Een paar jaar geleden was de serie het hipste in de Nederlandse popcultuur: Dragonball Z. De Japanse serie over Goku, Gohan en alle andere personages werd elke keer weer door duizenden mensen bekeken. Ondanks dat de animatieserie duidelijk over zijn toppunt heen is, blijven er maar games uitkomen die zich in het Dragonball universum afspelen. Zo komt binnenkort Dragonball Z: Budokai Tenkaichi 2 uit op de Nintendo Wii. Wij speelden een previewversie van het spel. Gaat deze game ons wegblazen als een net afgevuurde ‘kamehameha’? In de loop der jaren zijn er al veel Dragonball Z games uitgekomen, waarvan het grootste deel bestond uit vechtgames. Ook Budokai Tenkaichi 2 is in zekere zin weer zo’n vertrouwde fighting game waarin je de vijand alle hoeken van de virtuele arena kunt laten zien. Het spel is echter verschillend in één groot opzicht: je hebt alle ruimte om te gaan en staan waar je wilt. In eigenlijk alle games van deze soort staan de personages altijd met hun neus naar elkaar toe. Jouw kick-ass held kijkt de andere kick-ass held recht in zijn ogen. Bij Budokai Tenkaichi is dit echter heel anders. Wanneer jij besluit om even naar een andere plaats in de arena te gaan, is dat geen enkel probleem: je draait je om en rent gewoon weg. De vrijheid die dit biedt is enorm groot, vooral omdat je in drie richtingen kunt bewegen. Je kunt niet alleen naar links, rechts, voor en achter, maar ook naar boven en beneden. Wie de serie gezien heeft, weet dat de personages kunnen vliegen alsof ze Red Bull gedronken hebben, en dit kan dan ook in de game. In de lucht zullen de personages andere moves uitvoeren dan op de grond, wat natuurlijk een extra dimensie geeft aan het spel.

Budokai Tenkaichi 2 is, op zijn zachtst gezegd, een zeer uitgebreide game. De singleplayer in het spel omvat alle 17 verhaallijnen die in de serie aan bod kwamen. Dat betekent ook dat alle personages die op tv te zien waren aanwezig zullen zijn in het spel. In totaal zullen er meer dan 130 verschillende personages in het spel aanwezig zijn, waaronder natuurlijk Goku, Gohan, Krillin, Piccolo en Vegeta. Afhankelijk van de verhaallijn die aan bod komt, wordt het personage waarmee je speelt gekozen. Wie de tekenfilmserie al eens bekeken heeft, weet dat alle personages uitblinken in het uitvoeren van special moves. We hebben het hier over solar flare’s, destructo discs en natuurlijk de wereldberoemde Kamehameha. Zo ongeveer alle bewegingen die de personages op tv tevoorschijn toveren, zullen in de game aanwezig zijn. De standaard aanvallen als slaan en schoppen zullen gewoon met behulp van de knoppen op de Nunchuck en Wii-mote gebeuren, maar voor de special moves zal er toch wat meer moeite gedaan moeten worden.

Eerst moet het personage opgeladen worden, daarna zal met behulp van specifieke bewegingen een speciale aanval kunnen worden uitgevoerd. Voor een ‘kamehameha’ zal, nadat Goku opgeladen is, de Wii-mote eerst naar achter en dan naar voren geduwd moeten worden. De fans zullen die herkennen als precies de beweging die Goku ook maakt wanneer hij deze aanval doet. Elk personage heeft zo zijn eigen aanvallen die hij kan uitvoeren, en door meer verschillende bewegingen aan elkaar te koppelen zijn betere en destructievere aanvallen mogelijk. Zo kan, met een beetje training, de befaamde spirit bomb uitgevoerd worden. Zodra de move goed uitgevoerd is, zal in een tussenfilmpje te zien zijn hoe Goku een gigantische bom op de desbetreffende planeet gooit. Je vijand kan het daarna wel shaken.

Een belangrijk aspect van elke fighting game is de multiplayer. Niets is zo bevredigend als het vernederen van een vriend in je eigen huiskamer. Natuurlijk heeft ook Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 een zeer uitgebreide multiplayermodus. Er zijn een paar verschillende soorten, waaronder Tag Team, één-tegen-één en gewoon Team Battle. Bij deze multiplayergevechten kan gekozen worden uit alle personages die in de singleplayer vrij zijn gespeeld. Ook kunnen deze personages, zowel in de multiplayer als in de singleplayer, uitgerust worden met items. Deze voorwerpen zorgen ervoor dat je de personages kan upgraden, zodat ze bijvoorbeeld sterker zijn of dat ze sneller opladen om hun special moves uit te voeren.  Budokai Tenkaichi 2 is grafisch nogal apart. Het spel is cel-shaded, wat ervoor zorgt dat alles er precies zo uitziet als in de tekenfilmserie. Het geheel lijkt dus echt op een interactieve tekenfilm. Dit interactief kan op meerdere manieren opgevat worden. Zo zijn niet alleen de personages te beïnvloeden, maar ook de omgevingen. Grote rotsen waar jij je vijand doorheen kan meppen, bomen die omvallen zodra je ze raakt met een special move en ijsblokken die afbrokkelen. Verwacht geen enorm interactieve levels, maar de elementen die toegevoegd zijn, lijken precies goed te zijn. Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 lijkt een zeer degelijke Wii game te worden, waarbij vooral de uitgebreidheid van het spel een groot pluspunt wordt. Ook door de toevoeging van alle verhaallijnen lijkt dit een must te worden voor de fans. De grootste vernieuwing is echter de besturing, die op het moment dat wij het spel speelden zeer goed en vernieuwend aanvoelde. Dragonball Z Budokai Tenkaichi 2 lijkt eindelijk eens meer dan alleen een partygame voor de Wii te worden.