Preview
Dark Souls 3

Dark Souls 3: Ashes of Ariandel (hands-on)

Voor wie het vorige pak slaag nog niet genoeg was

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Wie Dark Souls 3 ondanks z’n hoge moeilijkheidsgraad met liefde wist door te spelen, kan eind deze maand genieten van een hoge dosis nieuwe content.

Ashes of Ariandel is de naam van de eerste van twee uitbreidingen voor Dark Souls 3. Het heeft de lastige taak om de immer hongerige fans van de Souls-franchise te bevredigen. Een lastige taak omdat de verwachtingen uiterst hooggespannen zijn: alle eerdere Souls-uitbreidingen werden immers onthaald als zijnde beter dan hun respectievelijke hoofdgames. Dark Souls-uitbreiding Artorias of the Abyss zette de toon met z’n overweldigende eindbaasgevechten en toegewijde PvP-arena, en de drie extra hoofdstukken voor Dark Souls 2 (de Lost Crowns) deden met hun doolhofachtige lay-outs en prachtige vista’s alle kritiek omtrent het leveldesign in één klap vergeten. Om nog maar te zwijgen over Bloodborne-uitbreiding The Old Hunters, dat zowel qua moeilijkheidsgraad als epiek al het voorgaande wist te overtreffen. Ja, Laurence The First Vicar geeft ons nog steeds nachtmerries.

Dark Souls 3

Ashes of Ariandel moet dus niet alleen een goede uitbreiding zijn, maar ook op haast traditionele wijze een overtreffende trap van alles wat we in Dark Souls 3 al hebben gezien. Een opgave van jewelste; die game is namelijk niet zo maar onthaald als één van de beste van het jaar. Hoe voeg je in hemelsnaam nog iets noemenswaardigs toe aan een avontuur dat ons locaties gaf als het oogstrelende Archdragon Peak, en gevechten zoals die tegen de Nameless King?

Nou, onder andere door oud en nieuw te combineren, aldus ontwikkelaar From Software. Ashes of Ariandel zet namelijk heel erg in op het multiplayeraspect van Dark Souls 3, door, net als Artorias of the Abyss, een arena toe te voegen die exclusief is voor de PvP. Deze locatie, ‘Immortal Competition’ genaamd, moet het pleintje na Pontiff Sulyvhan gaan vervangen als de ultieme plek om zogenaamde ‘Fight Clubs’ te organiseren met vreemden of bekenden.

Koudebestendig

De meeste spelers zullen echter voornamelijk geïnteresseerd zijn in de nieuwe singleplayer-content die Ashes of Ariandel biedt, en de build die wij daarvan op het hoofdkantoor van Bandai Namco in Tokyo gespeeld hebben, stelde allesbehalve teleur. Het gebied dat we voorgeschoteld kregen (The Painted World of Ariandel, een duidelijke knipoog naar een locatie uit de eerste Dark Souls) bestaat uit een groot, besneeuwd bos waar uiterst koudebestendige ridders in groepen op de speler wachten. Wat niet voor verrassende praktijken zorgt, tot het duidelijk wordt dat de dunnere bomen om de speler heen vijandelijke, magische wezens blijken te zijn. Wezens die jouw gevechten met de sneeuwridders aanzienlijk lastiger kunnen maken door schadelijke vuuraanvallen of vertragende ijsstralen jouw kant op te schieten.

Dark Souls 3
Dark Souls 3
Dark Souls 3

De Dark Souls-franchise heeft al eerder besneeuwde gebieden gezien, maar niet op zo’n sfeervolle manier als hier. De balans tussen prachtig en verdorven is hier perfect aanwezig, mede dankzij de paranoia die je de meester maakt, omdat je zelfs de bomen niet kunt vertrouwen. Wel is dit overduidelijk een gebied waarbij de uitdaging voornamelijk zit in hoe je vanuit meerdere kanten tegelijk aangevallen en ‘gegankt’ kunt worden, iets waar Dark Souls 2 door veel fans voor bekritiseerd werd. Wie goed is ingespeeld op 1-op-1 confrontaties, maar weinig ervaring heeft met crowd control, zal aanzienlijk veel moeite hebben met het eerste gebied van The Painted World of Ariandel.

