We leven in een wereld waar je bekend kan worden door je dagelijks leven te vertellen in een door beats en drums overweldigend nummer. Het is blijkbaar een goede manier van zaken doen, gezien de vele rappende sterren alleen maar rijker en rijker worden. Tussen de vele rappers heerst ook de nodige frustratie, angst en zelfs haat, en dat is precies wat Def Jam Fight for New York laat zien. Altijd al Snoop Dogg, Ludacris of zelfs Carmen Electra in elkaar willen beuken, dan krijg je daar in deze game mooi de kans voor.

In totaal bevat de game meer dan 40 personages waaruit je kunt kiezen. Naast de vele mannen die de game rijk zijn, kun je ook een drie tal vrouwen kiezen. De al eerder genoemde Carmen Electra kan het opnemen tegen Lil Kim of wellicht zelfs Missy Elliot. Wie de winnaar is in een echte cat fight mag duidelijk zijn, maar op een spelcomputer kan je naar alle hartelust je frustraties kwijt door gebruik te maken van verscheidene voorwerpen, het publiek en nog meer interactieve fratsen.

Elk personage kan compleet worden uitgedost in de verschillende kledingmerken die de rapwereld rijk is. Denk bijvoorbeeld aan kleding van Phat Farm en dergelijke. Meer dan 3000 voorwerpen, waaronder hoedjes, petjes, sjaaltjes, schoenen, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen en noem het maar op geven je personage het nodige aanzien bij het publiek en kunnen door het hoge 'Bling Bling' gehalte je tegenstander verblinden. Met vijf verschillende manieren van vechten, waaronder worstelen en kickboxen, kan jij je tegenstander het leven flink zuur maken. Met slaan, schoppen, gooien, vastpakken en ogen uitsteken richt je de meeste schade aan. Bitchslap ze door de ring, knal ze met hun harses tegen palen, hekken en obstakels, of gooi ze in het publiek dat ze of wel vast houdt of resoluut weer terug in de ring gooit.

Het publiek dient ook nog voor het geven van wapens. Gedurende je gevecht zal het publiek de nodige voorwerpen uitdelen. Bezems, messen, knuppels, flessen en zelfs stoelen worden je aangereikt en vinden met een beetje geluk het lichaam van je tegenstander. Heb je je tegenstander veel schade aangedaan en is je rage bar helemaal gevuld, dan kan je in de Blazin mode de schade die je uitdeelt verhogen en gebruik maken van je Super special, ofwel “Finishin”, move. Deze move, bestaande uit een serie aan elkaar gelinkte specials, doet extra veel damage en is op z'n zachtst gezegd “nogal bruut”. Het is niet zozeer dat je tegenstander uit elkaar spat en liters bloed op je scherm spuit, maar ga er maar van uit dat de ballen van je tegenstander het flink te verduren krijgen, en dan doel ik niet op voetballen, hoewel het gezien de moves daar wel vaag op begint te lijken.

Dat het leven van een rapper niet over rozen gaat, is iets dat wel blijkt uit Def Jam Fight for New York. De game staat overigens los van Def Jam Vendetta en is vooral bruter en agressiever dan zijn deze voorganger. Ook is er veel meer mogelijk op het gebied van moves en specials. Al dit samen met een compleet nieuwe engine, welke de personages ongekend gedetailleerd uit de verf doet komen, maakt Def Jam Fight for New York een titel om naar uit te kijken als je van de nodige Bling Bling, brute gevechten en meppende rappers houdt. De game zal in de herfst van 2004 te verkrijgen zijn voor alle consoles en wordt uitgegeven door Electronic Arts.

Je kunt voor een trailer van de game even langs surfen op de Def Jam site welke je hier kunt vinden.