Vergeleken met het origineel ziet de wereld in Dead Rising 2 er heel anders uit. Het zombievirus heeft zich inmiddels verspreid over een groot deel van Amerika. Dit deel speelt zich af in de gokstad Fortune City, een stad vergelijkbaar met Las Vegas. Hier is het zombievirus pas net uitgebroken en het hoofdpersonage, voormalig nationaal kampioen motorcross Chuck Greene, bevindt zich midden in deze ellende tijdens de zoektocht naar zijn dochter.

Oost ontmoet West

Waar het eerste deel nog in Japan werd ontwikkeld, komt Dead Rising 2 bijna volledig uit westerse handen. Producer Keiji Inafune heeft aangegeven dat het niet altijd een goed idee is om een westers georiënteerde game in het Verre Oosten te maken. Niet alles kwam goed uit de verf, omdat het volledig Japanse ontwikkelteam zich niet goed genoeg in ons westerlingen kon verplaatsen. Nu wordt de game in Canada ontwikkeld door Blue Castle Games. Wel blijft Inafune als producer nauw betrokken bij het project om zo ook de oosterse belangen te behartigen.

Je merkt direct de westerse invloed in het spel door het beter uitgewerkte shooterelement van de game. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om in te zoomen, zoals je gewend bent uit third-person shooters. Ook kun je door de toevoeging van een crosshair preciezer richten. Hierdoor krijgt het schietelement meer diepgang en kun je meer vertrouwen op je schietkunsten wanneer de zombies je in de problemen brengen.

Problemen met hoofdletter P

Het lijkt overigens onvermijdelijk dat je in de problemen terechtkomt. In het vorige deel waggelden maximaal achthonderd zombies tegelijk het scherm. Nu is het zelfs mogelijk dat je plotseling zesduizend hongerige ondoden voor je hebt staan. Gelukkig kun je weer flink van je afslaan met ongeveer alles wat in de omgeving te vinden is. Kassa's, roulettetafels, rolstoelen; niets is meer veilig als het niet stevig aan de grond zit vastgenageld.

Hierbij is de kenmerkende humor weer aanwezig. Bizarre wapens maken het weer een genot om als een dolleman rond te rennen en zombies te slachten. Denk hierbij aan een elandgewei om op je hoofd te zetten of een peddel van een kano met aan weerskanten een kettingzaag. Ook kun je weer verkleedfeesten 'organiseren' voor jou en je ondode vrienden door ze op te tutten met verschillende hoofddeksels.

Terror is Reality

Nieuw in de serie is de mogelijkheid om het online tegen andere mensen op te nemen in een spelshow. In deze show, genaamd Terror is Reality, worden vier menselijke spelers tegenover elkaar gezet in vier verschillende minigames. Zo is er een minigame waarbij je rond rolt in een grote metalen bal en zoveel mogelijk zombies moet zien te pletten, terwijl je ook nog eens je menselijke tegenstanders moet dwarsbomen. De finaleronde bestaat uit de minigame waarin iedereen een motor met kettingzagen aan het stuur onder de kont geschoven krijgt om zombiesushi te maken.

Het is wel te hopen dat de minpunten die aan het origineel plakten, aangepakt worden in dit deel. Zo waren de savemogelijkheden slecht, kenden de missies een te hoge tijdsdruk en waren letters onleesbaar op bepaalde televisies. Hierover is nu nog niet veel bekend. Hoe dan ook zul je in Dead Rising 2 met veel plezier een grote hoeveelheid zombies om kunnen brengen in een roze jurk op jacht naar roem, glorie en veel zombiescalpen.