Overtreffende trap

In tegenstelling tot in Dark Souls 2 voelt het bevechten van groepen vijanden hier niet als gegankt worden; vijanden vallen je namelijk daadwerkelijk aan als een samenwerkende groep in plaats van als losse vijanden die niet doorhebben dat ze in de meerderheid zijn. De nieuwe vijandelijke wolven zijn hier een mooi voorbeeld van: de roedel rent in z’n geheel jouw kant op, maar zal je vervolgens eerst omringen om te zorgen dat je niet gemakkelijk weg kunt rennen, alvorens de wolven je om beurten aanvallen.

Het getuigt van indrukwekkende kunstmatige intelligentie die we nog niet eerder in de franchise hebben aangetroffen, wat zich uiteraard ook vertaalt naar spannendere gevechten. Simpelweg achter een schild schuilen en op de juiste momenten de tegenaanval inzetten is niet meer voldoende; je moet nu daadwerkelijk reageren en anticiperen en al vechtend je tactiek aanpassen. Dat Dark Souls echter bekend staat om z’n immer onverwachte overtreffende trap, wordt vervolgens duidelijk wanneer je de roedel bijna uitgemoord hebt en een gigantische opperwolf van een heuvel springt om zich ook met jouw zaakjes te bemoeien. Wat de eerste keer onvermijdelijk voor een ‘You Died’ zorgt.

Dark Souls 3

Wellicht fijner dan deze nieuwe vijanden en de verbeterde kunstmatige intelligentie is de manier waarop het leveldesign blijft verrassen. De Souls-franchise bevat enkele momenten waarop de speler de omgeving kan gebruiken om confrontaties te overwinnen (zoals vijanden in de vallen lokken van Sen’s Fortress), maar fans hebben terecht opgemerkt dat die momenten op maar enkele handen te tellen zijn.

Blijkbaar heeft From Software naar die kritiek geluisterd, want deze besneeuwde Painted World verrast je meerdere keren met de interactiviteit van z’n design. Zo besloten we de tweede keer dat we die reusachtige wolf tegenkwamen maar om te vluchten, wat in een achtervolging met een verrassende ontknoping resulteerde: toen we langs een klif renden, gleed de wolf uit en tuimelde hij van de klif af de verdoemenis in. Even later begaf de grond het onder onze voeten, waardoor we onverwachts in een nieuw gebied vielen. Dit zijn slechts twee van meerdere voorbeelden van hoe de wereld van deze uitbreiding al een stuk levendiger aanvoelt dan die van de hoofdgame.

Als sneeuw voor de zon

Het eerste baasgevecht van deze Painted World is er eentje die weer laat zien hoe goed Hidetaka Miyazaki is in zowel het refereren naar z’n eigen werk als in organisch doch subversief gamedesign. In een prachtige arena bezaaid met ijsbloemen neem je het op tegen een vrouwelijke krijger die de beschermer is van een heilige roedel wolven. De eerdere confrontaties tegen soortgelijke roedels hebben je al enigszins geleerd hoe te moeten spelen tegen een dreiging als deze, maar de aanwezigheid van de krijger (die met haar magische schild bijzonder goed is in het reflecteren van je aanvallen) zorgt voor een nieuwe laag spanning, tactiek en intensiteit van de gameplay. Pas wanneer je na een paar pogingen het gevecht door denkt te hebben en de helft van haar levensbalk vernietigd hebt, trekt Miyazaki daadwerkelijk het kleed onder je voeten vandaan door een gigantische wolf aan het gevecht toe te voegen; één die thematisch uiteraard erg doet denken aan de geliefde Sif uit de eerste Dark Souls.

Dark Souls 3
Dark Souls 3
Dark Souls 3

Het is deze tweede fase die het gevecht daadwerkelijk doet ontstijgen tot een Souls-waardig baasgevecht; één die de speler weer zo’n heerlijk “dat gaat me nooit lukken”-gevoel geeft. Het is een gevecht die onze laatste twijfels over de kwaliteit van de dlc deed smelten als sneeuw voor de zon, vooral gezien het feit dat het slechts de allereerste was en het op geniale wijze wist in te spelen op alles wat we in het gebied daarvoor hadden meegemaakt.

De uitbreiding lijkt dus precies te worden wat we ervan hopen: nog meer Dark Souls 3, inclusief nieuwe gebieden, onvergetelijke bazen, toffe magische spreuken en een verbetering van de PvP. Het enige waar we oprecht teleurgesteld over zijn is dat deze eerste van twee dlc-packs een herinnering is aan het feit dat het einde van deze magische franchise nu meer in zicht is dan ooit.

