Ongetwijfeld het meest belangrijke element in deze nieuwe DJ Hero is de verse tracklist. Qua populariteit zit dat alvast goed – volgens de ontwikkelaar in ieder geval. Haalden alle hits uit het origineel nog 350 miljoen Youtube-hits. De nummers uit het vervolg staan momenteel al rond de 1.2 miljard hits. Onder de nieuwelingen vinden we – hoe kan het ook anders – popsensatie Lady Gaga, Kanye West en Metallica, evenals Dr. Dre en een speelbare DeadMau5. 85 artiesten in totaal zullen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 70 mashups die, zo verwachten we in ieder geval van de huis-DJ’s van FreeStyleGames, het gedenkwaardig kloppende hart van de game moeten worden.

Maar zoals gezegd is het toevoegen van nieuwe mashups alleen niet voldoende om een vervolg te kunnen verantwoorden. Daar was de basis van één simpelweg niet solide genoeg voor. De grote verandering zit ‘m dit keer in de mogelijkheden tot samenspel. Dit keer kunnen twee draaitafels en een microfoon aangesloten worden. Ook dat laatste ‘instrument’ wordt dit keer volledig ondersteund, met on-screen teksten en een apart scoreverloop. Ook niet onbelangrijk: DJ Hero 2 ondersteunt drop-in drop-out coöperatief, dat je het even weet.

Een ander nieuw element aan DJ Hero 2 is het freestyle mixen van nummers. Natuurlijk, vorige keer mochten we ook zelf wel eens aan de effectenknop draaien of een paar samples door de mix heen gooien, maar toen was dat puur voor de lol in plaats van dat het ook nut had. Dit keer zullen de mashups verschillende stukken track bevatten waarin je zelfs compleet freestyle aan de gang kunt gaan om nog veel meer creatieve invloed uit te oefenen. Bovendien wordt dit nieuwe foefje naar een nog veel belangrijker niveau getild in misschien wel de meest indrukwekkende nieuwe multiplayer modus: DJ Battle.

DJ Battle

In DJ Battle krijgt een speler de kans om tijdens een mashup zelf zijn eigen freestyle te creëren. Als dat stuk eenmaal gespeeld is, krijgt de tegenstander het freestyle-stuk op zijn vinyl bordje, waarna hij dit feilloos moet spelen én stukken toe mag voegen. Het laat zich raden wat voor doldwaze combinaties dit oplevert in muzikale gevechten tussen de betere virtuele DJ’s. Overigens zien de andere multiplayer modi er ook behoorlijk interessant uit. Zo is er Accumulator, waarbij je zelf bepaalt wanneer je jouw punten op de bank zet of juist bewaart voor gigantische combo’s. Of checkpoint-matches, waarin je verschillende checkpoints kunt winnen door beter te scoren op die stukken dan je tegenstander.

Het ziet er naar uit dat DJ Hero 2 precies gaat doen wat we van de game verwacht hadden. Er is een hele sloot nieuwe mashups met grote namen, op het gebied van multiplayer is zichtbaar goed werk verricht en de nieuwe freestyle-optie is iets waar fans eigenlijk al sinds dag 1 om schreeuwden. Tel daarbij op dat FreeStyleGames een meer verfijnde controller belooft (lees: stroevere crossfader en draaiplaat) en die koptelefoon die we ondertussen aan de wilgen hadden gehangen, hebben wij er ondertussen al snel weer uitgehaald!

Al het nieuws live vanuit 

Los Angeles: Gamer.nl/E3