Crypto is de ultieme bad-ass. Hij komt van een andere planeet, heeft krachten waar anderen alleen maar van kunnen dromen en laat overal waar hij komt een spoor van vernieling achter. Heerlijk! Na de jaren '50 en '60 geteisterd te hebben stapt het buitenaardse ventje in de derde Destroy All Humans! game Destroy All Humans! Path of the Furon de jaren '70 binnen. Discogangers maak je borst maar nat, want destructie pur sang is voor dit derde deel nog beter in vorm.

De derde Destroy All Humans! game is opgesplitst in twee versies. Allereerst is er de current-gen versie genaamd Detroy All Humans! Big Willy Unleashed, waarover de in de laatste alinea's nog wat vertellen. De meest interessante versie is echter Path of the Furon, die uitkomt voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Stel je de grafische kracht van deze twee consoles plus Crypto voor en je kunt al een beetje een voorstelling maken van hetgeen ons te wachten staat.

In Path of the Furon wordt Crypto's ras (de Furon) aangevallen door een mysterieuze vijand. Crypto neemt, laf als hij is, de benen en komt terecht in een Chinese stad. Aldaar wordt hij onder de hoede genomen door een alien Kung Fu master die hem traint in een reeks nieuwe technieken. En die technieken, hoe kan het ook anders, stellen je in staat nog meer verwoesting aan de te richten.

Zo is er de Temporal Fist waarmee je de tijd volledig stil kunt zetten. In de demonstratie die we kregen pakte de ontwikkelaar op dit moment een gigantische bowlingbal die hij met een rotvaart richting een grote menigte schoot. Het leuke van de Temporal Fist is dat je wanneer de tijd stil staat je nog wel gewoon van je telekinese gebruikt kunt maken. Wil je een lantaarnpaal boven een groep mensen hangen, geen probleem. De Temporal Fist versterkt hiermee nog meer het sandbox-principe, dat in Path of the Furon sowieso een flinke boost heeft gekregen.

De oude Chinese Furon Kung Fu master

Een ander nieuw wapen is de Venus Trap. De Venus Trap is een vleesetende plant die je simpelweg ergens in het level kunt planten en die vervolgens alle in de buurt lopende vijanden oppeuzelt. Ook leuk is het creëren van een Black Hole, dat werkelijk alles en iedereen dat niet stevig met de aarde verbonden is opzuigt. Bedenk eens wat voor interessante opties de combinatie van de Black Hole en Temporal Fist met zich meebrengt: eerst creëer je een Black Hole, vervolgens zet je de tijd stil, sleep je iedereen voor het zwarte gat en hoppatee: weg zijn de vijanden!

Vervolgens is ook de Saucer onder handen genomen. De verbeterde Saucer heeft enkele nieuwe wapens, waaronder een zéér indrukwekkende tornado. Je kunt de tornado na afvuring enigszins zelf besturen, wat er tijdens de demonstratie erg tof uitzag. Grafisch is de game sowieso een verademing na de toch ietwat mindere vorige delen. Het water reflecteert mooi, de graphics doen lekker High-Def aan en de mogelijkheden tot vernieling zijn nog groter.

Links: Venus Trap, Rechts: Vernieling!

Zo kun je nu voor het eerst op semi-realistische wijze gebouwen naar de grond halen. Niet meer dat 'in de grond zakken' uit de vorige delen: nee, volwaardige explosies en prima animaties tonen je verwoesting. Bijna alles kan stuk in de game en het ziet er ook nog eens allemaal zeer smakelijk uit.

De korte presentatie van Destroy All Humans! Path of the Furon heeft behoorlijk overtuigd. De graphics hebben de hard nodige oppoetsbeurt gehad en de gameplay is verdiept en nog meer sandbox geworden. Het gaf mij in ieder geval de wens om de controller uit de hand van de ontwikkelaar te grijpen en zelf een beetje aan te gaan klooien in de wereld van Crypto. En dat is na zo weinig van de game gezien te hebben toch een goed teken.

Destroy All Humans! Big Willy Unleashed

Naast een PlayStation 3- en Xbox 360-versie komt er zoals gezegd ook nog een current-gen versie van de derde Destroy All Humans! game uit. We bekeken een presentatie van de Wii-versie, daar waar de game ook op de PlayStation 2 en PlayStation Portable uitkomt. De Wii-versie is een compleet op zichzelf staande game die zich voor Path of the Furon afspeelt. Het strijdtoneel is nog wel de jaren '70 en dit maal is het de fastfoodcultuur die op de hak genomen wordt. Dit vertaalt zich tevens in een nieuw personage in de game: het boegbeeld dat voor het restaurant dat je runt staat, is speelbaar. De gigantische Ronald McDonalds-broer, al lijkt het personage meer op Bob de Bouwer, heeft een laserstraal op z'n hoofd en kan ook boeren en scheten laten om tegenstanders te vermorzelen. Ja, Geer en Goor zouden er los op kunnen gaan. Feit is dat de Wii-versie duidelijk op een ander publiek mikt dan de PS3- en Xbox 360-versie.

Verder is de game volledig met de bewegingsgestuurde Wii-besturing te controleren en zijn er elf wapens in de handen van Crypto te duwen. Ook kent de game meerdere settings, zoals een stad in Azië, een loveboat en een stad in het Mid-Westen van de Verenigde Staten. Hoewel de Wii-versie er geinig uit zag, was het ook niet meer dan dat. Grafisch overtuigt het niet geheel en de onderbroekhumor maken dit meer een game voor je kleine broertje. Het contrast tussen de twee versies is in ieder geval groot. Het grootste lichtpunt voor de Wii-versie is de co-operatieve mode die in de game verwerkt zit.