Preview
mario kart live

Dit kun je verwachten van Mario Kart Live: Home Circuit

Paddenstoelen en bananen in je woonkamer

Geschreven door Lucas May op
Er wordt nog volop Mario Kart gespeeld op de Switch dankzij de Deluxe-uitgave van Mario Kart 8. Toch werd laatst Mario Kart Live: Home Circuit aangekondigd. Verwacht geen traditionele Mario Kart-game, want het gaat om karts die in real life door je huis racen, in combinatie met augmented reality. Wij woonden een uitgebreide Zoom-presentatie van Nintendo bij en kregen genoeg details te zien.

De trailer uit de Mario Direct vertelde ons al de belangrijkste karakteristieken van Mario Kart Live: je bestuurt echte karts die zijn voorzien van een camera om beeld naar jouw Switch te zenden. Door middel van augmented reality worden Piranha-planten, itemblokken, rode schilden en alle Mario Kart-chaos toegevoegd op de Switch. Het resultaat is dat je daadwerkelijk Mario Kart aan het spelen bent in je eigen huis.

mario kart live

Je eigen circuit maken

Er wordt aangeraden dat je 3 bij 3,5 meter aan oppervlakte beschikbaar hebt voor je banen. Dit klinkt als erg veel, maar je hoeft niet zoals bij virtual reality een compleet open gebied te benutten. De kleine karts kunnen waarschijnlijk onder de meeste stoelen en tafels heen rijden, waardoor het al iets makkelijker wordt om een baan te maken. Door de bijgeleverde kartonnen poortjes uit te klappen kun je een ruw begin van je circuit maken.

Het linken van de karts gaat simpelweg door een QR-code op het Switch-scherm te scannen met de camera van de kart. Vervolgens zie je in de game dat Lakitu verf over je wielen gooit en mag je het circuit vormen, waarna je door de eerder geplaatste poortjes moet rijden. In principe kun je tijdens het racen alle bochten afsnijden, zolang je de poortjes maar haalt. Wil je dit voorkomen? Zet dan echte obstakels in je kamer om valsspelers geen kans te geven!

De manier waarop augmented reality wordt toegepast lijkt uiterst soepel, maar het is nog maar de vraag hoe dit in de praktijk werkt.

Bekende modi keren terug

Na een mooi rondje te hebben gereden is de baan klaar voor gebruik en is het mogelijk om verschillende klassieke Mario Kart-modi te selecteren. Er kan gekozen worden voor Grand Prix, Custom Race, Time Trial of Local Multiplayer. In feite rijd je in al deze modi over dezelfde baan, die je bij elke speelsessie overigens weer opnieuw moet vastleggen. Er zijn een aantal slimme manieren bedacht om toch variatie in de races te krijgen door het thema van een level aan te passen en obstakels op de baan te veranderen. Zo is er een thema waarin het regent, wat ervoor zorgt dat er paddenstoelen uit de grond groeien waarmee je kunt boosten. Verder zijn bekende Mario-thema’s aanwezig, zoals ijs, lava en zelfs een Rainbow Road-thema.

Ook worden races knap lastig gemaakt door bekende en nieuwe gevaren zoals fire bars, Magikoopa (die je scherm tijdelijk spiegelt) en Thwomps. In de Grand Prix-modus race je tegen Boswer Jr. en de Koopalings en wordt door Nintendo bepaald welke obstakels en thema’s je tegenkomt. Bij een custom race kun je dit zelf allemaal aanpassen en bij een Time Trial race je vanzelfsprekend tegen de klok. Zoals bij de meeste Mario Kart-games bevat de game ook een Mirror Mode, wat het hele beeld spiegelt voor een extra uitdaging.

