Preview

E3 2015: Guitar Hero Live

Comeback album

Geschreven door Thijs Barnhard op
In 2010 was daar de laatste snik van de muziekgames. Na talloze jaarlijkse uitgaves, uitbreidingen waarmee complete families een virtuele band konden vormen en meer plastic instrumenten dan er in een normaal onderkomen pasten, leek het helemaal gedaan met games zoals Rock Band en Guitar Hero. Winkeliers waren de ruimte die de grote pakketten van instrumenten innamen zat en gamers zaten helemaal niet meer te wachten op een jaarlijkse heruitgave met iedere keer minimale verbeteringen.

In vijf jaar tijd kan er echter een hoop veranderen. Vandaar dat er eind dit jaar weer twee muziekgames verschijnen die je een rockster laten voelen. Rock Band 4 brengt alle oude nummers en instrumenten samen in een grootschalig laatste toegift en Guitar Hero Live keert terug naar de basis, maar gooit het tegelijkertijd ook over een andere boeg.

Extra knop

De bekende en minder bekende pop/rock nummers maken hun terugkeer in de tracklist en op het eerste gezicht speel je deze liedjes op de bekende manier: met behulp van een speciaal daarvoor gemaakte plastic gitaar. Aan deze replica van het echte werk valt meteen iets op. De vijf gekleurde knoppen die eerst de hals sierden, zijn vervangen door zes toetsen waarvan drie in zwart en drie in wit. 

Guitar Hero Live keert terug naar de basis, maar gooit het tegelijkertijd ook over een andere boeg.

Nog steeds is er een baan in beeld waarop verschillende noten naar beneden glijden, maar voor het eerst in de serie zien ze er anders uit en is er een noot extra. Het resultaat is een ervaring die even herkenbaar als verwarrend is, want hoewel het onmiddellijk als het oude vertrouwde Guitar Hero aanvoelt, valt er ook weer heel wat nieuws te leren. Die leercurve lijkt aanvankelijk behoorlijk stijl, maar na een paar nummers weten je vingers alweer een beetje de weg te vinden op de gitaarhals. Het voelt daardoor alsof je het spelen van een nepgitaar helemaal opnieuw moet leren. 

FMV in concert

Pas dan beginnen de andere (subtiele) veranderingen in de presentatie van deze nieuwe Guitar Hero op te vallen. Zo is de gitarist van de band deze keer niet op het podium te zien, maar zie je het optreden vanuit zijn perspectief. Het publiek en de andere bandleden worden met behulp van Full Motion Video weergeven. Het resultaat doet een beetje denken aan de knullige en tegelijkertijd charmante FMV-games zoals ze op de 3DO en Sega CD verschenen. Wanneer je als gitarist een gitaarsolo namelijk verprutst, begint het publiek hem uit te joelen en komen bandleden halverwege een nummer boos vragen wat er aan de hand is.

Het is allemaal bedacht met het idee om de speler zo dicht mogelijk in de buurt te laten komen van de echte rocksterervaring. Iedereen die weleens een Guitar Hero-gitaar heeft opgepakt weet ook best wel dat het ritmisch knoppen indrukken weinig te maken heeft met het bespelen van een echte six-string. Hoe lang het bovendien leuk blijft om constant dezelfde acteerprestaties van dezelfde paar bandgenoten te zien is een hele andere kwestie.

De makers lijken zich ook te realiseren dat de hele tijd dezelfde gezichten in het publiek zien zo zijn beperkingen heeft. In andere speelstanden, waarin bijvoorbeeld afspeellijsten van nummers in een bepaald genre afgespeeld kunnen worden, zijn er videoclips op de achtergrond te zien van de bijbehorende nummers. 

Stap terug in de tijd

Guitar Hero probeert zich met Live vooral opnieuw uit te vinden en tot op zekere hoogte voelt de game ook weer als nieuw. Het is alleen nog maar de vraag hoeveel tijd het precies kost voordat de iets nieuwere manier van spelen als vertrouwd voelt. Wat er dan overblijft is een game die terug naar de basis is gegaan en daarmee wel veel van zijn eigenschappen en extra’s heeft verloren. Een uitgebreide lokale multiplayer doormiddel van meerdere instrumenten zoals drums en een basgitaar bijvoorbeeld, of wat te denken van de downloadable content van eerdere games die in dit nieuwe deel niet speelbaar is. 

De trend van plastic instrumenten is niet geheel onterecht vijf jaar geleden ten einde gekomen en hoewel Guitar Hero Live herinnert aan de tijden dat het spelen van een plastic gitaar nog als een ware kunst voelde, weet het spel niet helemaal te ontsnappen aan het gevoel dat het allemaal niet zo relevant meer is als ooit.

Guitar Hero Live is vanaf 20 oktober beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en Wii U.

Dit artikel delen:

Lees meer

Seaman was in ontwikkeling voor 3DS, werd geannuleerd Korte video toont sfeerbeelden Shenmue 3
8

Reacties op: E3 2015: Guitar Hero Live

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ComicsReader

  • 15 juli 2015 11:26
  Zoon van 16 is nog altijd bezig met deze games en heeft laatst nog een gitaar voor de Playstation er bij gehaald. Blijft gewoon lollig zo af en toe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 15 juli 2015 11:34
  Het zou leuk zijn als er ook eens normale popnummers komen ipv al die rocknummers , totaal niet mijn smaak

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 16 juli 2015 11:14
  Daar hadden ze al Band Hero voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shogun1405

  • 15 juli 2015 12:09
  Geen local multiplayer… in dat geval laat ik hem liggen want dat was toch wel het gaafste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Donutje

  • 15 juli 2015 14:39
  Hmm jammer van de multiplayer, dat zorgde toch altijd voor veel hilariteit. Maar ik denk dat ik hem desondanks niet laat liggen. Ben benieuwd naar de nieuwe gitaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 15 juli 2015 14:56
  Me vrouw vind het waanzinnig dus de nieuwe staat in pre order voor der op de Xone, kan ze weer helemaal los gaan ermee, altijd wel leuk als ze mee zingt terwijl ze een hoofdtelefoon op heeft :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 16 juli 2015 11:13
  Vind het wel typisch dat ze het hebben over een game met minimale verbeteringen. En FIFA dan? De verschillende FIFA games op de PS Vita zijn allemaal zelfs helemaal identiek op de teamroosters na dan.

  Dat gezegd vond ik deze games altijd wel heel tof en ik hoop dat er ook een DJ Hero 3 uitkomt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Solowo

  • 16 juli 2015 12:16
  In de trailer hebben ze het toch over head to head en diverse muziek waaronder ook pop? Dus ik denk dat multiplayer en andere muziek dan rock ook gewoon beschikbaar is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.