Dark Souls 3: Ashes of Ariandel is vanaf 25 oktober verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Door Samuel Hubner Casado

Dit artikel delen:

Lees meer

Battlezone-gameplay voor PS VR toont tankgeweld Update: Square Enix peilt interesse in speciale NieR PS4-console
12

Reacties op: Dark Souls 3: Ashes of Ariandel (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DGM

  • 10 oktober 2016 17:17
  Halverwege de vierde alinea ben ik gestopt met lezen om verder spoiler vrij aan deze uitbreiding te kunnen beginnen.

  (Ik had er bij staan dat ik gamer niks verweet maar dat heb ik weer weggehaald :p)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jelster

  • 10 oktober 2016 17:50
  Heb het verdorie toch allemaal gelezen voor ik er erg in had. Bizar veel zin in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 10 oktober 2016 19:25
  Kan niet wachten tot ik dit kan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bombtrack

  • 10 oktober 2016 19:46
  Een review schrijven moet toch kunnen met minder of zonder spoilers? Zeker voor een spel als dark souls is het zomaar ff in alinea 3 al een dikke vette spoiler zetten, om door te gaan met meer spoilers in alinea 4 echt best wel…tja…kut gewoon.

  Natuurlijk, en review mag best een tipje van sluier oplichten, maar twee 'grote verrassingen' uit het eerste gebied direct in het begin van de review zonder enige waarschuwing? Doe dat aub niet meer….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 10 oktober 2016 20:45
  @Bombtrack
  Ja helemaal mee eens. Verdorie ben nu al gespoild :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 11 oktober 2016 08:39
  @Bombtrack @GoRightAhead
  Ach man, houd toch op met zeuren! Dan moet je het stuk maar niet lezen hoor.

  Het zijn ook totaal geen spoilers, want hij vertelt niet waar de tegenstanders precies staan, er staat niet bij hoe je de bazen moet verslaan etc etc. Het is gewoon een stukje sfeerimpressie die zijn verhaal versterkt.

  Want vraag jezelf eens af: weet je nu precies hoe het gebied eruit gaat zien? Nee! Weet jij waar die grote wolf is? Nee! En weet je nu precies waar hij heen is gerend zodat hij in het ravijn valt? Nee!

  Dat kan je straks allemaal zelf mooi gaan ontdekken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 11 oktober 2016 08:43
  @Bombtrack
  Ja man, net als die spoiler in FIFA 17 dat het spel bekende voetballers heeft. En dat het 11 vs 11 op een voetbalveld met twee doelen bevat. Zulke spoilers wil ik gewoon niet weten en zelf ontdekken.

  Kom op man! Droog je tranen en maak je druk om belangrijkere dingen. Dit zijn allemaal ingredienten die je kan en mag verwachten in een Dark Souls game. Je weet niet precies waar alles zich bevind, dus kan je elke cm van de game gaan verkennen voor verborgen kisten of nieuwe gebieden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bombtrack

  • 17 oktober 2016 21:30
  @garciagarcia Dat je niet weet waar de grote boze wolf staat betekend niet dat het weten dat er uberhaupt een grote boze wolf staat geen spoiler is. Ja, een review mag een tipje van de sluier oplichten, maar kom op…dit is gewoon een letterlijk verslag van wat er in de eerste zone van de uitbreiding komt. Niet bijster goed geschreven als je het mij vraagt,..want als ik een review lees wil ik vooral weten of het de moeite waard is om te kopen. Is het vermakelijk en voegt het daadwerkelijk iets toe aan de hoofdgame. Dit is meer een 'let's play'.

  En spoilers van een verhalende game vergelijken met het feit dat voetbalspellen altijd 11 tegen 11 is…tja…dan ben je gewoon best wel dom.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 18 oktober 2016 08:32
  @Bombtrack
  En zelf niet kunnen bedenken dat er enemies als een grote wolf in het nieuwe te verkennen gebied rondlopen is natuurlijk wel bijster slim…
  Dat beest kom je al stuk of twee keer tegen in de hoofdgame, en een DS hergebruikt zeer vaak bepaalde enemies in de game. Het is niet dat ze hier even uitleggen hoe de eerste baas verslagen dient te worden.

  Echt typisch de Nederlandse mentaliteit dit: zeuren om het zeuren.

  Verder is FIFA met the Journey tegenwoordig ook een verhalende game, dus wat dat betreft sla je de plank weer mis xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bombtrack

  • 18 oktober 2016 22:04
  @garciagarcia Natuurlijk…jij snapt het :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 19 oktober 2016 10:02
  @Bombtrack
  Dat is correct!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 12 oktober 2016 16:15
  Is het al zover? Nee? Nu dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.