Preview

E3 2015: Gears of War: Ultimate Edition (hands-on)

Verrassing! Niet zo verrassend

Geschreven door Ron Vorstermans op
Er gingen geruchten. Er zou een ‘Marcus Fenix-collectie’ onthuld worden op E3. Die game blijkt Gears of War: Ultimate Edition te heten, maar is niet echt een collectie. In plaats van alle drie de delen, tilt deze remaster enkel de eerste Gears of War naar de Xbox One. Wel bevat de game vijf chapters en drie multiplayer-maps uit de pc-versie, maar die zitten niet in de bèta.

Sterker nog, de bèta die wij de afgelopen dagen speelden, bevat enkel een karig gedeelte van de multiplayer. Met maar een handjevol aan beschikbare Versus-multiplayermodi en -maps lijkt het er op dat The Coalition (voorheen Black Tusk Studios) nog niet open kaart speelt. Dat wil niet zeggen dat de ontwikkelaar geen hart heeft voor de zaak, of misschien nog wel belangrijker, de community. De eerste Gears of War is volgens velen het beste deel uit de serie, vooral dankzij de multiplayer. Het is geen verrassing dat de remaster de fundering van het eerste deel ongeschonden laat.

Sneller, maar niet anders

Wel is de game opgepoetst met geremasterde Dolby 7.1-audio, nieuwe textures, een nieuw belichtingssysteem en een resolutie van 1080p.  De game oogt mooier, vooral lichter, wat Gears of War-maps als Canals en Gridlock, die ‘vroeger’ erg donker waren, zelfs een beetje wennen maakt. Dat de game lichter oogt en dankzij de geüpdatete textures iets beter met deze tijd meekan, betekent niet dat de game kleurrijk(er) is geworden. Grijstinten domineren nog altijd het hopeloze kleurenpalet. Overdonderd mooi is de game in de bèta evenmin. Tijdens het spelen reikt het sentiment  bij ons niet verder dan ‘ziet er aardig uit’.

De framerate is de meest in het oog springende vernieuwing: met zestig frames per seconde speelt de game een stuk vloeiender dan we ‘m herinneren – logisch ook, want op de Xbox 360 draaide de game op dertig frames per seconde. Veel invloed op de algehele feel of op je speelstijl heeft die verbeterde framerate niet. Gears of War is geen shooter die teert op handelingssnelheid - althans, niet zoals Call of Duty of andere multiplayershooters uit het portfolio van Epic. De hogere framerate is vooral vriendelijker om naar te kijken.

Dat betekent niet dat de game geen hectische momenten kent waarop je vingervlugheid de doorslag geeft. De Gnasher-shotgun speelt ook in deze Ultimate Edition de hoofdrol. Veel confrontaties op het slagveld worden al duikelend om elkaar heen in shotgun-duels uitgevochten - iets wat Epic destijds mogelijk frustreerde, gezien de ontwikkelaar de kracht van de shotguns in de multiplayermodi van Gears of War 2 en 3 iets terugschroefde.

Minimalisme

Vergeleken met zijn opvolgers maakt het karige wapenarsenaal Gears of War een simpelere game, maar dat betekent niet dat er geen ruimte was – en is – voor langeafstandswapens. In de bèta treffen we onszelf continu geduldig in cover achter een muurtje met onze Lancer-assault rifle tegen de borst gedrukt, bijvoorbeeld om een gaatje in de aanvalslinie te spotten of omdat we simpelweg niet dichtbij genoeg kunt komen. Daaruit blijkt dat het minimalisme (lees: de standaardcombinatie van de Gnasher en de Lancer) van de eerste Gears of War is behouden.

En dat is maar goed ook, want dat minimalisme maakte het eerste deel zo’n goede competitieve shooter. Het is dan ook heerlijk om weer eens een ‘simpele’ teamshooter als de eerste Gears of War te spelen. Vier tegen vier, geen killstreaks, geen gekke upgrades. Ja, de game kent camo’s voor je guns en ja, je gaat in level omhoog naarmate je vaker speelt, maar al die zaken hebben geen invloed op die gebalanceerde competitieve gameplay.

TL;DR

Lang verhaal kort: de multiplayerbèta doet in veel facetten denken aan de eerste Gears of War. De Ultimate Edition bevat echter meer dan dat er in de bèta zit, zoals betere coöp-mogelijkheden en nieuwe animaties en tussenfilmpjes, maar dat zijn nieuwigheden die enkel worden beloofd; ze worden niet voorgeschoteld in deze bèta. Dat weerhoudt ons er op dit moment nog van om een vergelijking met bijvoorbeeld Halo: Combat Evolved Anniversary te trekken.

Maar misschien is dat te cynisch ingestoken. Zonder het kritische oog te laten hangen, kunnen we ook stellen dat The Coalition vooralsnog enkel toevoegingen doet die aansluiten bij de invalshoek van de multiplayer van het eerste deel. Nieuwe modi als Team Deathmatch en King of the Hill, respectievelijk overgeheveld van Gears of War 3 en Gears of War 2, zijn veilige maar logische toevoegingen, die goed uit de verf komen in de flow en feel van het eerste deel.

In die zin is de bèta van Ultimate Edition niet bijster indrukwekkend, maar wekt ze wel de indruk dat de juiste ontwikkelaar aan het roer van de serie staat. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Win een Heroes of the Storm Starter Pack Gears of War Ultimate Edition-gameplay getoond
4

Reacties op: E3 2015: Gears of War: Ultimate Edition (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • zuipbeschuit

  • 19 juni 2015 11:27
  Het duistere sfeertje maakte alles juist goed, jammer dat het lichter is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • vladimirr

  • 19 juni 2015 11:33
  weten jullie toevallig iets over de prijs?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Aldodilly

  • 19 juni 2015 11:39
  Veertig dollar, dus ga maar uit van veertig euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 19 juni 2015 11:38
  Heb toen enorm genoten van Gears of War op de 360 en vond het een game die ik ook in me collectie wilde blijven houden en nu dat deze remaster eraan komt besloten om hem toch te bestellen, ik hoop dat de overige delen ook komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.