Twee jaar geleden bracht Novalogic ons een nieuwe Delta Force game in de vorm van Black Hawk Down. Het spel situeerde zich in Somalië en was lichtjes gebaseerd op een incident met een bestaande helikopter van de Verenigde Staten, welke in 1993 daar uit de lucht geschoten werd. Black Hawk Down verscheen toen ter tijd enkel op de PC en Novalogic hoopt nu ook te scoren met een Playstation 2 en Xbox versie van het spel. Wij ontvingen een preview code van de game en bekeken of Novalogic de kunst van het porten een beetje verstaat.

Gamers die van de Playstation 2 en Xbox versie van Black Hawk Down een geheel nieuwe game verwachten, kunnen direct afhaken. Het spel is in grote lijnen een port van diens PC equivalent en kent relatief gezien maar weinig opzienbarende verschillen. Nog steeds treed je als Delta Force team in zanderige steden en oppervlakten op tegen de allerhande Somalies strijdkrachten. Naast de gameplay te voet, kent het spel ook flink wat actie met voertuigen. Af en toe krijg je de mogelijkheid de wapenpositie in een voertuig in te nemen en de vijand al rijdend of vliegen onder schot te nemen. Het grootste deel van de strijd speelt zich echter met beide benen op de grond af.

De manier van spelen is niet geheel tactisch te noemen, maar neigt nog minder naar Rambo-achtige actie, waarbij je in een kamikaze manoeuvre alle tegenstanders aan gort denkt te knallen. In de voertuigen houd je de schietknop meestal ingedrukt, maar eenmaal te voet zul je toch iets voorzichtiger moeten zijn. Delta Force leden zijn namelijk, ondanks hun onverslaanbare imago, niet van staal gemaakt, en leggen na een stuk of vijf rake schoten het loodje. Enige voorzichtigheid is dus geboden.

Het grootste speerpunt van de console versies is echter niet de singleplayer mode, maar de multiplayer ondersteuning. Xbox eigenaren mogen met z'n vijftigen online de strijd aan gaan en dat is een record voor xbox gebruikers. De Playstation 2 bieden de servers zelfs ruimte aan 32 personen wat opzich ook erg netjes is. Daarnaast kan er ook op de console zelf gemultiplayerd worden. Op zowel de Playstation 2 als Xbox kan met vier personen in splitscreen tegen elkaar geknald worden. Pak je de boel liever coöperatief aan, dan kan dit met twee personen in splitscreen. Novalogic prijst verder de voice communication, waarmee in de Playstation 2 versie allerlei commando's gegeven kunnen worden. Op zich een leuke optie, maar het maakt van de game nog geen klassieker.

Over het algemeen speelt Delta Force: Black Hawk Down best aardig. Ten faveure van de console versies kent het spel nu een auto-aim, die het raakvlak van tegenstanders dusdanig vergroot dat je ook met controller een kans van raken hebt. Verder is de gameplay in orde, al moeten we wel zeggen dat het spel ten opzichte van overige games in het genre, weinig vernieuwends of extra's te bieden heeft. Maar hé, wat wil je ook: het originele concept is inmiddels al bijna twee jaar oud en in deze tijd al enigszins voorbij gestreefd door games als Socom II.

Delta Force: Black Hawk Down lijkt een solide console shooter te worden. Het feit dat de game een rechtstreekse port is van de twee jaar oude PC versie, merk je niet heel erg tijdens het spelen. De actie is uitdagend, de graphics opgepoetst en het speelt allemaal prima weg. Het is echter de multiplayer die het spel apart moet maken, en juist deze optie hebben we nog niet kunnen testen. Zodra de servers online komen en we een reviewexemplaar ontvangen, horen jullie meer over Black Hawk Down.