De snelheid van je kart wordt vanzelfsprekend bepaald door het aantal cc dat je instelt. Je hebt weer de keuze uit 50cc, 100cc, 150cc of 200cc, wat ook een behoorlijk impact heeft op de snelheid van het echte karretje dat door je woonkamer scheurt.

mario kart live

Knappe augmented reality

De gehele presentatie van de race-actie op het scherm ziet er aantrekkelijker uit dan we in eerste instantie hadden verwacht. De animaties van Mario en Luigi zien er goed uit, alle visuele effecten zijn aanwezig en de verschillende thema’s doen veel om het beeld van jouw woonkamer fris te houden. De manier waarop augmented reality wordt toegepast lijkt uiterst soepel, maar het is nog maar de vraag hoe dit in de praktijk werkt. Wellicht is de ar-magie minder succesvol met bijvoorbeeld slechte belichting of een rommelige kamer. De video’s die we te zien kregen, maakten echter indruk.

Het lijkt niet mogelijk om een ander personage dan Mario of Luigi te besturen, wat afhankelijk is van de fysieke kart die je hebt. Het is gek om in een Mario Kart niet als Yoshi, Peach of Toad te kunnen spelen, maar het zou ook een beetje verwarrend zijn om Toad op je scherm te zien terwijl Mario of Luigi in de echte kart zit. Wel bevat de game cosmetische aanpassingen in de vorm van andere wagens, outfits en claxons. Zo kun je bijvoorbeeld de overalls uit Mario Maker dragen en een toepasselijke bulldozer besturen.

mario kart live

Multiplayer en bekende muziek

De multiplayer is van levensbelang in een Mario Kart-game, maar bij deze spin-off is dat toch een ander verhaal. Er worden in totaal vier karts ondersteund voor multiplayer, maar dan moet iedereen natuurlijk wel een kart en een Switch hebben, wat erg prijzig wordt met een prijskaartje van 120 euro per kart. De andere optie is om Time Trials te rijden en om de beste tijd neer te zetten. Online multiplayer is niet aanwezig, maar dat is ook niet erg logisch voor een game die draait om fysieke wagentjes in je eigen woonkamer.

Opvallend is dat er bestaande muziek wordt gebruikt voor de races. We hoorden bijvoorbeeld al het nummer van Baby Park uit Mario Kart 8, wat onze hartslag gelijk een boost gaf. Hopelijk zit Mario Kart Live vol met muziek uit de gehele serie, helemaal tot aan Super Mario Kart voor de SNES. In de presentatie konden wij echter alleen muziek uit Mario Kart 8 (Deluxe) herkennen.

Mario Kart Live: Home Circuit wordt dus geen traditionele Mario Kart. Het lijkt eerder een vernuftige, maar prijzige gadget te worden dat een goed uitgewerkt Mario Kart-thema heeft. De technologie lijkt goed in elkaar te zitten en zorgt hopelijk voor een soepele ervaring, hoewel we het nog niet zelf hebben kunnen testen. Nintendo zegt dat de batterij ongeveer 90 minuten meegaat bij gebruik op 150cc, wat best redelijk klinkt. Het is even wennen dat iedereen eigen banen moet maken, maar met een beetje creativiteit komen daar hopelijk de wildste circuits uit. Wij hebben al zin om een baan te maken met verschillende niveaus, schansen en rondslingerende sokken, want dat lijkt de beste manier om de levensduur, dynamiek en moeilijkheidsgraad van Mario Kart Live: Home Circuit te verhogen.

Mario Kart Live: Home Circuit is vanaf 16 oktober beschikbaar voor Nintendo Switch. Er komt een versie met Mario in een kart en een versie met Luigi in een kart uit.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hyper Scape wordt herzien om volle potentie te bereiken De eerste wereld van Crash Bandicoot 4: It's About Time
1

Reacties op: Dit kun je verwachten van Mario Kart Live: Home Circuit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    waterisfuture

    • 3 oktober 2020 08:01
    Iemand wat info of je na het aanschaffen van bijvoorbeeld de Mario versie vervolgens los een Luigi kart of bouw tools kan aanschaffen?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.