Preview
Dishonored 2

Dishonored 2

Twee hoofdpersonages en een dubbel gevoel

Geschreven door Sam Beesems op

Wie dacht dat het gedaan was met de avonturen van Corvo na de eerste Dishonored-game komt bedrogen uit. Dat is echter geen nare gedachte, want de unieke stijl en solide gameplay van het eerste deel smaken absoluut naar meer. De man achter het masker keert terug voor een tweede deel, maar is ditmaal niet alleen…

Hoewel het eerste deel in de Dishonored-reeks meerdere eindes kende, is er voor gekozen om de meest rooskleurige afloop aan te houden als basis voor het tweede deel. Na de moord op keizerin Kaldwin en het verijdelen van meerdere couppogingen is hoofdpersonage Corvo er wel even klaar mee. Zijn laatste daad in het eerste deel is het aan de macht brengen van de piepjonge troonopvolgster Emily Kaldwin (die waarschijnlijk ook zijn dochter is), waarna hij met vervroegd pensioen gaat. Na vele jaren en een gelukkig leven legt Corvo op hoge leeftijd het loodje en wordt hij naast de vermoorde keizerin begraven. Eind goed al goed, toch?

Dishonored 2

Helaas lenen deze gesloten eindes zich niet voor een vervolg op een van de meest succesvolle games uit 2012, dus heeft ontwikkelaar Arkane Studios besloten het een en ander te wijzigen. Vijftien jaar na de gebeurtenissen van de eerste Dishonored-game wordt de draad opgepakt en komen we Corvo weer tegen. Ditmaal is niet het zwaar geïndustrialiseerde en door de pest geplaagde Dunwall het toneel, maar worden we getrakteerd op het prachtige Karnaca. Deze plaats oogt als het perfecte huwelijk tussen steampunk en een Mediterraanse vestingstad en is daarmee zo’n beetje het tegenovergestelde van Dunwall. Het straatbeeld is sinds het eerste deel ook flink verbeterd, aangezien de ratten- en pestplaag die het keizerrijk vijftien jaar geleden teisterde enkel nog een nare herinnering is.

Karnaca is niet alleen prachtig, maar toevallig ook de geboorteplaats van hoofdpersonage Corvo Attano zelf. Na vijftien jaar lang geschitterd te hebben door afwezigheid keert de gemaskerde vriend van het oude keizerrijk terug. De aanleiding? Emily Kaldwin is afgezet door een bovennatuurlijke macht die het gehele keizerrijk wil onderwerpen. Ondanks dat dit het tweede deel is waar een Kaldwin de troon kwijtraakt, is Dishonored 2 geen simpele kloon van zijn voorganger. Naast Corvo is het ditmaal ook mogelijk om met de inmiddels volwassen ex-keizerin Emily Kaldwin te spelen, die een compleet andere speelstijl en blik op Karnaca biedt.

Dishonored 2
Dishonored 2
Dishonored 2

Twee keer zo veel krachten

Corvo’s terugkeer betekent niet dat we exact hetzelfde personage terugzien waar we in Dunwall afscheid van namen. Corvo’s krachten en vaardigheden zijn behouden, maar vormen nu de basis voor een skill tree. Al deze vaardigheden zijn gedurende het spel naar eigen keuze uit te breiden. Zo kan de kracht om mensen of dieren te besturen uitgebouwd worden om ook de doden over te nemen. Handig als je net het gezicht van die éne bewaker nodig had om een kamer binnen te komen, maar iets te enthousiast was met je kruisboog. Elk van Corvo’s ‘oude’ vaardigheden heeft ook een poetsbeurt ondergaan, waardoor ze nog indrukwekkender geworden zijn. Ondanks dat de voormalig adviseur van de keizerin inmiddels weer wat jaartjes ouder is, lijkt hij dus niet minder krachtig.

