Terwijl de fans van Duke Nukem al jaren zitten te wachten tot DNF in de schappen verschijnt, zijn Sunstorm Interactive & 3D Realms Entertainment druk bezig geweest met een game waarin Duke terugkeert naar zijn roots: het platformgenre.

Je leest het goed, Duke Nukem Manhattan Project (DNMP) is weer een echte platformgame, een genre waarin het de laatste jaren heel stil is geweest. Duke mag weer heel wat platformpje bespringen, schakelaartjes

omzetten en sleutels vinden.

Aan het verhaal hebben ze geen script-writer verspeeld, het is simpel en duidelijk. Het verhaal speelt zich af in New York, de evil Mech Morphix is bezig de stad te muteren met behulp smerig groen spel wat Gluon Liquid Omega Phased Plasma (GLOPP) heet. Als de test in New York slaagt is hij van plan de wereld over te nemen met behulp van GLOPP. Duke Nukem is het hier natuurlijk niet mee eens en gaat de strijd aan met Mech Morphix in een poging de wereld (en babes) te redden.

DNMP is een 2.5D platform game. Het spel speelt als een klassieke platformgame, je doorloopt een level van links naar rechts, echter met een paar aanpassingen. Om te beginnen kom je regelmatig langs een deur of een steegje waar je naar toe kunt lopen. De Duke loopt dan naar een ander deel van een level, waar ook de nodige Pigs klaarstaan of schakelaars omgezet moeten worden. Als je dit hebt gedaan kun je weer teruglopen en je weg vervolgen. Omdat het spel met een 3D engine is gemaakt kan je soms ook bochtjes omlopen. Dit gebeurt geheel automatisch, het spel dwingt je gewoon mee te lopen.