te kijken of het vliegen en vechten goed werken. Er is op ruimtestations een prikbord met missies maar deze zijn erg rudimentair en voelen procedureel gegenereerd.
Lange termijn
We vragen ons dan ook af hoe Elite spelers op de lange termijn bezig gaat houden. Want hoewel het verkennen van de melkweg leuk klinkt, is het nog niet duidelijk of dat echt maandenlang blijft boeien. Het handelen en vechten is een stuk beter ontwikkeld. Gevechten zijn spannend, mooi en vragen echte pilotenvaardigheden. Het is wat deze gevechten betreft, kortom, alles wat EVE Online niet is.
Maar EVE Online, de grote ruimtezandbak, biedt wel verregaande spelerinvloed in de vorm van industrie, verovering van sterren en het voeren van grote oorlogen. En dit is nu juist iets wat Elite niet zal bieden. Maker David Braben stelt zelfs dat dit soort verregaande spelercontrole al snel leidt tot ‘griefing’ en dat wordt in Elite niet getolereerd.
Wel is er speler-versus-speler-strijd mogelijk, met een systeem waarbij aanvallers voor straf een premie op hun hoofd krijgen. Aan ‘de goeden’ dus de taak om deze overtreders uit te schakelen om de bounty te innen.
Deze systemen werken nu al, maar wij merkten dat je wel op zoek moet naar die PvP-actie. We zijn in vele tientallen uren spelen nog geen een keer door andere spelers aangevallen. Wel door computertegenstanders trouwens, en deze bieden ook een leuke uitdaging. Een deel van de missies draait sowieso om het uitschakelen van NPC-schepen en deze missies bestaan uit ouderwets knallen zoals we dat vroeger al deden in Wing Commander, X-Wing en de oorspronkelijke Elite.
De bèta is verder nog erg buggy. Wij konden wekenlang niet spelen door een probleem die bij het opstarten de game liet crashen. Ook knalt het spel er na een hyperjump wel eens uit, en hebben we meegemaakt dat een ruimtestation waar we waren gedokt opeens verdween en weer verscheen, waardoor ons schip ontplofte.
Belofte
Elite is op dit moment vooral een grote belofte. De makers kondigden al aan dat toekomstige uitbreidingen het mogelijk maken om op planeten te landen, rond te lopen en zelfs om in het schip van een andere speler aan boord te gaan om deze te kapen. Hele plannen over buitenaardse beschavingen, first person shooter-gevechten en gevechten in nul-g (gewichtloosheid) liggen blijkbaar klaar om te worden uitgevoerd. Al die fantastische plannen zijn echter nog (verre) toekomst. Als ruimteschietspel is Elite: Dangerous nu al erg leuk en een goede terugkeer naar een lang vergeten genre. We hopen echter van harte dat de bèta niet representatief is voor het uiteindelijke product. Die 400 miljard sterren zijn hopelijk meer dan een indrukwekkend nummer.
Reacties op: Elite: Dangerous - Beloftes zo groot als het heelal
FrankMVenlo
Maar deel de kritiek.
Beetje rondcruisen en je vergapen aan de mooie visuals boeit voor 1-2 dagen daarna wil je toch een doel hebben. ( anders als steeds maar grotere schepen kunnen vliegen of veel geld verdienen )
Verder hekel ik het feit dat je voor de beta MEER moet betalen. Je kan het spel pre-orderen voor 40 euro maar wil je tevens meedoen aan de Beta dan moet je 60 euro schokken.
Belachelijk.
De pre-order bonus zou juist moeten zijn dat je aan de beta mag meedoen.
Meer laten betalen voor het spel te testen. (ten gunste van de ontwikkelaars )Beetje omgedraaide wereld.
Ondanks dat ik graag de beta zou willen spelen doe ik niet mee aan dat soort praktijken.
Beta spelen moet op vrijwilliger basis niet betaald.
Zelfde zou zijn dat je moet betalen om in Afrika de ebola patiëntjes te helpen. Zou toch ook omgedraaide wereld zijn?
incarnatus
https://robertsspaceindustries.com
Star Citizen walst over dit spel heen
MacUseless
Star Citizen zit ik ook op te wachten
Weet iemand overigens of je in elite of Star Citizen ook gedeetelijk door je schip heen kan "lopen/kijken" dat mis ik toch wel in de meeste space sims(bij X kon je bijv door de space station lopen en in de cargo hold van je schip al was het maar 1 model)
Addergebroed
Voor Elite moet ik je het antwoord schuldig blijven, hopelijk is er hier iemand die Elite beter volgt dan ik.
Erwintjuh
MacUseless
Dat filmpje van star citizen is precies wat ik zoek in een space sim :) ziet er geweldig uit
Als iemand weet hoe dat zit bij Elite hoor ik dat graag
The Scratcher
Ik ga dus lekker voor Star Citizen, spreekt me sowieso van begin af aan al meer aan.
Avioto
Trotar
Leuk hoor dat SC er ook is, ik heb er niks tegen.
Maar Elite doet absoluut niet onder voor ze.
Bovendien duurt het nog minstens 2 jaar voordat dat spel uit komt, terwijl Elite dit jaar uitkomt.
Dus je moet wel veel meer gedult hebben voor jou favoriet :p
Trotar
Avioto
Hakker
Bij elite moet je veel meer richting Eve Online kijken want Eve Online is gewoon op Elite gebaseerd toen het ontwikkeld werd. Star Citizen komt uit de hoek van Wing Commander / Privateer wat niet zo vreemd is aangezien het van dezelfde maker is. Dat zijn 2 compleet andere genres. Je gaat toch ook geen fruit met steen vergelijken?
Freezy
macc
Star Citizen trekt me veel meer door de grotere focus op interactie en lore. Ik heb liever minder systems, maar meer content binnen de systems. Dat Star Citizen een minder realistische weergave van de melkweg is vind ik minder interessant.
Maar deze space sims kunnen goed naast elkaar bestaan en ik ben blij dat er weer een opleving is. Ik irriteer me ook aan de fanboys van beide kanten die de andere game per se moeten neersabelen.
incarnatus
Ook komen er binnenkoort al nieuwe vliegbare schepen uit en begin 2015 Area 42 en Multipilot ships.
ifartallot
Dit spel, zal zeker niet snel gaan vervelen.
serphilith
serphilith
serphilith
ifartallot