De grootste verandering is echter niet het neerstrijken in Karnaca of Corvo’s nieuwe skill tree. Emily Kaldwin is namelijk niet van plan om aan de zijlijn te gaan zitten terwijl haar keizerrijk ten gronde wordt gericht. Dat betekent dat de bovennatuurlijke mouwen opgestroopt moeten worden. De gemaskerde held uit het eerst deel blijkt namelijk niet de enige met bijzondere krachten. Emily heeft net als Corvo haar krachten van de mysterieuze ‘Outsider’. Zo kunnen ze beide grote afstanden in een oogwenk overbruggen en is het besturen van of hypnotiseren van dieren en mensen onderdeel van het standaard krachtenpakket. Emily kent echter wel een paar vaardigheden die een compleet andere gameplay opleveren.

Dishonored 2

Zo kan ze door middel van de kracht ‘Shadow Walk’ zichzelf veranderen in een rookwolk met klauwen, waarmee ze ongezien door een level kan bewegen. Ook Emily’s krachten zijn te upgraden door middel van een skill tree, waardoor ‘Shadow Walk’ ook gebruikt kan worden om muren te beklimmen. Naast het betere sluipwerk heeft dit nieuwe personage ook een neusje voor multi-kills. ‘Domino’ is een veelzeggende naam voor een kracht die je in staat stelt het welzijn van een mens of dier aan dat van anderen te verbinden. Zodra je met deze kracht enkele bewakers aan elkaar gekoppeld hebt ondergaan ze allemaal hetzelfde lot. Onthoofd je een van deze bewakers, dan vliegen er spontaan een aantal extra hoofden door de lucht. Ontwikkelaar Arkane belooft dat al deze krachten op inventieve en vooral vermakelijke wijze met elkaar te combineren zijn, zodat je in elk level kunt experimenteren.

Dubbel gevoel

Dishonored 2 brengt met een nieuwe setting en een nieuw personage een hoop verfrissing. Toch is het nog te vroeg om te juichen. De eerste Dishonored-game had met de stad Dunwall een sterke troef in handen: sfeer. Van de vliegende schepen waarmee op walvissen gejaagd werd, tot de strakke klassenscheiding en de altijd aanwezige rattenplaag: de wereld van Dishonored was bijna net zo belangrijk als het verhaal. Dishonored 2 mag met een andere stad en een extra personage dan genoeg vernieuwing brengen, de focus lijkt hem vooralsnog sterk op het verhaal te liggen. Karnaca is daarmee een ansichtkaart: we zien een schitterend beeld van een schitterende stad, maar er is vooralsnog geen manier om te bepalen hoe het daar nu écht is.

Dishonored 2
Dishonored 2
Dishonored 2

Daarnaast blijkt dat de speler aan het begin van deze game een keuze tussen Emily of Corvo moet maken. Ongeacht je keuze zal je echter exact dezelfde missies voorgeschoteld krijgen. Het enige verschil is terug te vinden in de speelstijl van elk personage en het commentaar dat zij op de wereld om hen heen geven. Medeoprichter van Arkane Studios, Harvey Smith, geeft aan dat ‘het verschil in beide personages een tweede playthrough makkelijk kan verantwoorden.’ Zonder unieke missies of eindes die exclusief aan een van de personages voorbehouden zijn is dat echter nog lastig te geloven. Dat wil overigens niet zeggen dat je deze game dan maar moet overslaan. Want of je nu voor Corvo of Emily kiest, het lijkt er op dat beide personages garant staan voor uren plezier in de bizarre steampunkwereld van Dishonored 2.

Dishonored 2 komt op 11 november uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Konami: 'Missie 51 is niet het einde van Metal Gear Solid 5' 'Omzet eSports gaat meer dan 50 procent groeien dit jaar'
3

Reacties op: Dishonored 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 1 september 2016 17:02
  Heb wel zin in deze game. Wel jammer dat het verhaal van de personages eigenlijk hetzelfde is. Dat je moet kiezen. Afwisseling tussen beide personages had mij ook wel leuk geleken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Slagroomtaart

  • 2 september 2016 01:04
  Ik heb geen dubbel gevoel! Deze game wordt top!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 4 september 2016 23:10
  Vliegende schepen?

  En dat dubbel gevoel stukje lijkt alsof er drama gecreerd moet worden, of er is gewoon geen gedegen onderzoek gedaan. Degene die verantwoordelijk was voor de setting/stijl van Dunwall, Viktor Antonov, werkt ook gewoon aan Dishonored 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.