Wat krijg je als je een MMORPG kruist met een 3D action-adventure game? Juist, Dungeons and Dragons Online: Stormreach. Deze MMORPG, die de gemiddelde speler van de gelijknamige bordspellen of Pen and Paper RPG's bijna een hartverzakking zal bezorgen, plaatst spelers in de schoenen van een zelfgemaakt personage. Dit personage gaat op zoek naar fame and fortune op het continent Xen'drik van de wereld Ebberon. Centraal in het verhaal en het continent ligt de stad waaraan de game de subtitel heeft verkregen: Stormreach. We brachten een bezoekje aan deze levendige stad vol dwergen, elfen en andere fantasy personages. Wat we daar tegenkwamen? Je leest het hier.

Wat een bepaalde MMORPG populairder maakt dan andere games in het genre is vaak moeilijk te zeggen. Ligt het aan de hoeveelheid gamecontent, is het de interactie met de wereld, of spelen mensen het omdat er een bepaalde naam aan hangt? Er is niet echt een vinger op te leggen. Eén ding is zeker en dat is dat Dungeons & Dragons: Stormreach bij mensen die de andere D&D games kennen en spelen, een streepje voor zal hebben. Het centrale verhaal van Stormreach is geschreven door Keith Baker van Wizards of the Coast die al vele andere “campaigns” op zijn naam heeft staan. In dit verhaal zal jij als personage mede centraal staat. Alleen wat voor een personage dat is, is natuurlijk aan jezelf.

Het aanmaken van je personage in Dungeons and Dragons Online: Stormreach (wat we voor het gemak maar even afkorten naar DDO) bevat enkele leuke aanpassingen ten opzichte van andere MMORPG's. Hoewel de aanpassingsmogelijkheden misschien niet zo uitgebreid zijn als in City of Villains, kun je je personage zo aanpassen dat het een uniek uiterlijk in de wereld heeft. De keuze bij het maken van je personage ligt met nadruk op de verschillende rassen waaruit je kunt kiezen. Niet elk ras kan bijvoorbeeld armor aan en sommige rassen zijn gewoon beter uitgerust om een bijl te dragen dan een andere. De keuze is echter geheel aan jou, dus als jij een Barbarian Halfling wilt aanmaken, moet je dat vooral doen.

De verschillende rassen in DDO bestaan uit Humans, Dwarfs, Elves, Halflings en de machine-achtige Warforged. Deze laatste zijn overblijfselen uit de vorige oorlog die op Ebberon heeft gewoed en zijn gemaakt van het metaal Adamantine wat bijna niet kapot te krijgen is. Opvallend genoeg heeft Turbine gekozen voor een aantal rassen die verbazingwekkend veel menselijke trekjes vertonen. Geen lelijke orcs, trollen of muisachtige gedrochten dus. Op de officiële website van de game laten ze overigens weten, dat deze wel gepland staan voor toekomstige updates.

Na de keuze voor het ras, staan je nog een aantal andere keuzes te wachten. Zo dien je de class van je personage te bepalen. Deze keuze zal niet nieuw zijn voor mensen die met andere D&D avonturen bekend zijn. Voor spelers die houden van face to face gevechten zijn er Fighters, Paladins, Barbarians, Rogues en Clerics. Deze laatste twee kunnen ook van een afstand aardig uti te voeten. De klassen die gespecialiseerd zijn in het vechten op afstand, zijn de Ranger, Wizard, Sorcerer en muziekmakende Bard. Zoals je kunt lezen, genoeg verschillende classes om je zoet te houden en je personage uit te diepen.

Als je uiteindelijk tevreden bent met het in elkaar sleutelen van je personage begint DDO niet zoals menig RPG in een kerker of in de kelder van een Inn, maar op de pier van een kleine baai ergens in Xen'drik. Vanuit hier beginnen alle tutorials en kan je op weg naar de vele quests die het spel rijk is. Of je dit alleen doet of met een groep hangt af van je speelstijl. Er wordt aan het begin van het spel gewezen op het feit dat je beter in groepen kunt gaan spelen als je wat levels bent gestegen. In het begin is het zelfs niet eens mogelijk in een groep te spelen.